Openingsceremonie van de Olympische Spelen 2024

Eline Door Eline

De  openingsceremonie van de zomerspelen wordt dit jaar spectaculair en heel bijzonder.
De openingsceremonie wordt namelijk voor het eerst in de geschiedenis van de Olympische Spelen niet in een stadion georganiseerd, maar op de Seine! 😍 De Seine is de grote rivier die door het hart van Parijs stroomt. Dat is wel uniek. Waarom de openingsceremonie zo spectaculair wordt? Dat lees je in dit artikel. Ook delen we alle praktische informatie voor als je Parijs tijdens de Olympische Spelen wil gaan bezoeken 😊

De openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs


Wanneer vindt de openingsceremonie plaats?

De openingsceremonie van de zomer Olympische Spelen in Parijs zal op vrijdag 26 juli 2024 plaatsvinden.

Hoe gaat de openingsceremonie eruit zien?

Meer dan 160 boten met daarop atleten van meer dan 200 delegaties zullen bijna zes kilometer over de Seine gaan varen en dit tussen de Pont d’Austerlitz en de Pont d’Iéna. Elke boot zal worden voorzien van een camera, zodat je de atleten in close-up zal kunnen zien (op je TV bijvoorbeeld). 
Het gaat een kleurrijk en muzikaal spektakel worden, waarbij de atleten met trots met de vlag van hun land gaan pronken. Ze willen immers de titel van hun land gaan verdedigen.

De parade eindigt voor bij Trocadéro. Hier zullen nog verdere shows (zoals kleurrijke lichtshows- de Eiffeltoren leent zich hier perfect toe-) en resterende elementen van het Olympische protocol volgen.
Er worden circa 600.000 bezoekers verwacht langs de kades van de Seine in het centrum van Parijs.
Volgens Tony Estanguet, de president van het organiserend comité, symboliseert de Seine de atletiekbaan en zijn de kades de tribunes met het publiek. 

Wil je alvast een sneak preview? In het filmpje hieronder krijg je een beetje een idee hoe de ceremonie eruit gaat zien 😊

De atleten zelf zien de openingsceremonie al helemaal zitten. Ze hebben, in contrast met de traditionele ceremonies (die tot dusver in een stadium werden gehouden), de keuze: gaan ze na de ceremonie op het water naar hun hotel in het olympisch dorp óf wonen ze ook de eindceremonie bij Trocadéro bij. Sommige atleten passen vaak voor een standaard openingsceremonie, omdat ze het allemaal wat te lang vinden duren en ze moeten uiteraard goed in vorm zijn: hun nachtrust is voor hen heilig.
Vele atleten zijn dus opgetogen over dit plan, omdat ze op tijd naar hun hotel kunnen, maar ze toch ook aan de ceremonie kunnen deelnemen.

Hoe kun je best naar de Openingsceremonie in Parijs reizen?

Om de openingsceremonie in Parijs bij te wonen, raden we je aan om de metro te nemen.
Er wordt al sinds 2016 aan een nieuw metroproject gesleuteld, waarbij er vier nieuwe lijnen aangelegd worden en hierbij worden ook twee lijnen verlengd. Dit project zou dus klaar moeten zijn om alles in goede banen te leiden tegen juli 2024.

Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van de fiets om de drukte van het openbaar vervoer te vermijden. Parijs heeft onlangs een nieuw fietsplan gepresenteerd om van de hoofdstad een 100% fietsvriendelijke stad te maken 😊

Dit plan loopt van 2021 tot 2026 en het komt niet alleen de bezoekers van de openingsceremonie van de Olympische Spelen 2024 in Parijs ten goede, maar ook de toeristen in het algemeen die Parijs willen verkennen.

Zo worden er meer fietspaden en fietsbruggen aangelegd, er worden meer fietsstallingen voorzien en de maximumsnelheid van auto’s in de binnenstad gaat worden verlaagd.

Kortom: Parijs wordt een aangename fietsstad en niets belet je om per fiets naar de openingsceremonie van de zomerspelen te gaan 😊

Het zal voornamelijk het drukst zijn in het centrum van Parijs. Daarbuiten verwacht men geen buitengewone drukte. 

