Place de la Concorde

Eline Door Eline

Je kent het Place de la Concorde vast wel van tv. De Tour de France eindigt namelijk met tien rondes over de Champs-Elysées en komt daarbij ook tien keer langs het Place de la Concorde. Het Place de la Concorde is een heel centraal gelegen plein en vormt een onderdeel van de Axe Historique. Het wordt vooral herkend aan de grote fonteinen die elk aan een zijde van de obelisk te vinden zijn.

–> Wist je dat op Place de la Concorde ook een van de meest luxe hotels in Parijs te vinden is? 😏 Dit is is het Hôtel de Crillon, A Rosewood Hotel. Veel beroemdheden boeken hier een overachting als ze naar Parijs gaan 😊

Fonteinen op het Place de la Concorde

Geïnspireerd door de monumentale fonteinen op het Piazza Navona in Rome (ook elk aan een zijde van een obelisk) zijn er op het Place de la Concorde twee fonteinen gebouwd: Fontaine des Mers (de zuidelijke fontein) en Fontaine de la Concorde (de noordelijke fontein). Fontaine des Mers representeert de maritieme handel en industrie van Frankrijk en Fontaine de la Concorde representeert de scheepvaart en handel op de rivieren van Frankrijk.

Place de la Concorde Parijs
Place de la Concorde Parijs. Foto door: Elvin
Place de la Concorde
Place de la Concorde. Foto door: Rodney

Naald van Cleopatra

In het midden van de twee fonteinen vind je de Naald van Cleopatra. Dit is de naam van de obelisk op het Place de la Concorde. Deze naald werd in de 19e eeuw door Egypte geschonken. In Londen en New York is er ook een te vinden. Op de naald staan inscripties in hiërogliefen die bedoeld zijn om de militaire overwinningen van Farao Ramses II te memoreren.
Je kunt je vast voorstellen dat het vervoeren van zo’n enorme obelisk niet makkelijk was in die tijd. Om een beetje een idee te krijgen hoe dat vervoeren in z’n werk ging kun je het voetstuk van de obelisk eens bestuderen. Hier vind je namelijk afbeeldingen van de machines die voor het vervoer werden gebruikt.

Place de la Concorde
Naald van Cleopatra. Foto door: Steven Depolo

Omringd door beelden

Place de la Concorde is een achthoekig plein en op elk van deze acht hoeken is een beeld te zien. Elk beeld representeert een van de grootste Franse steden: Lille, Strassbourg, Lyon, Marseille, Bordeaux, Nantes, Brest en Rouen.

Place de la Concorde Parijs
De gouden entree van Place de la Concorde naar Jardin des Tuileries. Foto door: Chris Waits

Het grote reuzenrad: Roue de Paris

Het grote reuzenrad op het Place de la Concorde, la Grande Roue de Paris, is het grootste transportabele reuzenrad in Europa. Het werd speciaal gebouwd voor de millenniumviering in Parijs en heeft sindsdien is andere steden gestaan waaronder Amsterdam, Geleen, Harlingen, Newcastle, Bangkok, Antwerpen en Gent.

Tot en met mei 2018 kun je nog een gondelritje maken en genieten van het adembenemende uitzicht over Parijs en verschillende grote bezienswaardigheden zoals de Champs-Elysées, de Jardin des Tuileries, het Louvre en La Madeleine.

Het reuzenrad op Place de la Concorde
Het reuzenrad op Place de la Concorde. Foto door: alphabetjenn
Reuzenrad Place de la Concorde
Reuzenrad Place de la Concorde. Foto door: Wendi Halet
Reacties
  1. Parijs is een hele mooie stad met mooie dingen om te zien. Ik ben er zelf nooit geweest, maar mijn vriendin die woont in Parijs. En ze is wees. Ik hoop haar heel snel te kunnen zien in mijn woonplaats. Hè, Josiane Trochet. Dat is de naam van mijn mooie Franse vriending. Groetjes van je lieve man Willy, gr xxxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *