Musée du quai Branly

Eline Door Eline

Musée du quai Branly is een groot etnografisch museum (volkenkunde) in het 7e arrondissement van Parijs. Het ligt op een steenworp afstand van de Eiffeltoren en is een van de meest populaire musea in Parijs. Het museum wordt ook wel het Musée du quai Branly – Jacques Chirac genoemd, omdat de toenmalige Franse president zijn naam verbond aan het museum toen het in 2006 werd geopend. Het gebouw zelf is ontworpen door de Franse architect Jean Nouvel.

Stap binnen in een andere wereld
De collectie
Musée du quai Branly in het Louvre
Binnentuin met uitzicht op de Eiffeltoren
Verticale tuin
Restaurant Les Ombres – Dineren met uitzicht op de Eiffeltoren
Boek hier alvast je tickets

Stap binnen in een andere wereld

Bij de grote glazen muren ga je naar binnen. Vanaf hier merk je dat je aan het ontsnappen bent van de drukte van de stad. Geen lawaai meer van het verkeer, maar rust, cultuur en natuur. Zodra je het Musée du Quai Branly binnenstapt stap je als het ware binnen in een andere wereld. Letterlijk en figuurlijk.

Musée du quai Branly Parijs

Ingang Musée du quai Branly ©Mariano Mantel

De collectie

De permanente collectie geeft je als bezoeker een beeld van de vele culturen die de wereld rijk is waarbij het interieur zo ontworpen is dat er geen zalen nodig zijn. Je loopt als bezoeker over een centraal gangpad dat is ontworpen om op een meander te lijken. Op die manier maak je één grote reis langs verschillende werelddelen en culturen. De verzameling is heel mooi per werelddeel gerangschikt en het onderscheid tussen verschillende werelddelen wordt duidelijk aangegeven met kleuren op de grond. Je vind hier kunst- en voorwerpen uit Afrika, Azië, Oceanië en Amerika en leert hier over primitieve volkeren die zelfs nog steeds bestaan. Een groot deel van de collectie is te danken aan het grote koloniaal verleden van Frankrijk. Daarnaast heeft het Musée du quai Branly ook regelmatig tijdelijke exposities.

Musée du quai Branly in het Louvre

Ook het Louvre herbergt een deel van de collectie van het Musée du quai Branly. Je vindt dit deel van de collectie in het Pavillon des Sessions, aan de zuidkant van het Louvre.

Musée du quai Branly collectie in het Louvre Parijs

Collectie van Musée du quai Branly in het Louvre © Jean-Pierre Dalbéra

Binnentuin met uitzicht op de Eiffeltoren

Vanuit het binnentuin heb je prachtig uitzicht op de Eiffeltoren. Het is een heerlijke, rustige tuin die gratis toegankelijk. Je kunt hier lekker plaatsnemen op het terras van het café Branly en onder het genot van het mooie uitzicht wat drinken of eten. ’s Avonds is de tuin op een hele spectaculaire manier verlicht zoals je hier onder op de foto kunt zien.

Tuin van het Musée du quai Branly

Tuin van het Musée du quai Branly © Nicolas Borel, Tiqets

Verticale tuin

De natuur speelt een belangrijke rol in het ontwerp van het gebouw en niet alleen aan de binnenkant, maar ook aan de buitenkant is dat goed zichtbaar. Het museum heeft een zeer opmerkelijke voorgevel: het wordt bedekt met een indrukwekkende verticale tuin, ontworpen door de Franse botanicus Patrick Blanc. In totaal wordt de gevel bedekt met zo’n 15000 planten bestaande uit 150 soorten van over de hele wereld. Het wordt netjes onderhouden zodat deze ‘levende muur’ er altijd goed verzorgd uitziet.

Verticale Tuin Musée du quai Branly Parijs

Verticale tuin van het Musée du quai Branly ©Snoeziesterre

Restaurant Les Ombres – Dineren met uitzicht op de Eiffeltoren

Op de vijfde verdieping bevindt zich het restaurant Les Ombres: een restaurant met geweldig eten, een fantastisch panoramisch terras en onvergetelijk uitzicht op de Eiffeltoren! Zowel binnen als buiten heb je heel mooi uitzicht op de Eiffeltoren, maar als je echt verzekerd wilt zijn van uitzicht kun je uiteraard het beste even van tevoren reserveren.

Boek hier alvast je tickets

Om een lange wachtrij te voorkomen kun je het beste van tevoren alvast je tickets kopen. Tickets voor het Musée du Quai Branly zijn hier te bestellen:

Tickets Louvre