Église Saint-Germain-des-Prés: oudste kerk van Parijs

Eline Door Eline

De Église Saint-Germain-des-Prés is de oudste kerk in Parijs. Oorspronkelijk werd de kerk al gebouwd in 512 AD. Echter, de kerk werd vernietigd door de Noormannen. Van de originele kerk is weinig over. Eigenlijk zijn alleen een paar marmeren pilaren overgebleven. Deze worden bewaard in het Musée national du Moyen Âge.  De kerk werd later herbouwd en het gebouw wat je nu kunt bezoeken dateert uit de 11e eeuw. Het is een van de weinige voorbeelden van Romaanse architectuur in Parijs. De bijbehorende abdij werd in de Tweede Wereldoorlog vernietigd.

Église Saint Germain des Prés

Église Saint Germain des Prés

De Église Saint-Germain-des-Prés heeft een beetje een grauw uiterlijk, maar het interieur is een prachtige mix van Romaanse en Gotische architectuur: kleurrijke plafonds, muren volledig bekleed met schilderijen en de mooiste glas-in-loodramen die je ooit hebt gezien! 😍 Als de zon door de glas-in-loodramen schijnt krijg je mooie patronen op de grond. Let ook eens op alle kleine details in de pilaren, muren en beelden.
Vanwege de gunstige akoestiek wordt deze kerk veel gebruikt om concerten te geven.

Square Félix Desruelles

Verborgen achter de Église Saint Germain des Prés vind je het Square Félix Desruelles. Het is een klein stukje groen waar je heerlijk tot rust kunt komen tijdens je wandeling door Germain des Prés. Het grote pronkstuk van dit kleine tuintje is de Sèvres Portico: een keramisch meesterwerk, ontworpen voor de wereldtentoonstelling van 1900. Je vindt het op 168Bis Boulevard St-Germain.

Église Saint Germain des Prés

Église Saint Germain des Prés © andy.gbd