Corona in Parijs

Meest recente update: 19 januari 2022

YESS! We kunnen weer naar Parijs reizen! 😍 Wil of ga je op korte termijn naar Parijs? Hier laat ik je weten waar je rekening mee moet houden 🙂 En heb je vragen? Twijfel niet om een berichtje achter te laten op onze Instagram pagina.

De maatregelen veranderen elke keer waardoor het bijhouden van dit blog bericht erg lastig is. Op onze Instagram pagina updaten we regelmatig nieuws over maatregelen en versoepelingen 😊

Corona paspoort

Zoals je vast hebt meegekregen is het in Frankrijk vanaf 21 juli verplicht om een coronapaspoort te hebben. Met dit coronapaspoort (QR-code) krijg je toegang tot publieke ruimtes waar meer dan 30 personen aanwezig (kunnen) zijn. Straks zal ik laten zien voor welke plekken het coronapaspoort geldt.

Dit heeft niet echt gevolgen voor jou als je volledig gevaccineerd bent en eventueel een booster hebt gehad.
Je moet dan wel minimaal 1 week geleden je laatste vaccin gehad hebben (en als je het Janssen vaccin hebt gekregen moet dat minimaal 4 weken geleden zijn).

Wanneer heb je een booster nodig?
– Als je ouder bent dan 65 en je je tweede vaccinatie langer dan 7 maanden geleden hebt gekregen (bij Janssen is dit 2 maanden).
– Vanaf 15 januari 2022 geldt deze regel ook voor iedereen van 18 jaar en ouder. Je moet dus minimaal 7 maanden na je laatste vaccinatie een booster hebben gehad (bij Janssen 2 maanden).

Als je volledig gevaccineerd bent (inclusief eventuele booster) staat dit geregistreerd en heb je geen beperkingen in Parijs. Volgens de ANWB kun je dit bewijzen met de internationale QR-code in de CoronaCheck-app of het gele vaccinatieboekje.

Ben je (nog) niet volledig gevaccineerd? Dan kun je tot 15 januari met een coronapaspoort wel toegang krijgen tot publieke ruimtes op 2 manieren:
1. Je moet een negatieve PCR test hebben van maximaal 24 uur oud. Zie verderop in dit artikel waar je je kunt laten testen en hoeveel dit kost.
2. Je moet een herstelbewijs hebben (positieve test van min. 15 dagen en max. 6 maanden oud).

Vanaf 15 januari 2022 voert Frankrijk een 2G beleid in. Dan krijg je een corona paspoort alleen nog met een volledige vaccinatie of herstelbewijs. Een negatieve coronatest is dan geen optie meer.

Voor welke plekken geldt het coronapaspoort?

Het coronapaspoort geldt voor:
– Shows
– Musea
– Disneyland parijs
– Concerten en festivals
– Bioscopen
– Theaters
– Café’s en restaurants
– Sportscholen
– Ziekenhuizen (bezoekers)
– Lange afstand reizen met een trein, vliegtuig of bus (bijvoorbeeld de thalys). Je hebt geen coronapaspoort nodig in supermarkten of de metro in Parijs.

Hebben kinderen ook een coronapaspoort nodig?

Kinderen vanaf 12 jaar hebben ook een coronapaspoort nodig.

Wil je meer info en actuele updates over dit coronapaspoort? Volg ons dan op Instagram. Daar houden we jullie zo goed mogelijk op de hoogte.

Waar kun je een PCR- test doen in Parijs?

Je kunt je laten testen bij de apotheken in Parijs. Dit noemen ze in Frankrijk een pharmacie (zie de foto hieronder). Deze apotheken vind je bijna letterlijk op elke hoek in Parijs. Je hebt hier geen afspraak voor nodig. De PCR/Antigeen-testen zijn helaas niet meer gratis voor toeristen in Parijs. In Parijs kost een PCR-test €49 een Antigeen-test €29 bij niet-commerciële testcentra.
Je negatieve uitslag is 48 uur geldig, daarna moet je je opnieuw laten testen.

pharmacie_parijs_corona_pcr_test_paspoort
Pharmacie in Parijs

Hoe komt je negatieve uitslag in je coronacheck app?

Zodra de uitslag van je test bekend is krijg je een berichtje op je telefoon. Mits de uitslag negatief is krijg je in dit berichtje een linkje met instructies. Je krijgt een code die je in je app kunt invoeren. Dit kan gewoon in je eigen Nederlandse coronacheck app 🙂

Reizen naar Parijs

Je mag de Franse grens passeren, mits je kunt laten zien dat je binnen de afgelopen 24 uur negatief bent getest op Corona of volledig bent gevaccineerd 🙂 Als je met de auto Frankrijk binnen rijdt zijn de controles minimaal of zijn er helemaal geen controles. Dit kan overigens wel veranderen omdat Nederland nu code rood is.

Als je met de Thalys reist is de kans op een controle sowieso veel groter. Ook moet je voor een reis met de Thalys voldoen aan de regels van het Coronapaspoort.
Als je volledig gevaccineerd bent staat dit geregistreerd en heb je geen inreisbeperkingen voor Parijs. Volgens de ANWB kun je dit bewijzen met de internationale QR-code in de CoronaCheck-app of het gele vaccinatieboekje.
Als je nog niet volledig gevaccineerd bent moet je een negatieve PCR uitslag laten zien die niet ouder is dan 24 uur (dit kan vanaf 15 januari dus niet meer, je moet dan gevaccineerd of hersteld zijn).

Corona maatregelen in Parijs

Er is geen avondklok meer, eigenlijk alle musea zijn open en terrassen & restaurants zijn ook allemaal open 🙂 Het is niet meer verplicht een mondkapje te dragen op straat 🎉 Wel nog in supermarkten, winkels en musea (openbare plekken die binnen zijn).

Uiteraard is dit afhankelijk van de besmetting aantallen en kan hier elk moment iets in veranderen.

Waar wil je meer over weten? 👇

Kan ik weer een terrasje pakken in Parijs?
Zijn campings en hotels weer geopend?
Moet ik een mondkapje dragen in Parijs?
Is het verplicht om van tevoren tickets te reserveren?
Thalys tickets en bezoek aan Parijs plannen
Wat is er in Parijs te doen als ik liever lekker buiten blijf?
Corona updates en vragen

Kan ik weer een terrasje pakken in Parijs?

Jazeker! Een terrasje pakken in Parijs is een van de fijnste dingen die er is 😊 Dat mag gelukkig ook weer! En het leuke is: er zijn juist meer terrassen in Parijs na de Corona lockdown dan daarvoor 😜 Zie bijvoorbeeld deze story die we laatst op ons Instagram account plaatsten 👇

Moet ik een mondkapje dragen in Parijs?

Op straat hoef je geen mondkapje meer te dragen 🎉
In overdekte plekken (denk aan OV, musea, bezienswaardigheden en supermarkten) is het dragen van een mondkapje wel nog verplicht. Dit mag een zelfgemaakt mondkapje zijn. Je hoeft er dus niet speciaal eentje te kopen en je kunt hem helemaal afstemmen op je kleding 😜 Ook zijn ze verkrijgbaar bij supermarkten, apotheken, tabakswinkels én in veel modewinkels 🙂 Ook in de Thalys is het dragen van een mondkapje verplicht.

Is het verplicht om van tevoren tickets te reserveren?

Bezienswaardigheden en musea zijn eigenlijk allemaal weer open, dus dat is heel fijn 😊 Maar om de drukte zo veel mogelijk te beperken en om er voor te zorgen dat jij niet met honderden mensen in de rij staat, is het sterk aan te raden je tickets van tevoren te reserveren. Ook mogen er vaak maar een maximaal aantal bezoekers naar binnen, dus dan is het fijn om alvast een ticket te hebben.

Hierbij heb je een overzicht met bezienswaardigheden en musea die weer open gaan en een linkje naar waar je de tickets kunt boeken:

Thalys tickets en bezoek aan Parijs plannen

Het is een grote aanrader om je tripje naar Parijs op tijd te boeken. Waarom? Omdat tickets voor de Thalys goedkoper zijn als je verder vooruit boekt! 😍 Normaal gesproken boek je de goedkoopste tickets voor de Thalys als je 4 maanden van tevoren boekt. Door de maatregelen omtrent Corona kun je op kortere termijn al voor het goedkoopste tarief naar Parijs reizen. IDEAAL! Tickets voor de Thalys kun je bij NS international hier boeken.

Nu twijfel je misschien om een ticket te boeken omdat het niet duidelijk is wat er allemaal gaat gebeuren, maar wees gerust. De NS international (biedt de Thalys tickets aan) heeft daar natuurlijk over na gedacht 😏

Ik had tickets voor de Thalys in maart 2020. Toen waren de Corona maatregelen ineens heel streng en ging Frankrijk in een lock-down. Ik kreeg mijn tickets via NS international gewoon terug. Het is gewoon goed geregeld dus je kunt met een gerust hart je tickets boeken 😊

Rust in Parijs vanwege het Corona

Is het veilig om naar Parijs te gaan?

Hou je aan de adviezen van de overheid: handen wassen, geen handen schudden (of ander fysiek contact), hou 1,5 meter afstand en draag een mondkapje waar dat van je wordt gevraagd. Als je je aan deze regels houdt (in combinatie met een goede leefstijl: genoeg slaap, gezond eten, voldoende bewegen) dan is het veilig genoeg om naar Parijs te reizen 😊
In Frankrijk geldt trouwens de regel om 1 meter afstand te houden in plaats van 1.5 meter.

Deze vraag krijgen we overigens heel erg vaak van jullie. Op ons Instagram account beantwoorden we vragen en doen we zo nu en dan een Q&A met veel gestelde vragen. Deze zijn ook terug te zien, dus ik raad je aan daar even een kijkje te nemen.

Een uitgestorven Rue de Rivoli in Parijs door het Corona

Waar moet ik rekening mee houden in de metro van Parijs?

Alle metrolijnen rijden weer zoals ze voor de Corona crisis reden. Dus dat is goed nieuws 😊In de metro van Parijs is het dragen van een mondkapje verplicht.
Verder wordt er van je gevraagd 1 meter afstand te houden. Bepaalde stoelen zijn – net als in Nederland – afgeplakt zodat het duidelijk is dat je daar geen plaats kunt nemen.
Op veel plekken in het OV is gratis handgel beschikbaar 🙂

Wat is er in Parijs te doen als ik liever lekker buiten blijf?

Misschien heb je geen zin om drukke gebouwen binnen te gaan en blijf je lekker buiten. Geen probleem, want er is ALTIJD genoeg te doen in Parijs! 😍 Ontdek Rue Crémieux, Cour du Commerce Saint-André, het zinkende huis, de tuinen van het Paleis van Versailles of ga op zoek naar de mooiste plekjes om een foto te nemen met de Eiffeltoren! Één voordeel: het was nog nooit zo makkelijk om mooie foto’s te nemen zonder te veel andere toeristen op de achtergrond 😋

Village Royale

Corona updates en vragen

Ik blijf jullie zo goed als ik kan op de hoogte houden van Corona in Parijs. Ik zal mijn updates zo veel mogelijk hier delen, maar ik schakel iets sneller op social media (met name via ons Instagram account). Hou het dus goed in de gaten als je een tripje naar Parijs hebt gepland of graag op de hoogte wil blijven 🙂 Mocht je vragen hebben, laat het dan zeker weten!

Geen rijen bij de Eiffeltoren! 😊