Corona in Parijs

Meest recente update: 07 september 2020

JAAA we mogen weer naar Parijs reizen!! Dat is natuurlijk fantastisch nieuws! 🎉😊 Maar, waar moet je rekening mee houden als je naar Parijs reist nu? Ik laat het je hier weten 🙂
En heb je vragen? Twijfel niet om een berichtje achter te laten op onze Instagram pagina.

Ten eerste: code oranje Parijs

Ten eerste moet ik aangeven dat Parijs vanuit Frankrijk ‘code rood’ heeft gekregen. Dit geeft aan dat ze bezienswaardigheden en musea kunnen sluiten wanneer dat nodig is.
Vanuit Nederland en België heeft Parijs code oranje. Dat betekent dat het niet aangeraden wordt nu naar Parijs te gaan. Het kan echter wel, het is een eigen keuze die je maakt. Na terugkomst uit Parijs wordt het (door de Nederlandse overheid) aangeraden 10 dagen in quarantaine te gaan. Dit is geen verplichting, maar een advies.

Disneyland Parijs ligt niet in het oranje gebied.

Waar wil je meer over weten? 👇

Waar moet ik rekening mee houden in de metro van Parijs?
Kan ik weer een terrasje pakken in Parijs?
Zijn campings en hotels weer geopend?
Moet ik een mondkapje dragen in Parijs?
Is het verplicht om van tevoren tickets te reserveren?
Thalys tickets en bezoek aan Parijs plannen
Wat is er in Parijs te doen als ik liever lekker buiten blijf?
Corona updates en vragen

Kan ik weer een terrasje pakken in Parijs?

Jazeker! Een terrasje pakken in Parijs is een van de fijnste dingen die er is 😊 Dat mag gelukkig ook weer! En het leuke is: er zijn juist meer terrassen in Parijs na de Corona lockdown dan daarvoor 😜 Zie bijvoorbeeld deze story die we laatst op ons Instagram account plaatsten 👇

Zijn campings en hotels weer geopend?

Ja. Alle campings, B&B’s en hotels zijn weer geopend! 🙂
Je kunt dus weer gaan boeken.

Moet ik een mondkapje dragen in Parijs?

Ja, in overdekte plekken (denk aan OV, musea, bezienswaardigheden en supermarkten) is het dragen van een mondkapje verplicht (vanaf 1 augustus). Dit mag een zelfgemaakt mondkapje zijn. Je hoeft er dus niet speciaal eentje te kopen en je kunt hem helemaal afstemmen op je kleding 😜Ook zijn ze verkrijgbaar bij supermarkten, apotheken, tabakswinkels én in veel modewinkels 🙂
Ook in de Thalys is het dragen van een mondkapje verplicht.

Vanaf maandag 10 augustus is het ook op bepaalde plekken buiten verplicht om een mondkapje te dragen. Dit is verplicht vanaf 08 uur ’s ochtends voor iedereen vanaf 11 jaar. Dit geldt voornamelijk aan het Canal Saint-Martin, rond het Bassin de la Villette, maar ook langs de kades van de Seine. Ook hele toeristische plekken zoals de Butte Montmartre, de Place du Tertre of de rue Mouffetard zijn betrokken. Het niet dragen van een mondkapje kan hier een boete opleveren dus let daar op. Hier onder zie je een kaart van de gebieden waar het verplicht is.

Is het verplicht om van tevoren tickets te reserveren?

Langzaamaan gaan alle bezienswaardigheden en musea weer open 😊 Maar om de drukte zo veel mogelijk te beperken en om er voor te zorgen dat jij niet met honderden mensen in de rij staat, ben je verplicht om je ticket van tevoren te reserveren.

Hierbij heb je een overzicht met bezienswaardigheden en musea die weer open gaan en een linkje naar waar je de tickets kunt boeken:

Thalys tickets en bezoek aan Parijs plannen

Het is een grote aanrader om je tripje naar Parijs op tijd te boeken. Waarom? Omdat tickets voor de Thalys goedkoper zijn als je verder vooruit boekt! 😍 Normaal gesproken boek je de goedkoopste tickets voor de Thalys als je 4 maanden van tevoren boekt. Door de maatregelen omtrent Corona kun je op kortere termijn al voor het goedkoopste tarief naar Parijs reizen. IDEAAL! Tickets voor de Thalys kun je bij NS international hier boeken.

Nu twijfel je misschien om een ticket te boeken omdat het niet duidelijk is wat er allemaal gaat gebeuren, maar wees gerust. De NS international (biedt de Thalys tickets aan) heeft daar natuurlijk over na gedacht 😏

Mocht je reis door Coronamaatregelen niet door kunnen gaan, dan kun je gratis je reis uitstellen. Dit geldt wel alleen voor tickets met het mid-flex tarief die geboekt zijn in de periode van 23-6-2020 t/m 31-8-2020.

En ik zal je zeggen: ik had tickets voor de Thalys in maart. Toen waren de Corona maatregelen ineens heel streng en ging Frankrijk in een lock-down. Ik kreeg mijn tickets via NS international gewoon terug. Het is gewoon goed geregeld dus je kunt met een gerust hart je tickets boeken 😊

Rust in Parijs vanwege het Corona

Is het veilig om naar Parijs te gaan?

Hou je aan de adviezen van de overheid: handen wassen, geen handen schudden (of ander fysiek contact), hou 1,5 meter afstand en draag een mondkapje waar dat van je wordt gevraagd. Als je je aan deze regels houdt (in combinatie met een goede leefstijl: genoeg slaap, gezond eten, voldoende bewegen) dan is het veilig genoeg om naar Parijs te reizen 😊
In Frankrijk geldt trouwens de regel om 1 meter afstand te houden in plaats van 1.5 meter.

Deze vraag krijgen we overigens heel erg vaak van jullie. Op ons Instagram account beantwoorden we vragen en doen we zo nu en dan een Q&A met veel gestelde vragen. Deze zijn ook terug te zien, dus ik raad je aan daar even een kijkje te nemen.

Een uitgestorven Rue de Rivoli in Parijs door het Corona

Waar moet ik rekening mee houden in de metro van Parijs?

Alle metrolijnen rijden weer zoals ze voor de Corona crisis reden. Dus dat is goed nieuws 😊In de metro van Parijs is het dragen van een mondkapje verplicht.
Verder wordt er van je gevraagd 1 meter afstand te houden. Bepaalde stoelen zijn – net als in Nederland – afgeplakt zodat het duidelijk is dat je daar geen plaats kunt nemen.
Op veel plekken in het OV is gratis handgel beschikbaar 🙂

Wat is er in Parijs te doen als ik liever lekker buiten blijf?

Misschien heb je geen zin om drukke gebouwen binnen te gaan en blijf je lekker buiten. Geen probleem, want er is ALTIJD genoeg te doen in Parijs! 😍 Ontdek Rue Crémieux, Cour du Commerce Saint-André, het zinkende huis, de tuinen van het Paleis van Versailles of ga op zoek naar de mooiste plekjes om een foto te nemen met de Eiffeltoren! Één voordeel: het was nog nooit zo makkelijk om mooie foto’s te nemen zonder te veel andere toeristen op de achtergrond 😋

Village Royale

Corona updates en vragen

Ik blijf jullie zo goed als ik kan op de hoogte houden van Corona in Parijs. Ik zal mijn updates zo veel mogelijk hier delen, maar ik schakel iets sneller op social media (met name via ons Instagram account). Hou het dus goed in de gaten als je een tripje naar Parijs hebt gepland of graag op de hoogte wil blijven 🙂 Mocht je vragen hebben, laat het dan zeker weten!

Geen rijen bij de Eiffeltoren! 😊

Regels tijdens de lock-down (oud!!!)

De Fransen kregen een aantal regels mee tijdens de lock-down. Ik dacht dat je het misschien interessant vindt om te lezen. Daarom laat ik het voorlopig even staan. Maar dit geldt nu dus niet meer!

  1. Voor elke trip buitenshuis moeten de Fransen een formulier invullen. Deze is hier te vinden (maar staat ook op de website van de overheid). Dat is belangrijk om te doen, want bij het overtreden van de regels kunnen boetes van €38 tot €135 gegeven worden.
  2. Je mag maar 1 keer per dag uit huis. Alleen voor essentiële doeleinden: werk, boodschappen, verzorgen van zieke familieleden, uitlaten van hond. Maar dit mag maximaal 1 km van je verblijfplaats vandaan en maximaal 30 minuten.
  3. Er is voorlopig nog geen avondklok (in Parijs, in andere steden wel).
  4. Sinds 4 april worden de Fransen aangeraden om buitenshuis gezichtsmaskers of andere bedekkingen van neus en mond te dragen.
  5. Volledige gezinnen mogen niet samen het huis uit. Er mag maximaal 1 ouder met 2 kinderen op stap zijn.
  6. Fietsen mag niet meer gedaan worden als sportieve activiteit. Het mag alleen nog als vervoersmiddel worden gebruikt.
  7. Sinds 8 april mag je niet meer buiten sporten tussen 10 uur ’s ochtends en 19 uur.