La Grande Arche

Eline Door Eline

La Grande Arche is het iconische gebouw in de zakenwijk La Défense. Het wordt ook wel een vierdimensionale ‘hyperkubus’ genoemd met een grote open ruimte in het midden van de kubus. De ruimte onder de arcade is zo groot dat de Notre Dame er makkelijk onder zou passen. Deze ruimte is daar niet voor niets zo open gelaten. De architect wilde het een window to the world laten zijn. 😊

La grande arche Parijs
La Grande Arche. Foto door: David McKelvey

La Grande Arche onderdeel van de Axe Historique

La Grande Arche is het einde van de zogenoemde Axe Historique. Dit is een virtuele lijn met grote historische monumenten en gebouwen: het begint bij de piramide van het Louvre. Het grappige is dat het Louvre precies onder de Arc de Triomphe du Carrousel past (2e monument op de Axe Historique), deze past weer onder de Arc de Triomphe (3e monument op de Axe Historique) en deze past precies onder La Grande Arche (laatste gebouw op de Axe Historique). Dit wordt geïllustreerd door een laserbundel die vanaf la Grande Arche de punt van de piramide van het Louvre raakt. Daarbij gaat hij precies onder de Arc de Triomphe en de Arc du Carrousel door.

Grappig weetje: La Grande Arche wijkt een klein beetje af van de Ax Historique. Zes graden naar rechts om precies te zijn. Er wordt gezegd dat deze kleine afwijking naar rechts te maken heeft met het feit dat de opdrachtgever, president François Mitterand, een rechtse president was 😜

Dak van het La Défense metrostation met op de achtergrond de Arc de Triomphe.

Het dak van het metrostation La Défense heeft een soort van ‘gap‘ in het midden. Dit is heel bewust gedaan om de Axe Historique niet te verstoren. Als je aan de ene kant van het metrostation staat kun je de Arc de Triomphe zien door het gat in het midden. Als je aan de andere kant van het metrostation staat heb je uitzicht op de Grande Arche.😄

Panoramisch uitzicht vanaf de top

La Grande Arche is een gebouw van maar liefst 110 meter hoog. Een perfecte locatie voor prachtig uitzicht over Parijs en de Axe Historique dus. Vele jaren is het dakterras gesloten geweest, maar goed nieuws: na een grote renovatie is het sinds 2017 weer geopend voor publiek 😊 
Zie je die stalen constructie in het midden van la Grande Arche? Ik heb er een pijltje bij getekend. Dat lijken een soort van steigers, maar in realiteit zijn dit de liften naar de top. Het zijn glazen liften die je op de weg naar boven al een panoramisch uitzicht geven.

Panoramische liften naar de top van de Grande Arche

Aan de top kun je genieten van het uitzicht over Parijs. Als je hier onder op de foto goed kijkt kun je in de verte de Champs-Élysées en Arc de Triomphe zien.
Daarnaast is er ook een gastronomisch restaurant Les Jardins de Joséphine.

Uitzicht vanaf La Grande Arche Parijs
Uitzicht vanaf La Grande Arche Parijs

Galerie fotojournalistiek

Als je dan toch een bezoekje brengt aan de top van de Grande Arche, vergeet dan ook niet even een bezoekje te brengen aan het 1200m2 grote museum voor fotojournalistiek. Hier zie je het werk van ’s wereld beste fotografen. Voor actuele informatie over tentoonstellingen kun je het beste even een bezoekje brengen aan de officiële website van La Grande Arche.

Galerie Fotojournalistiek La Grande Arche Parijs
Galerie Fotojournalistiek La Grande Arche Parijs

Insider tips

  • La Grande Arche ligt midden in het zakencentrum van Parijs. Vind je het leuk om dit bruisende zakenleven een keer te ervaren? Plan je bezoek dan op een doordeweekse dag. Hou je liever van wat meer rust op straat? Plan je tripje dan in het weekend.
  • Rond de kerstdagen in Parijs vind je aan de voet van la Grande Arche een gigantische kerstmarkt. Het is de grootste kerstmarkt van Parijs.
  • Plan je bezoek rond zonsondergang 😍
  • De buurt rondom de Grande Arche is heel geschikt om lekker te winkelen.

Voorkom een lange wachtrij: boek alvast je tickets

Om lange wachtrijen te voorkomen is het handig om vooraf je tickets te boeken. Dat geldt eigenlijk voor alle bezienswaardigheden en musea in Parijs. Zeker als je besluit om Parijs in vakanties of de zomermaanden te bezoeken. Door een leuke samenwerking met Tiqets kan ik jullie hier exclusieve tickets voor La Grande Arche aanbieden:

Tickets Louvre