Petit Palais

Eline Door Eline

Het Petit Palais herbergt het Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris. Dit museum is gratis toegankelijk. Super chill dus als je on a budget naar Parijs bent. Het is een schitterend gebouw en is, net als het Grand Palais, speciaal gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1900. Het heeft uitgebreide plafond schilderingen en vloeren van marmer en mozaïek. Omdat het Petit Palais een uitgebreide kunstcollectie heeft wordt het ook wel eens het mini-Louvre genoemd. Het voordeel ten opzicht van het Louvre is dat het hier een stuk rustiger is 😉 Want geef zelf toe: wist jij van het bestaan van dit zowaar gratis toegankelijke Petit Palais? 😏

De collectie van het Petit Palais
Rondleidingen en evenementen
TIP: Bezoek zeker de binnentuin!

De collectie van het Petit Palais

Vandaag de dag zijn het Petit Palais en het Grand Palais dé aangewezen locatie voor tijdelijke tentoonstellingen. De permanente collectie van het Petit Palais komt daarmee een beetje in de schaduw te staan. Heel zonde, want de permanente collectie van het Petit Palais is erg uitgebreid en is bovendien gratis te bezichtigen. Voor de tijdelijke exhibities moet je wel een ticket kopen. De permanente collectie bestaat uit schilderijen en beelden die sinds 1870 door de stad Parijs zijn verzameld of gekocht. Het grootste gedeelte hiervan wordt gevormd door Franse kunst van de late 19e eeuw/begin 20e eeuw.

Petit Palais Parijs Gratis Museum
Schilderij Les Halles, Léon Lhermitte, 1895 in het Petit Palais © JR P

Oh, en iets wat geen onderdeel is van de collectie, maar zeker wel indrukwekkend is: de trappen, gecreëerd door Charles Girault. De leuningen zijn gemaakt van ijzer met daarin een bloemenpatroon. Het hele ijzerwerk is vloeiend, zonder echte hoeken erin. De trappen zijn niet het enige watCharles Girault ontwierp voor het Petit Palais: ook indrukwekkende design voor de entree van het Petit Palais is zijn werk.

Petit Palais Parijs museum permanente collectie
De trap in het Petit Palais © JR P
Petit Palais Parijs Gratis Museum
De ingang van het Petit Palais © James Stringer

Rondleidingen en evenementen

Je kunt het Petit Palais ook met een gids bezoeken. Een rondleiding met een gids gaat niet langs de permanente collectie, maar altijd langs de tijdelijke exhibitie. Je koopt dan een ticket voor de expositie en betaalt dan nog een kleine bijdrage voor de gids (€7). Daarnaast worden er (gratis) concerten gegeven en kun je deelnemen aan verschillende workshops.

TIP: Bezoek zeker de binnentuin!

Dit is mijn favoriete onderdeel van het Petit Palais: de (thee)tuin 😍 Echt een must-visit als je in het Petit Palais bent. Het is een heerlijke, rustige, afgesloten plek met tropische planten waar je op de kleine trapjes even lekker in de zon kunt zitten op plaats kunt nemen op het idyllische Franse terrasje. Echt waar: het Petit Palais is een verborgen pareltje in Parijs. Enjoy!

petit palais parijs binnentuin