Cité de l’architecture et du patrimoine

Eline Door Eline

Het museum Cité de l’architecture et du patrimoine is het museum van (Franse) architectuur en erfgoed. Dit museum bevindt zich echt pal naast Trocadéro: een van de meest populaire hotspots onder toeristen en tóch zie je weinig toeristen in dit museum. Het is redelijk onbekend, maar juist heel interessant omdat het een mooi beeld geeft van Frankrijk en de Franse architectuur. Het museum vertelt een verhaal. Een verhaal over de geschiedenis van de architectuur, van de middeleeuwen tot heden: hoe worden de belangrijkste gebouwen van onze tijd en het verleden gebouwd? Waarom en voor wie zijn ze gebouwd? Heel interessant, rustig museum mét spectaculaire uitzichten op de Eiffeltoren! 😊

Cité de l'architecture et du patrimoine museum Parijs
Galerie Carlu in het Cité de l’architecture et du patrimoine ©  Ωméga *

La galerie des moulages

Je tour door het museum begint in de indrukwekkende Galerie des Moulages. De Franse architect Viollet-le-Duc restaureerde in de 19e eeuw veel middeleeuwse gebouwen en kerken die tijdens de Franse Revolutie beschadigd waren. Zo restaureerde hij onder andere de Notre Dame en de Sainte Chapelle. Op die manier verzamelde hij afgietsels van Franse kunstwerken. In de Galerie des Moulages zie je veel van deze kunstwerken terug. Het bijzondere eraan is dat je deze kunstwerken in het echt vaak veel minder goed kunt bekijken omdat ze boven op een grote kathedraal. kerk of een monument geplaatst staan. Hier staan ze op ooghoogte en kun je elk detail goed in je opnemen. De grote rode muren maken veel indruk en door een dakraam komt er veel natuurlijk licht binnen. Als je goed om je heen kijkt krijg je door de ramen af en toe een sneak peak van de Eiffeltoren.

Tip: bestel hier alvast je tickets en voorkom de wachtrij 😊

Cité de l'architecture et du patrimoine museum Parijs
Galerie des Moulages in hetCité de l’architecture et du patrimoine © Ωméga *

La galerie d’architecture moderne et contemporaine

Vervolgens kom je in een hele grote, lichte zaal waar moderne architectuur tentoongesteld wordt. Je vindt hier veel herkenbare werken. Drie dingen die ik persoonlijk heel interessant vond zijn:
– Het design van het Parc de la Villette
– Parijs voor- en na Haussman: je ziet hier letterlijk een soort 3D plattegrond van Parijs hoe het was voor Haussmann en na Haussman. Wat een verschil!
– En een constructie van het Crystal Palace in Londen. Het Crystal Palace in Londen heeft als inspiratiebron gediend voor grote gebouwen in Parijs waaronder het Grand Palais.

Architectuur kan heel veel zeggen over een samenleving in een bepaalde tijd. De uitdagingen van tegenwoordig zijn bijvoorbeeld heel anders dan de uitdagingen van vroeger. Tegenwoordig moet er rekening gehouden worden met demografische druk, stedelijke groei, veranderende gezinssamenstellingen en de effecten ervan op huisvesting en klimaatverandering. Duurzame ontwikkeling staat centraal. Deze onderwerpen zijn ook terug te zien in het museum.

La galerie des peintures murales et des vitraux

De Galerie des peintures murales et des vitraux is gewijd aan replica’s van muurschilderingen en glas-in-loodramen. Zeer indrukwekkend is de plafondschildering van de kathedraal van Cahors.

Cité de l'architecture et du patrimoine museum Parijs
© Ωméga *

Het schijnt dat sommige bezoekers speciaal naar dit museum komen om het gevoel te hebben op vakantie te zijn en zo toch de rijkdom van het Franse architecturale erfgoed kunnen bewonderen. Want hoewel je verschillende bouwstijlen in het echt honderden kilometers ver van elkaar tegen komt, zie je hier alles bij elkaar.

Adembenemend uitzicht

Naast de unieke collectie heeft dit Parijs nog iets extra’s te bieden: adembenemend uitzicht over Parijs én op de Eiffeltoren. De toeristen die op Trocadéro rondlopen zouden eens moeten weten..

Cité de l'architecture et du patrimoine museum Parijs
Adembenemend uitzicht op de Eiffeltoren © victortsu