La Madeleine

La Madeleine is een grote kerk gelegen in een van de duurdere wijken van Parijs in het 8e arrondissement. De kerk is toegewijd aan de heilige Maria Magdalena. Zij vergezelde Jezus regelmatig tijdens zijn reizen. La Madeleine heeft een galerij met 53 Korinhische zuilen van 20 meter hoog. Dit maakt de kerk een erg opvallend bouwwerk. Het is een van de bekendere kerken in Parijs.

Wat wil je graag weten over de Église de la Madeleine? Kies hier onder je onderwerp 🙂

Eerst een beetje geschiedenis…

In 1764 werd de eerste steen van La Madeleine gelegd, maar pas in 1842 werd de kerk volledig voltooid. Er was namelijk veel discussie over het bestemmingsplan van de kerk.

Pierre Contant d’Ivry maakte als eerste het ontwerp voor La Madeleine. Lodewijk XV legde toen in 1764 de eerste steen. De Dôme des Invalides van Jules Hardouin-Mansart was een inspiratie voor La Madeleine. In 1777 overleed Pierre Contant d’Ivry, maar de bouw was nog niet klaar. Zijn werk werd toen overgenomen door zijn leerling Guillaume-Martin Couture, maar hij hield zich niet aan het oorspronkelijke ontwerp. Hij maakte een nieuw ontwerp wat was gebaseerd op het Romeinse Pantheon.

Toen brak de Franse Revolutie uit in 1789. Er ontstond grote discussie over hoe de kerk eruit zou moeten komen te zien. De bouw werd stilgelegd. Slechts de fundamenten en het portiek waren toen klaar. Pas in 1806 werd het werk weer hervat. Maar ook van het tweede ontwerp werd afgeweken. Napoleon besloot namelijk dat er een overwinningstempel ontworpen moest worden gewijd aan militaire roem. Maar het uiteindelijke ontwerp staat op naam van Lodewijk XVIII. Hij vond dat het onvoltooide gebouw een kerk moest worden die gewijd was aan Maria Magdalena.

Het ontwerp van La Madeleine

Op de voorgevel van La Madeleine is ‘Het laatste oordeel’ weergegeven door Lemaire. De Tien Geboden zijn te zien op de enorme bronzen deuren die toegang geven tot de kerk.

Bij het betreden van de kerk worden we geconfronteerd met een verrassend weelderig schouwspel . Staande in de opening van de kerk, kijken we naar een verzonken tongewelf wat bedekt is met een laagje goud. Boven de deur bevindt zich de beroemde pijporgel waarop componisten als Camille Saint – Saëns en Gabriel Faure heben gespeeld. Het orgel van La Madeleine is gemaakt door de bekende orgelbouwer Aristide Cavaillé-Coll.

Elke koepel heeft een glazen oculus waardoor het licht binnekomt in de kerk. Dit zijn eigenschappen die duidelijk herinneren aan het Pantheon in Rome.

Aan de noordzijde van de kerk is een altaar te zien met daarachter een prachtig theatraal stanbeeld van Carlo Marochetti van Magdalena die omhoog wordt getild door engelen. Een mooi voorbeeld van Romantische beeldhouwkunst.

Daarboven, in de koepel van het koor, is een muurschildering te vinden van Ziegler. Het heet: ‘De geschiedenis van het Christendom’. Het toont zoals in de onderstaande sculptuur, Magdalena die door drie engelen omhoog wordt gedragen.

la_madeleine_kerk_parijs_bezienswaardigheden2

Foto door: Guilhem Vellut

Wat is er nog meer te doen in de buurt van La Madeleine?

La Madeleine ligt vlakbij Jardin des Tuileries. Hier kun je even lekker relaxen. De tuinen staan vol met groene stoeltjes waar je vrij gebruik van kunt maken. Ga hier lekker heen om even te lunchen bijvoorbeeld. Het is 10 minuutjes lopen vanaf La Madeleine. Deze tuinen leiden vervolgens weer rechtstreek naar het bekende museum het Louvre.

Ook een bekende bezienswaardigheid in de buurt is de Opéra Garnier. Het is 9 minuten lopen vanaf La Madeleine. Vanaf daar is het vervolgens maar 4 minuutjes naar Galeries Lafayette waar je vanaf het dakterras super mooi uitzicht hebt over Parijs.

View of Paris towards the east from Notre Dame.

Adres en bereikbaarheid met het openbaar vervoer

De kerk La Madeleine is goed te bereiken met het openbaar vervoer in Parijs.
Met de metro: Lijn 8, 12 en 14. Uitstappen bij halte ‘Madeleine’ + 2 minuten lopen.
Met de bus: Bus nummer 84. Uitstappen bij halte ‘Madeleine’ + 2 minuten lopen.
Met de fiets: Vélib station nummer 08005 – Madeleine (04, Place de la Madeleine) of Vélib station nummer 09034 – Godot de Mauroy (02, Rue Godot de Mauroy) of Vélib station nummer 08004 – Malesherbes Pasquier.

Meer weten over fietsen in Parijs? Het is echt een uitkomst! Hier schreef ik er een artikeltje over.

Openingstijden voor bezoek

La Madeleine is iedere dag geopend van 09.30 uur tot 19.00 uur. De toegang is gratis. Je kunt ook diensten bijwonen. Voor actuele informatie en diensttijden kun je het beste even op de officiële website van La Madeleine kijken.

Meer top bezienswaardigheden in Parijs

La Madeleine is een van de grootste bezienswaardigheden in Parijs, maar Parijs heeft nog veel meer te bieden. Op deze pagina vind je een overzicht met de mooiste, populairste bezienswaardigheden in Parijs. De wat meer specialere bezienswaardigheden wil ik je natuurlijk ook niet onthouden. Die vind je daarom ook terug in de lijst 🙂