Canal Saint-Martin

Eline Door Eline

Ken jij het Canal Saint-Martin al? 🙂 Het is een wat minder bekend stukje Parijs, maar steeds populairder aan het worden. Onder de Parijzenaars is het in ieder geval een locale hotspot. Parijzenaren komen hier – vooral in de zomer – graag samen om te genieten van de gezellige oevers, authentieke loopbruggetjes, sluizen en bomen die een sfeervolle omgeving creëren.

Tip: je kunt ook een hele leuke boottocht over Canal Saint Martin maken 😊

Canal Saint Martin


Canal Saint Martin Parijs
Canal Saint Martin. Foto door: Steve

Wat is het Canal Saint Martin?

Het Canal Saint-Martin is een kanaal in Parijs.

Het ligt voor een groot deel in het 10e arrondissement en vormt de verbinding tussen het Bassin de la Villette en de Seine ter hoogte van de Bastille.

In Parijs eindigt het Canal Saint Martin in het park La Vilette. In de 19e eeuw vormde het een belangrijke noord-zuidverbinding te water, maar tegenwoordig is het niet meer in gebruik en is het voor een deel zelfs overdekt.

Tip: als je met een boottocht over het Canal Saint Martin vaart en uitstapt in het Parc La Villette ben je vlakbij het Parc des Buttes Chaumont. Dit is een leuk stadspark in Parijs.

Hier onder zie je waar je het Canal Saint Martin kunt vinden 😊

kaart canal saint Martin Parijs

Is het Canal Saint Martin een bezoek waard?

Het Canal Saint Martin is zeker een bezoek waard, maar ik zou hier vooral heen gaan als je al vaker in Parijs bent geweest en andere bezienswaardigheden al hebt gezien 😊 Als je voor het eerst naar Parijs gaat zou ik het overslaan. En het is vooral leuk om Canal Saint Martin in de zomermaanden te bezoeken.

Waar de Seine enorm populair is onder toeristen is Canal Saint-Martin dé plek waar locals en jongeren samen komen. Op een mooie, warme zomeravond zit het langs het kanaal helemaal vol. Mensen komen hier samen, drinken wijn, genieten van muziek en van de zwoele zomeravonden. Rond de lunchtijd is het ook een hartstikke leuke picknick spot. Het is eigenlijk een plek waar mensen de dag door brengen. Restaurantjes, barretjes en winkels poppen hier ineens uit de grond zoals IMA, Fric Frac, Ten Belles en Radiodays Café.

Tip: het 10e arrondissement wordt steeds hipper en populairder, maar is niet zo duur als andere delen van de stad. Dit is dus een heel prima arrondissement voor een hotel in Parijs 🙏

Onze 3 hoteltips bij Canal Saint Martin:
Hotel la Planque (9.1 op Booking.com)
Hôtel Amoi Paris (8.9 op Booking.com)
Le Grand Quartier (8.8 op Booking.com)

Wandelroute langs Canal Saint Martin

Wil je een wandeling maken langs het Canal Saint Martin? Pak dan de metro naar het metrostation République 📍 Vanaf hier loop je in 2 minuten naar het begin van het kanaal.

Aan beide kanten van het kanaal kun je lekker wandelen. De oostzijde van het kanaal heet Quai de Jemmapes en de westzijde van het kanaal Quai de Valmy.

In totaal doe je er zo’n 30 minuten over om langs het kanaal naar Bassin de la Villette te wandelen. Langs je route langs het kanaal zie je veel bruggen, sluizen, streetart en leuke café’s.
Na aankomst bij het Bassin de la Villette kun je doorlopen naar het mooie Parc des Buttes Chaumont. In totaal doe je er dan zo’n 45 minuten over. In dit park kun je lekker ontspannen of picknicken 😊

Tip: een van de routes van de fietstour van Baja Bikes komt ook langs het Canal Saint Martin.

Een van de mooiste plekjes langs het Canal Saint-Martin is ter hoogte van de Rue du Faubourg-du-Temple. Vanaf hier kun je doorkijken tussen bomen aan weerszijden naar meerdere sluizen en bruggen.

Vlak voor het Bassin de la Villette zul je een rond gebouw tegenkomen. Dit is de Rotonde de la Villette. Vroeger was dit een tolhuis en lag het aan de stadsgrens van Parijs (kun je nagaan hoe de stad is gegroeid). Nu kun je er een drankje doen of wat eten.

