Église Saint-Sulpice

Eline Door Eline

De Église Saint-Sulpice is te vinden in het 6e arrondissement van Parijs en is na de Notre Dame de grootste kerk van Parijs. Het is een prachtige kerk en naast de geweldige architectuur zijn er nóg vier andere goede redenen om deze kerk te bezoeken 😏

  1. In de kapel van de Heilige Engelen, direct rechts naast de ingang van de Saint-Sulpice vind je geweldige muurschilderingen van Eugène Delacroix waaronder  ‘De worsteling van Jakob met de engel’.
  2. Het Cavaillé Coll Orgel is een van de meest indrukwekkende orgels ter wereld.
  3. Église Saint-Sulpice speelde een rol in het bekende boek de Da Vinci Code geschreven door Dan Brown
  4. Je kunt gratis deelnemen aan verschillende rondleidingen.

Église Saint Sulpice Saint Germain des Prés Parijs
Église Saint-Sulpice

Muurschilderingen van Eugène Delacroix

In de kapel van de Heilige Engelen, direct rechts naast de ingang van de Saint-Sulpice vind je geweldige muurschilderingen van Eugène Delacroix. Het gaat hier om de schilderingen ‘De worsteling van Jakob met de engel’, ‘Aartsengel Michael met de duivel’ en ‘De verdrijving van Heliodorus uit de tempel’. Meer van zijn werk kan overigens bekeken worden in het Musée Delacroix in Parijs en zijn meest bekende schilderij (De vrijheid leidt het volk) is te vinden in het Louvre.

Cavaillé Coll Orgel

De Église Saint-Sulpice heeft een van de meest bekende orgels ter wereld: een orgel van Aristide Cavaillé-Coll, gebouwd in 1862. Aristide Cavaillé-Coll was in zijn tijd een van de meest invloedrijke orgelbouwers in Frankrijk en Europa. Het orgel in de Église Saint-Sulpice is zijn meest bekende werk, maar hij bouwde ook  het orgel in de Notre Dame, het Panthéon en de Sacré-Coeur van Parijs. Zelfs een aantal kerken in Nederland hebben een orgel van deze beroemde Franse orgelbouwer.

Orgel Église Saint-Sulpice Parijs
Orgel Église Saint-Sulpice

Het orgel in de Église Saint-Sulpice heeft honderd registers en vijf klavieren. Het verkeerd nog vrijwel volledig in authentieke staat en is daarom genomineerd om opgenomen te worden in de werelderfgoedlijst van Unesco.
Meerdere keren per jaar wordt er een ‘orgelconcert’ gegeven waar je gratis bij aanwezig kunt zijn.

Rol in de Da Vinci Code

Volgens De Da Vinci Code is de Saint-Sulpice de plek waar de Heilige Graal ligt verborgen. Omdat een sinister katholiek genootschap niet wil dat de informatie die de Heilige Graal bevat bekend wordt, sturen ze een monnik om de Heilige Graal te stelen. Volgens het boek ligt het verborgen onder een roodkoperen lijn in de vloer van de kerk. Dan Brown refereert naar deze lijn als de ‘Rose Line’. Deze koperen lijn bestaat echt. Echter, het heeft niets met de Da Vinci Code te maken. Het is onderdeel van de gnomon van de Saint-Sulpice (een zonnewijzer). Hiermee kan aan de stand van de zon precies uitgerekend worden wanneer Pasen valt. Het is interessant om te zien. Vlakbij de gnomon hangt het volgende tekstje in het Frans en in het Engels: “In tegenstelling tot de fantasievolle beweringen in een recente bestseller, is deze kerk niet op resten van een heidense tempel gebouwd […] Aan dit astronomische instrument [de gnomon] kan geen mystieke betekenis ontleend worden, behalve dan de bevestiging dat God de schepper en Heer van de tijd is.”

Église Saint Sulpice Saint Germain des Prés Parijs
Zonnewijzer in de Église Saint-Sulpice

Rondleidingen in de Église Saint Sulpice

Lijkt het je interessant om wat meer over de kerk te weten te komen en alle hoeken en gaten van de kerk te zien? Er worden verschillende rondleidingen gegeven. Zo kun je naast een bezoek aan de kerk zelf óók een bezoek brengen aan de cryptes en de bovenste delen van de gevel.

Klein minpuntje is dat veel van deze rondleidingen in het Frans zijn.
Mocht je Frans nou niet zo heel goed zijn kun je beter even checken of er een rondleiding in het Engels gegeven wordt. Deze vindt gewoonlijk plaats op de eerste zondag van de maand om 12.30 uur (na de orgelhoorzitting). Voor deelname aan een rondleiding aan de cryptes en de bovenste delen van de gevel moet ook even gereserveerd worden. Check even de officiële website voor meer informatie over deze rondleidingen.