Bassin de la Villette

Eline Door Eline

Het Bassin de la Villette is een kanaaldok in het 19e arrondissement van Parijs. Het is een zeer onbekende plek onder Nederlandse toeristen, maar een enorme populaire spot onder locals. Parijzenaars komen hier graag om lekker te onstpannen, vooral op mooie, warme dagen. Het is een zeer levendige plek met restaurants, cafés, bioscopen, theaters, speelplekken en ruimte voor evenementen.

Paris Plage – Strand in Parijs

De zon schijnt, het is warm in Parijs: tijd voor een héérlijk dagje strand! “Hè, naar het strand? Parijs heeft toch geen strand?”, hoor ik je denken. Toch wel! Elke zomer wordt er een ‘strand’ aangelegd op de kades van de Seine én van het Bassin de la Villette: ‘Paris Plages’ 🌞 Hier worden allerlei zomerse activiteiten georganiseerd waar je gratis aan kunt deelnemen.

Paris Plages Parijs zomer strand oevers seine zwemmen

Als het écht warm is is het natuurlijk heerlijk om even af te koelen in het water. Je mag niet zomaar in de Seine zwemmen, maar dus wel in het Bassin de la Villette. Dit is dan ook de meest spectaculaire locatie omdat hier allerlei gave watersporten gedaan kunnen worden. Denk dan aan waterfietsen, roeien, zeilen, via een tokkelbaan over het water vliegen en roller-tuben. Roller-tuben is over het water lopen in een grote transparante bal, weet je wel? Héél erg leuk voor kinderen dus! 😊

Hier schreef ik een apart artikeltje over de Paris Plages waar je ook meer informatie vindt over de andere locaties.

Paris Plages Parijs zomer strand oevers seine zwemmen

Bootje huren en varen door Parijs

Zoals je al kon lezen in het stukje over Paris Plages is het Bassin de la Villette een echte zomerse hotspot. Naast alle activiteiten die georganiseerd worden voor Paris Plages is het ook erg leuk om hier naar toe te gaan om een bootje te huren. Het voordeel is dat je geen vaarbewijs nodig hebt om hier een bootje te huren. Hoe lekker is het om over het water te varen, in zwemkleding, met je vingers door het water, een fris windje door je haren en de zon op je bol!  🌞😎
Het bedrijf waar je een bootje kunt huren heet Marin d’Eau Douce. Na een korte uitleg kun je zo het water op en een boottochtje maken naar het Canal de l’Ourcq.
Helaas mag je niet zomaar een oversteek maken naar het Canal Saint Martin en de Seine is al helemaal verboden terrein, maar het Bassin de la Villette en het Canal de l’Ourcq is al leuk genoeg 😊 Ga goed voorbereid op pad en bereid bijvoorbeeld een picknick voor 🙂

Bootje huren in Parijs Bassin la Villette

Cultuur snuiven bij het Bassin de la Villette

Het Bassin de la Villette is een ideale plek om een beetje cultuur te snuiven. Je vindt hier bijvoorbeeld de bioscoop MK2. Deze bioscoop is gevestigd in een voormalig pakhuis en biedt een grote verscheidenheid aan kwaliteitsfilms. Ook zijn er het hele jaar door verschillende tentoonstellingen, festivals en optredens te zien.

Bassin de la villette Parijs

Daarnaast zijn er aan de kades van het Bassin de la Villette verschillende cultuurboten zoals de Péniche Grande Fantaisie te zien. Naast dat het een bistro sur l’eau (restaurant op het water) is, is het ook gebaseerd op een sociaal project. Het is in beheer van een culturele vereniging. Zij bieden ‘een kijkje in kunst en artistieke creatie’, en organiseren leuke workshops voor omwonenden.

Bassin de la villette Parijs

Péniche Grande Fantaisie © Fred Romero

Overnachten in een voormalig pakhuis

Vlakbij de brug van het Bassin de la Villette staan twee voormalig pakhuizen/opslagplaatsen van Compagnie des Entrepôts en Magasins Generaux uit 1845 en 1853. De prachtige pakhuizen werden later omgebouwd tot hotels. Er is eigenlijk maar 1 mooi hotel met uitzicht over het Bassin de la Villette en dat is Holiday Inn Express Paris.

Controleer beschikbaarheid hotel in Parijs

Pakhuis Bassin de la Villette

Een voormalig pakhuis aan het Bassin de la Villette © Christopher Lancaster

Hefbrug Pont de Flandre

Het Bassin de la Villette wordt van het Canal de l’Ourcq gescheiden door een zogenoemde hefbrug. Het is de hefbrug van de Rue de Crimée. Het is erg leuk om de brug in werking te zien als er boten zijn. Hier op de foto zie je de begin positie van de brug. Op deze manier kunnen er voertuigen en voetgangers over de brug. Op het moment dat er een boot onder de brug door moet wordt de brug recht omhoog getrokken door de vier pilaren die je aan elke hoek van de brug ziet staan (de pilaren met wielen erop). Als de brug omhoog gaat kunnen voetgangers via de passerelle ernaast toch naar de overkant oversteken.

Bassin de la Villette Parijs

Hefbrug Pont de Flandre © Christopher Lancaster

Tip: Halle Pajol

Niet ver van het Bassin de la Villette (ongeveer een kwartiertje lopen) vind je Halle Pajol: een ander onontdekt stukje Parijs wat wel interessant is om eens te bezoeken. Voorheen was dit een pakhuis van de nationale spoorwegmaatschappij. Toen het pakhuis buiten gebruik raakte is het volledig gerenoveerd tot een soort van ecologische mini-stad. Het dak is volledig bedekt met zonnepanelen en er is gebruik gemaakt van uiterst duurzame materialen zoals hout (de hele gevel is van hout) en gerecyclede materialen afkomstig van het oude Forum des Halles.

Je vindt hier onder andere een openbare bibliotheek, een concertzaal, een jeugdherberg, een concept store, een supermarkt, een koffiebarretje (Bob’s Bake Shop), het restaurant Les Petites Gouttes en een mooie binnentuin: Jardins Rosa Luxemburg.

Halle pajol Parijs Jardins Rosa-Luxemburg

Halle Pajol, Jardins Rosa-Luxemburg ©Guilhem Vellut