Aan het einde van de Bassin de la Villete vind je het Parc de la Villette. Hier ligt het science museum van Parijs. Erg leuk voor kinderen.

rotonde de la villette canal saint martin
Rotonde de la Villette
Science museum in Parijs tip kinderen in Parijs
Science museum in Parijs. In het Parc de la Villette.

Wil je onderweg wat eten? Je kunt crêpes eten bij het Breizh Café langs het Canal Saint Martin. Dit is het meest bekende crèpe restaurant in Parijs. Koffie en broodjes haal je bij Ten Belles en uitgebreid lunchen of dineren kan bij restaurant Hotel du Nord (zie verderop in dit artikel).

Tip: je kunt ook de boottocht over Canal Saint Martin heen pakken en terug wandelen 😊 Je loopt dan terug van het Bassin de la Villette en eindigt bij het metrostation République. Vanaf hier loop je weer heel gemakkelijk de gezellige wijk De Marais in.

Canal Saint Martin per boot

In plaats van een wandeling langs het kanaal kun je Canal Saint-Martin ook per boot ontdekken. Je vaart dan van het Bassin de la Vilette naar het Musée d’Orsay.

Je vaart dan langs twee ‘swing bridges’. Dat zijn bruggen die niet op en neer gaan, maar waarvan het wegdek draait. Ook ga je door maar liefst vier sluizen heen en vaar je langs een ondergrondse kluis! 😄Aanrader! Het is heel anders dan een rondvaart over de Seine. Het is veel intiemer. Ook zie je onderweg een paar grote bezienswaardigheden zoals de Notre Dame.

De rondvaart begint in het Parc de la Villette. Vanaf daar vaar je over het Canal st Martin naar het prachtige Musée d’Orsay. Dit is een enkele reis. Dat is handig, want je eindigt dus midden in het centrum van Parijs 😊

Lees er meer over in ons artikel over de boottocht over Canal Saint Martin 😊 Hier vind je meer informatie over deze rondvaart en kun je tickets bestellen.

Varen over Canal Saint-Martin Parijs
Varen over Canal Saint-Martin. Foto door: Guilhem Vellut

Canal Saint-Martin in films

Zo is het kanaal te zien in de film Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain in de scène ‘Les petits plaisirs d’Amélie’. Ik vind het zelf een fantastische film, maar als je hem niet hebt gezien of het is alweer een tijdje geleden heb ik de scène hier om even je geheugen op te frissen👇😄

En herken je het Hotel du Nord? Vast niet, want deze komt uit een film uit 1938 😂 Hier is toen een populaire drama film opgenomen, genaamd (heel verrassend) ‘Hôtel du Nord’. Tegenwoordig is het geen hotel meer, maar een restaurant 😊 Je kunt hier lekker borrelen en eten. Ze serveren gerechten uit de Franse keuken.

hotel du nord
hotel du nord menu

Veelgestelde vragen

Wat is het Canal Saint Martin?

Het Canal Saint Martin is een kanaal in het 10e arrondissement van Parijs. Het ligt in een wijk die steeds populairder wordt. Langs het kanaal zitten veel leuke café’s. In de zomer zitten er veel Parijzenaars langs de kades.

Is het Canal Saint Martin leuk?

Het Canal Saint Martin is zeker leuk, maar ik zou het pas op je lijstje zetten als je andere delen van Parijs al hebt bezocht. Het is leuker om hier eens heen te gaan als je vaker in Parijs bent geweest. Het is wel een aanrader om een hotel in deze wijk te boeken omdat de prijzen hier relatief gezien wat lager zijn.

Is het aan te raden een hotel te boeken in de buurt van het Canal Saint Martin?

Ja, het is aan te raden een hotel te boeken in de buurt van het Canal Saint Martin. Het is een goede buurt en de prijzen voor een hotel liggen hier gemiddeld gezien iets lager. Een van onze favoriete hotels in deze buurt is Hotel la Planque (9.1 op Booking.com).

Reacties
  1. wat een leuke site!!!

    • Dankjewel Gemma, leuk om te horen! 😊

  2. Heerlijke plek en breng restaurant Marcel een bezoekje. Echt een heerlijke plek met verschrikkelijk lekker eten..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *