Cité des sciences et de l’industrie

Eline Door Eline

Cité des Sciences et de l’industrie is een wetenschapsmuseum in het 19e arrondissement van Parijs. Het ligt in het Parc la Villette en is het grootste science museum in Europa! Het Parc la Villette is voor toeristen een nog vrij onbekend gebied, terwijl het hier juist zo mooi en leuk is. Zeker als je met kinderen naar Parijs gaat😊

Permanente tentoonstellingen
Planetarium
Speciaal voor kinderen: Cité des enfants
Bioscoop Louis-Lumière en onderzeeër Argonaute
Tip: download een audiogids online
La Géode
Tickets

Permanente tentoonstellingen

Het Cité des Sciences et de l’industrie heeft maar liefst 5 verdiepingen en herbergt verschillende tentoonstellingen omtrent wetenschap en techniek. De permanente tentoonstellingen zijn gewijd aan fundamenteel wetenschappelijke thema’s, opgedeeld in drie onderwerpen.

Het eerste onderwerp begint op de eerste verdieping en heeft de naam ‘Les Sons’, wat ‘geluiden’ betekent. Het laat je kennis maken met de natuurkunde van het geluid, stemmen, gehoor en diversiteit van geluiden. Vanaf hier loop je gelijk door naar ‘Mathématiques’, oftewel, ‘wiskunde’. Dat klinkt misschien saai, maar niets is minder waar: in een hele interactieve ruimte maak je kennis met geometrie, functies, kansberekening en het modelleren fysische verschijnselen.

Het tweede onderwerp is gewijd aan de biologie en dan met name de biologie van de mens. Je leert hier over DNA en genen en er wordt heel uitgebreid aandacht besteed aan het menselijke brein.

De natuurwetenschappen vormen de kern van het derde onderwerp (natuurkunde en scheikunde). Optische illusies en experimenten met licht, kleur en perceptie komen hier onder andere aan bod. Daarnaast is er een grote tentoonstelling gewijd aan ruimtevaart en ruimteobservatie.

De tentoonstellingen zijn allemaal heel uitgebreid opgezet en de informatie die ze willen overbrengen wordt heel goed ondersteund met mooie afbeeldingen, audio, visuele effecten, voorwerpen en spelletjes. Om een beetje een goed beeld te geven kun je hier een filmpje bekijken waar elke tentoonstelling even kort wordt laten zien.

Planetarium

In het planetarium ga je mee op een spannende reis naar de buitenste regionen van het universum. Sterrenkundespecialisten geven 30 minuten durende theatervoorstellingen waarbij je wordt omgeven door 360 graden computergegenereerde afbeeldingen. Tijdens de voorstelling reis je van planeet naar planeet, verken je het zonnestelsel, zie je hoe het universum is ontstaan en zie je hoe de aarde werd gevormd. Het voelt echt alsof je in de ruimte bent. Heel indrukwekkend! 😄

Speciaal voor kinderen: Cité des enfants

Cité des Enfants is een permanente tentoonstelling, speciaal ontworpen voor kinderen. Ze hebben twee tentoonstellingen. Eentje voor kinderen in de leeftijdscategorie twee tot zeven jaar en eentje voor kinderen in de leeftijdscategorie vijf tot twaalf jaar. Deze tentoonstellingen zijn gericht op spelend leren en ontdekken.
Kinderen kunnen hun flexibiliteit en hun zintuigen testen, zichzelf in spiegels bekijken, naar emoties luisten, spelen met evenwicht, geluiden en letters, en paden en doolhoven verkennen. Voor de oudere kinderen is er ook heel veel gave spelletjes met water! 😊

Bioscoop Louis-Lumière en onderzeeër Argonaute

Naast toegang tot de standaard tentoonstellingen heb je met je ticket tot het Cité des Sciences et de l’industrie ook nog toegang tot twee andere speciale activiteiten: bioscoop Louis-Lumière en onderzeeër Argonaute. De onderzeeër is hier onder op de foto te zien 👇 De onderzeeër werd in de jaren ’50 heel intensief gebruikt. Na 2.147 dagen op zee, 32.700 uur onder water en 210.400 nautische mijlen kwam Argonaute in 1982 buiten gebruik. Het was zonde om zo’n indrukwekkende onderzeeër zomaar te vernietigen, daarom werd besloten om het tentoon te stellen. Je kunt hem daarom nu bezoeken en ervaren hoe de bemanningsleden zich gevoeld hebben terwijl zij op zee waren.

Museum Parijs Cité des Sciences et de l'Industrie

In de bioscoop Louis Lumière kun je allerlei korte filmpjes zien met betrekking tot wetenschap.

Tip: download een audiogids online

Op de website van het Cité des Sciences et de l’industrie kun je per tentoonstelling een audiogids downloaden voor op je telefoon. Dit kun je dus alvast thuis doen als voorbereiding op je bezoek. Als je dan een koptelefoon meeneemt kun je de audiogids gebruiken als rode draad door het museum.

La Géode

De glimmende zilverkleurige bol buiten het gebouw bevat een IMAX theater met 400 zitplaatsen. Je kunt hier verschillende, spectaculaire films bekijken in 3D of IMAX. De ervaring is een beetje vergelijkbaar met het Omniversum in Scheveningen. De films die hier vertoond worden hebben allemaal te maken met de natuur, het heelal of de wetenschap. Het zijn eigenlijk een soort van kleine documentaires. Heel interessant en zeker weten heel spectaculair! 😊 Als je een keuze maakt tussen de bioscoop die inbegrepen zit in het standaard ticket en een film bekijken in La Géode zou ik zeker kiezen voor een film in La Géode. Tickets hiervoor moeten apart gekocht worden. Dit kan ter plaatse.

Museum Parijs Cité des Sciences et de l'Industrie

Tickets

Lijkt het je leuk om het museum Cité des Sciences et de l’industrie te bezoeken? 😄 Om te voorkomen dat je lang in de wachtrij staat bij de kassa voor het kopen van tickets kun je het beste je tickets vooraf alvast kopen. Tickets kunnen hier besteld worden:

Tickets Louvre

Museum Parijs Cité des Sciences et de l'Industrie