Coronavirus in Parijs

Meest recente update: 08 april 2020

Ook in Frankrijk (en dus Parijs) zijn forse maatregelen getroffen tegen het Coronavirus. Dit heeft natuurlijk een flinke impact op de samenleving en voor jou als toerist. Franse scholen zijn vanaf maandag 16 maart allemaal dicht, Parijse topattracties hebben hun deuren gesloten, horeca gelegenheden zijn opgeroepen tijdelijk geen gasten meer te verwelkomen én de Fransen zijn nu opgeroepen allemaal thuis te blijven. Ze mogen alleen nog naar buiten voor essentiële doeleinden (zoals boodschappen doen). Ga je toch de straat op, zonder dat je daar een goede reden voor hebt? Dan krijg je een boete. Een totale lock-down dus! Deze lock-down duurt tot tenminste 15 maart.
Vanaf dinsdag 31 maart tot en met 30 april stopt Thalys met de verbinding Amsterdam – Parijs. 

Frankrijk volledig op slot

In de televisietoespraak van President Macron op maandag 16 maart werd duidelijk dat de Fransen vanaf dinsdag 17 maart om 12:00 uur 15 dagen in thuisquarantaine moeten. Dat betekent dus dat niemand zijn huis uit mag, behalve als dat strikt noodzakelijk is (voor werk, een bezoek aan een arts of de supermarkt). Oftewel: Frankrijk gaat volledig op slot. Wie zich hier niet aan houdt, wordt gestraft. Deze lock-down duurt tot tenminste 15 maart 2020.

Regels tijdens de lock-down

 1. Voor elke trip buitenshuis moeten de Fransen een formulier invullen. Deze is hier te vinden (maar staat ook op de website van de overheid). Dat is belangrijk om te doen, want bij het overtreden van de regels kunnen boetes van €38 tot €135 gegeven worden.
 2. Je mag maar 1 keer per dag uit huis. Alleen voor essentiële doeleinden: werk, boodschappen, verzorgen van zieke familieleden, uitlaten van hond. Maar dit mag maximaal 1 km van je verblijfplaats vandaan en maximaal 30 minuten.
 3. Er is voorlopig nog geen avondklok (in Parijs, in andere steden wel).
 4. Sinds 4 april worden de Fransen aangeraden om buitenshuis gezichtsmaskers of andere bedekkingen van neus en mond te dragen.
 5. Volledige gezinnen mogen niet samen het huis uit. Er mag maximaal 1 ouder met 2 kinderen op stap zijn.
 6. Fietsen mag niet meer gedaan worden als sportieve activiteit. Het mag alleen nog als vervoersmiddel worden gebruikt.
 7. Sinds 8 april mag je niet meer buiten sporten tussen 10 uur ’s ochtends en 19 uur.

  Ben je nu dus in Parijs? Blijf dan in je hotel en neem telefonisch contact op met de Nederlandse ambassade. Hotels hoeven voorlopig in ieder geval niet gesloten te worden en ontbijt moet op de kamer gebracht worden.
  Heb je een trip naar Parijs gepland in deze periode? Neem contact op met je hotel/vervoerder etc. om het te laten omboeken, want dit is geen moment om nog naar Parijs te gaan.

Welke bezienswaardigheden en musea zijn gesloten?

Eigenlijk is gewoon alles gesloten, maar hierbij in ieder geval een lijstje van de grootste bezienswaardigheden en musea die vanaf 14 maart 2020 voor onbepaalde tijd gesloten zijn:

 • Het Louvre;
 • De Eiffeltoren;
 • Musée d’Orsay en Musée de l’Orangerie;
 • Museum du quai Branly – Jacques Chirac;
 • Centre Pompidou;
 • Paleis van Versailles (de tuinen blijven wel open 🐝🙂);
 • Disneyland Parijs;
 • Moulin Rouge.

Het is vooralsnog niet bekend wanneer deze bezienswaardigheden en musea weer zullen openen. Als je bijvoorbeeld de website van het Louvre opent staat daar gelijk een aankondiging dat het gesloten blijft tot anders aangekondigd (zie hieronder). Zij volgen hierin het advies van de WHO en de Franse regering.

Horeca ook gesloten

Per 15 maart 2020 zijn ook alle horecagelegenheden (en andere niet-essentiële openbare plaatsen) gesloten. Supermarkten, apotheken, banken, tankstations en tabakswinkels blijven wel geopend. Het openbaar vervoer rijdt nog wel, maar er is een aangepaste dienstregeling. Fransen worden opgeroepen om sociaal contact te vermijden. Het openbare leven ligt dus eigenlijk helemaal stil. Er is wat speculatie dat Frankrijk binnenkort helemaal in lockdown gaat, waarbij burgers niet meer de deur uit mogen, maar dat is slechts speculatie (ondertussen geen speculatie meer!) Deze hele situatie levert echter wel prachtige beelden van een rustig Parijs op. Niemand op straat, geen drukte met files, geen toeristen, maar rust.

Rust in Parijs vanwege het Coronavirus

Is het nog veilig om naar Parijs te gaan?