Tip: je kunt je ook nog met de elektrische step verplaatsen door Parijs, maar persoonlijk vind ik dit veel minder comfortabel en vrij prijzig.

fietsen in parijs veilig
Parijs heeft tegenwoordig hele mooie, brede fietspaden die zeer veilig zijn
elektrische step in parijs
Je kunt ook nog een elektrische step pakken

Bezienswaardigheden langs de Seine tijdens de openingsceremonie

Langs de rivier de Seine liggen vele en mooie bezienswaardigheden, waarvan je ook thuis (op je TV of via het internet) van mag en kan meegenieten 😊 De volgende bezienswaardigheden komen voorbij: het vrijheidsbeeld, la maison de Radio France, le Trocadéro (de eindceremonie vindt hier plaats), de wereldberoemde Eiffeltoren, le Grand Palais, les Invalides, place de la Concorde, het Louvre, Orsay, het gemeentehuis, de Notre-Dame, la Bastille,de grote bibliotheek van Parijs en Bercy.
Het wordt een echt spektakel, waarbij, naast de sport, ook kunst en e-architectuur in the picture komen te staan. 

bezienswaardigheden langs de route van de openingsceremonie over de Seine

Veelgestelde vragen

Wanneer vindt de openingsceremonie van de Olympische Spelen 2024 te Parijs plaats?

De openingsceremonie van de Olympische Spelen 2024 in Parijs zal op vrijdag 26 juli 2024 plaatsvinden. 

Kan ik de openingsceremonie van de Olympische Spelen 2024 te Parijs bijwonen?

Dat kan zeker. Je kunt de ceremonie gratis bezoeken óf je kunt tickets bestellen voor een goed plekje. Tickets bestellen kan op deze website.
Je moet eerst een account aanmaken en dan kan je tickets boeken. Bekijk ook even de FAQ’s (frequently asked questions)
Er zijn zitplaatsen voorzien aan de lagere oevers van de Seine, bepaalde bruggen en op andere locaties. De hogere oevers van de rivier zullen vrij toegankelijk zijn voor alle publiek en dit gedurende de hele ceremonie. Iedereen kan ook alles bewonderen op de tachtig reusachtige TV schermen die overal verspreid zullen staan in de binnenstad, zodat niemand iets van de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs zal missen.Dit is ook uniek en nog nooit eerder in de geschiedenisheeft men ervoor gezorgd dat het publiek gratis de openingsceremonie kon bijwonen.
Men zal er ook voor zorgen dat mensen met een handicap vande Spelen kunnen meegenieten.
Alle faciliteiten en voorzieningen zullen hieraan aangepast worden. 

Waar kan ik overnachten tijdens de Olympische Spelen 2024 in Parijs?

Lees hiervoor ons artikel over hotels tijdens de Olympische Spelen in Parijs. We hebben bepaalde hotels geselecteerd die in de buurt van de sportlocaties of die net buiten de ring van Parijs liggen en dit omdat de hotels in het centrum snel vol zullen zitten en deze ook prijs/kwaliteit niet in verhouding zullen staan ten opzichte van de hotels die ietsje verder van het centrum verwijderd liggen. Is dit erg moet je je dan afvragen. Ik haalde hierboven namelijk al de metro en de fiets aan.

Reacties
 1. hallo Eline,
  dank je wel voor je reactie.

  Ik heb gisteren via happy sports company een groepsreis naar de O.S. geboekt!!!
  Super blij mee.

  Jullie ook veel plezier met schrijven erover.
  Alle goeds, Hilda

  • Hoi Hilda!

   Oh super, erg leuk!! 😊 Iets om naar uit te kijken.

   Dankjewel!

   Groetjes,
   Eine

 2. Hai dank jullie wel voor jullie leuke site!
  Is het nu al versierd in Parijs met alle Olympische uitingen zoals bv de ringen?

  Hoe veilig schatten jullie het in tijdens de openings ceremonie? ik ben best wat huiverig ivm alle spanningen in de wereld en de kans op nare acties als er zoveel publiek tegelijk samen is.

  • Hoi Hilda!

   De Olympische stemming begint nu steeds meer te komen in Parijs!! 🤩 En dat wordt de komende maanden natuurlijk alleen maar meer. De Olympische ringen zijn al een tijdje aanwezig, bijvoorbeeld bij het stadhuis (Hôtel de Ville).
   In principe staat de veiligheid tijdens de openingsceremonie natuurlijk hoog in het vaandel. Er wordt veel politie in gezet en alles wordt goed in de gaten gehouden. Gelukkig is Parijs niet onbekend met het organiseren van grote evenementen (denk bijvoorbeeld ook aan de Tour de France, of oud en nieuw in Parijs). Maar ik snap je zorgen hoor! Ik kan daar zelf ook niet zoveel over zeggen. Ik voel me over het algemeen altijd veilig in Parijs, ook tijdens zo’n evenement. En ik heb veel vertrouwen in de officiële instanties die de veiligheid proberen te waarborgen. Maar of je daar wil gaan kijken is denk ik een afweging die je het beste zelf kunt maken 🙂 Veel plezier in ieder geval als je bij de openingsceremonie van de Olympische spelen gaat kijken. Het wordt ongetwijfeld een ongekende ervaring! 🤩

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *