Olympische Spelen 2024 in Parijs

Eline Door Eline

Het is helemaal officieel: de zomer Olympische Spelen vinden in 2024 plaats in Parijs!!! 😊🎉 Precies honderd jaar nadat Parijs voor het laatst de Olympische Spelen organiseerde in 1924. Ook in 1900 was Parijs al het decor van de Olympische Spelen. Ze organiseren dit dus zeker niet voor de eerste keer. Innovatie, participatie en duurzaamheid zijn de belangrijkste peilers van deze editie.
In de jaren voorafgaand aan de Olympische Spelen in Parijs in 2024 is op het gebied van innovatie en duurzaamheid ook al veel werk gedaan. Een voorbeeld daarvan is het metro ticket. Voorheen was dit een papieren ticket, maar voor de Olympische spelen moest dit een pasje worden (De Navigo Pas) om zo vervuiling tegen te gaan en op een moderne manier door Parijs te kunnen reizen.

Met de Zomerspelen op komst is het natuurlijk hét ideale moment om een weekend Parijs of zelfs meerdere dagen Parijs te plannen 😊 Naast het mooie weer en de mooie stad hangt er dan namelijk een Olympsiche sfeer in Parijs. Niets is leuker dan dat. En ben je sportliefhebber? Dan is het natuurlijk wel heel gaaf om een van de sportevenementen bij te wonen.

In dit artikelen delen we alles wat je wil weten over de Olympsiche Spelen in Parijs 2024: wanneer de Olympische spelen precies plaatsvinden, het programma, de locaties waar de sportevenementen zijn, waar je tickets kunt kopen en waar je het beste kunt overnachten.

Tip: boek zo snel mogelijk een hotel in Parijs!! Hotels zitten altijd al snel vol, maar met de Olympische Spelen op komst gaat dat helemaal snel.

Olympische spelen in Parijs


olympische spelen parijs

Wanneer vinden de Olympische Spelen in Parijs plaats?

De Olympische Spelen in Parijs vinden plaats van vrijdag 26 juli 2024 tot en met zondag 11 augustus 2024. De sportevenementen worden georganiseerd op twee locaties: het centrum van Parijs en in Saint-Denis (dit ligt buiten de ring, ten noorden van Parijs). Er zullen 22 sporten plaats vinden, elk op maximaal 10 kilometer afstand van het Olympisch dorp.

De Paralympische Spelen vinden wat later plaats, namelijk van 28 augustus tot 8 september 2024. De openingsceremonie voor de Paralympische Spelen zal op het Place de Concorde en op de Champs-Elysées zijn. Dit is op 28 augustus 2024.

Tickets voor de Olympische Spelen in Parijs

Tickets voor de Olympische en Paralympische Spelen van Parijs in 2024 zijn alleen te koop via de officiële website van de Olympische Spelen 2024. In totaal zijn er meer dan 10 miljoen tickets beschikbaar. De prijzen variëren tussen de €24 en €690. Dat verschilt met name per sport.
Bekijk hier de officiële website van Paris 2024 + tickets
Bekijk officiële ticketprijzen (pdf)

Olympische spelen 2024 in Parijs
Parijs 2024

Wanneer kun je tickets voor de olympische spelen kopen?

De ticket verkoop vindt plaats in verschillende fases:

 • Eind 2022: start van de registratie voor mensen die mee willen in de loting voor pakketten. Hierbij koop je kaartjes voor meerdere evenementen.
 • Februari 2023: verkoop van tickets voor pakketten (met loting)
 • Mei 2023: verkoop van losse tickets (met loting)
 • Eind 2023: verkoop van tickets via de officiële site zonder loting.
 • Tickets voor de Paralympische Spelen komen in de herfst van 2023 beschikbaar.

De eerste paar tickets worden met een loting verkocht. Dit betekent dat iedereen evenveel kans maakt op een ticket. Er is gekozen voor dit systeem omdat ze verwachten dat er veel meer vraag naar tickets is dan dat er tickets beschikbaar zijn. Als je ingeloot wordt heb je een bepaalde tijd om je tickets ook daadwerkelijk te bestellen.

Tip: Hotels om te overnachten tijdens de Olympische Spelen van Parijs
–> Romantische hotels, tips voor koppels
–> Hotels in de Montmartre
–> Goedkope hotels, die óók leuk zijn
–> Hotels in het centrum
–> Hotels met parkeerplaats
–> Luxe hotels

Overnachten tijdens de Olympische Spelen in Parijs

Ben je nog op zoek naar een plek om te overnachten tijdens de zomerspelen in Parijs? Lees dan ons artikel met hotels tijdens de Olympische spelen. In dit artikel delen we hotels die dichtbij de sportlocaties liggen. Bijvoorbeeld dicht bij het Stade de France of Roland Garros. Ook delen we wat tips voor hotels die buiten de ring van Parijs liggen. Dit kan een goede optie zijn om wat goedkoper een hotel te boeken.

Openingsceremonie

De openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs vindt plaats op vrijdag 26 juli 2024. En deze openingsceremonie zal SPECTACULAIR zijn! Voor het eerst in de geschiedenis zal de opening van de zomerspelen namelijk niet in een stadion zijn. Eerst was er sprake van een opening in het Stade de France, maar de opening is nu op de rivier de SEINE! 😍

Er zal een parcours van 6 kilometer zijn tussen Pont d’Austerlitz en Pont d’léna. Er zullen meer dan 160 boten over de Seine varen, allemaal met muziek, dans, lichtshows en andere spectaculaire activiteiten. Ze varen een aantal bekende bezienswaardigheden zoals de de Notre Dame, het Louvre en uiteindelijk de Eiffeltoren. Daar stappen ze af. Je kunt het een beetje vergelijken met de Canal Parade in Amsterdam. Uiteindelijk zal er een ‘Grande Finale’ zijn bij Trocadéro (dit is het uitkijkpunt op de Eiffeltoren).

Het leuke hiervan is dat er ontzettend veel mensen live aanwezig kunnen zijn bij deze opening. Er worden wel 600.000 toeschouwers verwacht! Ook jij kunt een plekje langs de kades van de Seine bemachtigen 😉

Wil je er een beetje een beeld bij krijgen? Check dan het filmpje hieronder 👇

De mooiste locaties in Parijs

Parijs is natuurlijk een prachtige stad en heeft vele mooie plekken om sportwedstrijden te organiseren.
Na een spectaculaire en ongewone openingsceremonie, zullen ook de locaties ongewoon en bijzonder zijn. Normaalgesproken vinden sportevenementen namelijk in een stadion of sporthal plaats. Tijdens de zomerspelen in Parijs echter, zullen sommige sportlocaties op unieke plekken in de stad plaatsvinden. Zo beleef je niet alleen de Olympische spelen zelf, maar beleef je Parijs zelf ook echt.
Om een paar voorbeelden te geven:

– Beach volleybal vindt plaats bij de Eiffeltoren.
– Schermen en taekwondo in het recent gerenoveerde Grand Palais
– Boogschieten aan de voet van Les Invalides
– Fietsen op de Champs-Elysées
– Paardrijden bij Paleis van Versailles
– Voetbal in het stadion van PSG, Parc des Princes
– Tennis en boksen worden georganiseerd op Roland Garros.

Kortom: de Olympische Spelen van 2024 in Parijs wordt een heel gaaf evenement!! 😍
Hier onder zie je een plattegrond van de locaties waar de Olympische Spelen precies plaats vinden. Klik op de kaart voor een grotere versie.

waar zijn de olympische spelen in Parijs 2024 kaart plattegrond
Plattegrond van waar de Olympische Spelen in Parijs plaatsvinden

Tip: lees ook ons artikel over het onderdeel zwemmen op de Olympische Spelen 🏊‍♀️

Naast de locaties in- en om Parijs zelf wordt er ook nog op andere locaties in Frankrijk gesport. Handbal wordt bijvoorbeeld in Lille gespeeld. Hier kun je ook heel makkelijk met de trein vanuit Nederland en België komen.

Voetbal wordt in stadions door heel Frankrijk gespeeld. Bijvoorbeeld in Nantes, Lyon, Bordeaux, Nice, Marseille en St. Étienne. Surfen wordt overzees gedaan, in Tahiti.

Het programma van de Olympische Zomerspelen in Parijs

Het programma voor de Olympische Zomerspelen in Parijs 2024 is definitief, dus je kunt je citytrip naar Parijs gaan plannen 😊 om precies te weten te komen wanneer ’s werelds beste atleten zullen deelnemen aan de 100m vrije slag, de 400m horden of de Olympische marathon. Er vinden in totaal  meer dan 300 evenementen plaats. Er zullen 10.500 atleten uit 206 landen aanwezig zijn. Er zijn 19 wedstrijddagen waarbij de laatste evenementen plaatsvinden op 11 augustus. 

Bekijk hieronder het volledige programma:

Makkelijk overzicht programma zomerspelen Parijs 2024

Volledig programma ZomerspelenParijs 2024

Programma olympische spelen Parijs 2024

Holland Heineken House

Het Holland Heineken House klinkt als een bar vol met Heineken, maar dat is zeker niet wat het is. Het Holland Heineken House is een ontmoetingsplek voor Nederlandse fans en Nederlandse sporters tijdens de Olympische Spelen 🇳🇱

Hier kun je terecht om de zomerspelen op grote TV schermen te kijken, samen met andere fans om je heen. Je kunt er lekker eten, borrelen, drinken en nieuwe mensen ontmoeten. En er worden er regelmatig evenementen georganiseerd.

Ook de sportprestaties van de Nederlandse sporters worden hier gevierd en gedeeld. Vaak worden de Nederlandse sporters hier geïnterviewd na het behalen van een medaille en er zijn huldigingen. Zo kun je het succes van Nederland dus met elkaar delen 🥇 🥈 🥉 En dat is natuurlijk wel ontzettend gaaf. Hoe bijzonder is het als je de huldiging van een Nederlandse topsporter kunt bijwonen?!

Toegang tot het Holland Heineken House is niet gratis. Het is nog niet helemaal bekend hoeveel je moet betalen om toegang te krijgen, maar in Tokyo betaalde je €12,50 voor toegang. Je kunt vaak wel korting krijgen als je voor meerdere dagen een kaartje koopt.

Het HHH is tijdens elke Olympische Spelen te vinden in de stad waar de OS dan plaatsvinden. Er zal dus ook een Holland Heineken House in Parijs te vinden zijn in 2024. Waar het HHH dan te vinden is is nog niet bekend.

Heineken is sponsor en faciliteert de locatie van het HHH. Dit doen ze samen met het NOC*NSF. Het NOC*NSF is een Nederlandse sportorganisatie met als doel sport in Nederland te bevorderen. Er zijn 90 landelijke sportbonden aangesloten bij het NOC*NSF.

De medailles bevatten een stukje Eiffeltoren

De medailles voor de Olympische Spelen zijn natuurlijk altijd heel bijzonder. Voor sporters heeft zo’n medaille ongekende emotionele waarde. Maar tijdens deze Olympische Spelen zijn de medailles extra bijzonder. Naast het goud, zilver en brons zullen ze namelijk ook een stukje Eiffeltoren bevatten!! Het ijzer wat gebruikt wordt voor de medailles is afkomstig van oude onderdelen van de Eiffeltoren die vervangen zijn. Deze onderdelen zijn tijdens renovaties vervangen, maar altijd bewaard gebleven. In totaal krijgt elke medaille zo’n 18 gram ijzer van de Eiffeltoren. De vorm van deze stukjes is een zeshoek. Het zal goed te zien zijn op de medailles, want het zit aan de voorkant van de medaille. De zeshoek staat voor de vorm van Frankrijk. Zo krijgen ze dus echt nog een Frans tintje mee 😊

Ook de achterkant van de medaille is bijzonder. Hier is de Griekse godin Nikè te zien. Dit is de godin van de overwinning. Je ziet haar samen met de Akropolis van Athene aan de ene kant en de Eiffeltoren aan de andere. De achterkant van de paralympische medaille is weer net iets anders. Op deze medaille zie je de Eiffeltoren van onderaf. Ook staat er ‘Parijs 2024’ in braille.
De medailles zijn ontworpen door de juwelier Chaumet. Hij heeft ze recent met trots gepresenteerd.

Er worden in totaal maar liefst 5084 medailles gemaakt!! Iets meer dan de helft daarvan is voor de Olympische Spelen en de andere helft voor de Paralympische spelen.

Olympisch Dorp

Het olympisch wordt ongeveer 7 kilometer vanaf het centrum van Parijs opgebouwd en ligt in de Parijse wijken Saint-DenisIle Saint-Denis en Saint-Ouen. Ze noemen dit ook wel ‘Seine-Saint-Denis. Sporters kunnen hier overnachten, trainen en ontspannen. Er wordt een nieuw metrostation aangelegd waarmee ze gemakkelijk naar andere locaties in de stad kunnen reizen. Naast het Olympische Dorp zal hier ook het Paralympische dorp te vinden zijn en de ‘Media Village’.

Olympische spelen Parijs 2024

Veel gestelde vragen over de Olympische Spelen in Parijs

Wanneer vinden de Olympische spelen in Parijs plaats?

De Olympische Spelen in Parijs vinden plaats van vrijdag 26 juli 2024 tot en met zondag 11 augustus 2024.

Waar kun je tickets voor de Olympische Spelen in Parijs kopen?

Tickets voor de Olympische en Paralympische Spelen van Parijs in 2024 zijn alleen te koop via de officiële website van de Olympische Spelen 2024. Hier vind je de officiële website van de Zomerspelen in Parijs.

Waar vindt de openingsceremonie plaats?

De openingsceremonie vindt tijdens deze Olympische Spelen plaats op de Seine! Heel bijzonder en ongetwijfeld spectaculair. Lees er meer over op deze pagina.

Op welke locaties vinden de Olympische Spelen plaats?

De Olympische Spelen 2024 vinden plaats op locaties in heel Frankrijk. Het onderdeel surfen wordt zelfs in Tahiti gedaan. Tahiti is onderdeel van Frans-Polynesië. Wat deze olympische spelen zo bijzonder maakt is dat grote bezienswaardigheden van Parijs worden omgevormd tot spectaculaire wedstrijd locaties 😍

Welke sporten zijn er tijdens de Olympische Spelen in Parijs?

Atletiek, badminton, basketbal, boksen, boogschieten, breakdance, gewichtheffen, gymnastiek, golf, handbal, hockey, judo, Kanoën, klimmen, moderne vijfkamp, paardensport, roeien, rugby, schermen, schietsport, skateboarden, surfen, taekwondo, tafeltennis, tennis, triatlon, voetbal, volleybal, wielersport, worstelen, zeilen en zwemmen.
Ook zijn er vier nieuwe sporten: breakdancen, surfen, klimmen en skateboarden.

Reacties
 1. Super fijn deze informatie. Ik heb nog een aanvullende vraag.
  Is er tijdens de OS2024 ook een speciale OV-kaart voor heel Parijs, waarmee je met de bus/metro etc kunt verplaatsen en je niet telkens losse kaartjes hoeft te kopen?
  Bijvoorbeeld een dag of weekkaart?

 2. bonjour! ik ga eind mei en eind augustus naar Parijs..verheugde me er enorm op maar vrees dat door die JO toch veel dingen niet mogelijk zijn. wilde dit x die boottocht op de Seine boeken, maar vraag me af of je uberhaupt daar kunt komen (opstapplaats midden in JO gebied)
  groetjes, Monique

  • Hoi Monique! 😊 Hoe gaat het? Leuk dat je weer een tripje naar Parijs op de planning hebt staan.

   Goede vraag. Zoals het er nu uitziet zal je een week voor de openingsceremonie + de dag van de openingsceremonie geen boottocht over de Seine kunnen maken. Daarna kan dat als het goed is wel. Dit zie je ook terug bij de ticket boekingen. Je kunt in de weken na de openingsceremonie gewoon tickets voor een boottocht boeken.

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 3. Ik ben van di tm vrij (23-26 juli) met m’n zoon in Parijs (niet voor de spelen)
  Zullen we alles gewoon kunnen bezoeken? Moet ik ergens rekening mee houden?

  • Hoi Anita!

   Leuk dat jullie binnenkort naar Parijs gaan. Sommige delen in de stad zullen minder goed bereikbaar zijn voor jullie vanwege de Olympische Spelen. Er zijn soms wat plekken afgesloten. Zeker rondom de Seine en bij de Eiffeltoren bijvoorbeeld.
   Maar veel bezienswaardigheden en activiteiten zijn gewoon te boeken hoor. Ook de Seine cruise vaart bijvoorbeeld gewoon. Wij raden altijd om via deze website tickets te kopen. Daar zijn alle data ook actueel. Dus als je daar een ticket kunt boeken voor de data dat jullie gaan, weet je zeker dat het ook kan en open is 😊

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 4. Zou het tijdens de Paralympics druk zijn in Parijs?

