Sainte-Chapelle

Sainte-Chapelle is een zeer spectaculaire kapel op het Île de la Cité in Parijs. Het ligt in het 1e arrondissement van Parijs, vlak bij de Congiergerie en de Notre Dame.

Geschiedenis van Sainte-Chapelle

Sainte-Chapelle heeft een belangrijke geschiedenis. Deze mooie kapel werd gebouwd door koning Lodewijk IX in de 13e eeuw. Het doel van het bouwen van deze kapel was het bewaren van een kostbare relikwie. Voor de tijd van de bouw van de kapel was het een uitzonderlijk architectonisch hoogtepunt.

Lodewijk IX zocht een geschikte plaats voor het herbergen van de doornenkroon en een deel van het ware kruis. Dit waren de belangrijke kruisrelieken die hij eerder gekocht had van de Byzantijnse keizer Baldewijn II. (Kruisrelieken zijn relieken die te maken hebben met de kruisiging van Jezus). Hij had er veel geld voor betaald. Zelfs de kapel was lang niet kostbaarder dan de relieken waar het voor gebouwd werd. Later werden er nog meer relieken toegevoegd. De kapel stond toentertijd bekend als de ’trap naar de hemel’.

Naast twee keer brand en een overstroming werden vooral tijdens de Franse Revolutie grote delen van de Sainte-Chapelle vernield. Sommige delen van de kapel zijn zelfs volledig vernield. De meeste kostbare relieken zijn gestolen en nooit meer gevonden en ook het orgel is weggehaald. De relieken die men nog wel terugvond worden nu in de Notre Dame bewaard.

Restauratie van de Sainte-Chapelle

Nadat de kapel een tijd als archiefkast werd gebruikt vonden er in de negentiende eeuw voor het eerst weer restauratiewerkzaamheden plaats. Deze restauratie vormde echter wel wat problemen. Men wist niet precies hoe de kapel eruit hoorde te zien. Dat kwam omdat men  rekening wilde houden met de gehele geschiedenis van het monument en niet alleen de originele, 13-eeuwse staat. Uiteindelijk is de restauratie compleet gemaakt in 1857.

De bovenkapel

De Sainte-Chapelle bestaat uit twee kapellen. Een boven- en een benedenkapel. De bovenkapel, waarvan een deel zichtbaar is op de foto bovenaan, is een kapel met hoge glas-in-loodramen en mooie beelden van de twaalf apostelen. De vele glas-in-loodramen kenmerken de gotische stijl waar de kerk in is gebouwd. Er staan nauwelijks muren. Twee derde van het brandschilderde glas is nog origineel uit de13 eeuw. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de glazen er tijdelijk uitgehaald om ze tegen beschadiging te beschermen, maar daarna zijn ze weer perfect teruggeplaatst.

In 1268 werd de kapel ingezegend door Eudes van Châteauroux, de pauselijk gezant. Toentertijd was deze kapel een meesterwerk van kerkelijke architectuur en mochten alleen de koning en zijn vrienden en familie de kapel bezoeken. Maar tegenwoordig is de kapel volledig toegankelijk voor toeristen. De ramen vertellen de Bijbelse verhalen van het Oude Testament tot het Nieuwe Testament.

De benedenkapel

De benedenkapel is volledig gewijd aan de heilige maagd Maria. Oorspronkelijk was deze benedenkapel alleen toegankelijk voor het personeel van de koning. Deze kapel was architectonisch veel minder spectaculair. Het had een laag plafond, beschilderd met een sterrenhemel. De pilaren zijn versierd met de Franse fleur-de-lis. Ook zijn hier enkele geestelijken begraven. Bezoekers van de kapel kunnen hun grafstenen bekijken.

Sainte Chapelle Parijs

Foto door: Kimberly/shutterstock/lapas77

Bereikbaarheid

Tegenwoordig wordt de Sainte-Chapelle omringd door het paleis van justitie. Samen met de Conciergerie is het het enige overgebleven zichtbare gedeelte van het oude koninklijk paleis.

Sainte Chapelle Parijs

Sainte Chapelle

Bereikbaarheid met het openbaar vervoer:
Met de metro: Lijn 4, uitstappen bij halte Cité of halte Saint-Michel – Notre-Dame.
Met de RER: Lijn B of C. Uitstappen  bij halte Saint-Michel – Notre-Dame.
Met de bus: lijnen 21, 27, 38, 85, 96.

Toegangsprijzen en tickets

De volledige toegangsprijs van een volwassene is €10,-.
Kinderen onder de 18 jaar hebben gratis toegang.
Hier kun je tickets bestellen voor Sainte-Chapelle.

Reacties
 1. Weet u of St. Chapelle sluit van 13.00-14.15 voor lunch? Wij zouden graag tussen ongeveer 13.00 en 14.00 daar heen gaan (ook al is het licht dan niet perfect).

  • Hoi Karin,

   Nee, de St. Chapelle sluit niet rond lunchtijd. Veel plezier!

   Groetjes,
   Eline

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.