Ik word veel om advies gevraagd wat te doen als je een tripje hebt gepland. Het is heel lastig om daar antwoord op te geven omdat er veel onduidelijkheid is en omdat de updates die door de regering, de WHO en andere landen worden gegeven elkaar super snel opvolgen 🙈 Donderdag gaf ik aan iemand advies, waarna vervolgens alle maatregelen werden aangescherpt. Zaterdag idem. Ik gaf advies, vervolgens besluit de regering alle horeca te sluiten en vervolgens mogen de Fransen eigenlijk helemaal niet meer hun huis uit. Best lastig dus om dat allemaal bij te houden.

Er is door onze overheid geen negatief reisadvies afgegeven voor Frankrijk en Parijs, maar de kleur van het reisadvies is van ‘groen’ (geen bijzondere veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) veranderd. Ook is Parijs momenteel dus in een lock-down, dus laat je reis omboeken als je een trip gepland hebt staan tussen nu en 6 april. Wacht ook alle informatie af voor de weken daarna. Als je toch gaat (wat ik nu absoluut niet adviseer), vermijd zelf fysiek contact met anderen en volg de hygiëne adviezen op.

Een uitgestorven Rue de Rivoli in Parijs door het Coronavirus

Wat is er in Parijs te doen als bezienswaardigheden en musea gesloten zijn?

<Deze paragraaf geldt alleen op het moment dat er geen lock-down is, op dit moment mogen de Fransen niet naar buiten>
Er is genoeg te doen in Parijs! 😍 Wat dacht je van kersenbloesem opzoeken? Deze bomen staan op dit moment namelijk prachtig in bloei! 🌸
Of laat je verwonderen door de Village Royale die op dit moment volledig bedekt is met roze paraplu’s! Ontdek Rue Crémieux, Cour du Commerce Saint-André, de tuinen van het Paleis van Versailles of ga op zoek naar de mooiste plekjes om een foto te nemen met de Eiffeltoren! Één voordeel: het was nog nooit zo makkelijk om mooie foto’s te nemen zonder andere toeristen op de achtergrond 😋

Village Royale

Kan ik mijn reis omboeken?

Je kunt je reis zeker tot een bepaalde hoogte omboeken. Dit is wel afhankelijk van waar je hebt geboekt en moet je altijd overleggen met de instantie waar je hebt geboekt (ik kan hierin niets voor je betekenen). Maar deze situatie is zó ontzettend bizar, dat hotels en reisaanbieders bijna niet moeilijk doen.

Thalys
Tickets die gekocht zijn bij de Thalys kun je omboeken. Je kunt ze daarvoor bellen. Hier vind je daar alle informatie over.
Let op, als je je Thalys tickets bij NS International hebt geboekt (via mijn website bijvoorbeeld) moet je de NS bellen.
Vanaf dinsdag 31 maart tot en met 30 april 2020 stopt Thalys met de verbinding Amsterdam – Parijs. 

Tickets grote bezienswaardigheden en musea
Grote bezienswaardigheden en musea geven het geld wat je hebt betaald voor tickets ook terug.

Hotels
Het verschilt per hotel of zij geld terug geven of niet. Dit moet je dus echt even met je eigen hotel bespreken. Meestal wordt geadviseerd om je reis uit te stellen naar een andere datum.

Airbnb
Airbnb heeft heel duidelijk op de website aangegeven wanneer je wel en niet je geld terug krijgt bij een annulering van een overnachting of een experience. Als je voor 14 maart hebt geboekt en in de periode van 14 maart tot 14 april zou reizen (of een experience zou hebben), kun je annuleren en krijg je je geld teruggestort. Het is wel handig om even contact op te nemen. Ik heb zelf ook een experience moeten annuleren, maar toen ik dit via mijn account wilde doen stond er dat ik niet in aanmerking kan voor restitutie van mijn geld (terwijl ik wel voldeed aan de voorwaarden). Ik heb Airbnb toen even gebeld en het werd super snel en super netjes opgelost 👌🏻🙂

Plan nu alvast je volgende tripje naar Parijs

Op korte termijn naar Parijs reizen zul je waarschijnlijk niet meer doen, maar het is wel een aanrader om je volgende trip naar Parijs alvast te plannen. Waarom? Omdat de Thalys heel goedkoop is als je 4 maanden van tevoren boekt. Over 4 maanden is het Coronavirus waarschijnlijk flink afgenomen en kunnen we weer reizen. Beter heb je dan goedkope Thalys tickets 😏 Bovendien heb je daardoor 4 maanden lang een leuk reisje om naar uit te kijken 😍 Tickets voor de Thalys kun je hier boeken.

Coronavirus updates en vragen

Ik blijf jullie zo goed als ik kan op de hoogte houden van het Coronavirus in Parijs. Ik zal mijn updates zo veel mogelijk hier delen, maar ik schakel iets sneller op social media (met name via mijn Instagram account). Hou het dus goed in de gaten als je een tripje naar Parijs hebt gepland of graag op de hoogte wil blijven 🙂 Mocht je vragen hebben, laat het dan zeker weten!