  • Hoi Miranda!

   Het zou kunnen dat het tijdens de paralympics iets drukker is in Parijs. Er zijn natuurlijk sporters in Parijs en er zullen mensen zijn die specifiek hiervoor naar Parijs gaan. Maar Parijs is een grote stad en heeft vaker grote evenementen. Sommige sport evenementen vinden ook niet binnen de ring van het centrum plaats. Het zal ook per wijk verschillen of het druk is of niet. Dus er is niet 1 concreet antwoord op deze vraag te geven 😜

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

   Groetjes,
   Eline

 5. Wat kun je nu nog doen mbt tickets, wanneer is de laatste verkoopronde dan? Wie heeft er goede tips voor ons?

 6. wat raden jullie me aan. het tijdslot stelde niets voor , ik heb daarbinnen geen tickets kunnen kopen,. wat is nu wijsheid, wat moet/kan ik doen om wel tickets te krijgen?

 7. helaas, no tickets available. geen idee wanneer de tickets er wel zijn.

 8. ook ik kom niet verder bij de ticketverkoop, heb een tijdsslot, vandaag zou het kunnen, m maar helaas niks te koop. zonde.

 9. Het is jammer dat de ticket loting een beetje een wassen neus blijkt, omdat er alleen de mogelijkheid is tot aanschaf van de allerduurste tickets (€600+). Zo wordt je niet echt beloond voor de moeite die je er voor doet. Het gaat dan toch neerkomen op de laatste openbare verkoopronde wil het leuk blijven.

  • Hoi Patrick,

   Dat klopt, de ticket verkoop voor de Olympische Spelen is helaas niet ideaal.

 10. Dank je wel.

 11. en is al bekend waar het holland heineken huis plaats vindt?
  gr Hans

  • Hoi Hans,

   De locatie voor het Holland Heineken Huis is nog niet bekend helaas. We moeten nog even geduld hebben 😊

 12. hai Johan, ik heb de update over campings nog niet gezien, kan dat kloppen?

  mvg Hans

  • Klopt, hij komt deze week live. Dat gaat dan niet over de oranjecampings, maar over ‘normale’ campings bij Parijs. Er is nog niets bekend over oranjecampings helaas.

  • Hoi Hans!

   Inmiddels staat het artikel met campings in Parijs live.
   Zodra er meer bekend wordt over de oranjecampings zullen we dat delen in ons artikel over de Olympische spelen.

   Groeten,
   Johan

 13. perfect als die info er al snel ligt. dank. groet Hans

 14. is er ook iets in de maak voor kampeerders, een soort van oranje camping net als bij het voetbal?
  veder ben ik benieuwd naar welke camping geschikt zou zijn voor dit doel? graag tips.
  m.v.gr.

  • Hoi Hans,

   Dankjewel voor je berichtje.
   Over een oranje camping is nog niets bekend helaas. Zodra dat wel bekend is zullen we dat op deze pagina ook delen. Er is sowieso nog niet zoveel bekend over waar je kunt kamperen in Parijs tijdens de Olympische spelen. We zijn zelf op dit moment wel een artikel aan het schrijven over de beste campings in- en bij Parijs, waar je dus ook tijdens de zomerspelen in 2024 kunt overnachten. Ik verwacht dat dit artikel deze week online komt. Hopelijk geeft dat je al wat meer informatie.

   Groetjes,
   Johan

 15. Hoi Hetty,

  We hebben ons artikel inmiddels up to date gemaakt en tips voor hotels in Parijs rondom de Olympische Spelen in Parijs gedeeld. Hopelijk kun je daar wat mee 😊

  Groetjes,
  Johan | Wegwijs naar Parijs

 16. Nieuws over kaartjes en hotels tijds Olympische Spelen 2024

 17. Hallo
  Ik ben heel benieuwd naar de mogelijkheden om te slapen in Parijs tijdens os 2024 en tickets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *