Saint-Germain-des-Prés

Eline Door Eline

De wijk Saint-Germain-des-Prés is een van de leukste wijken in Parijs. Deze wijk groeide in de Middeleeuwen vooral rondom de Église Saint-Germain-des-Prés. Deze abdijkerk is op dit moment de oudste kerk van Parijs. Als je een wandeling maakt in dit gebied krijg je zeker nog wel wat mee van de Middeleeuwen en de tijd van de ‘drie musketiers’.

Église Saint-Germain-des-Prés

Écht terug in de tijd ga je dus met een bezoek aan de Église Saint-Germain-des-Prés. Dit is de oudste kerk in Parijs. Oorspronkelijk werd de kerk al gebouwd in 512 AD! Echter, de kerk werd vernietigd door de Noormannen. De kerk werd later herbouwd en het gebouw wat je nu kunt bezoeken dateert uit de 11e eeuw. Het is een van de weinige voorbeelden van Romaanse architectuur in Parijs. De Église Saint-Germain-des-Prés heeft een beetje een grauw uiterlijk, maar het interieur is een prachtige mix van Romaanse en Gotische architectuur: kleurrijke plafonds, muren volledig bekleed met schilderijen en de mooiste glas-in-loodramen die je ooit hebt gezien! 😍 Deze kerk met de bijbehorende abdij is de plek waar de wijk Saint-Germain-des-Prés haar oorsprong heeft gevonden.

Église Saint Germain des Prés
Église Saint Germain des Prés

Cour du commerce Saint-André

Op vijf minuutjes wandelen vanaf de Église Saint Germain des Prés, verborgen in het 6e arrondissement van Parijs vind je de prachtige authentieke passage van 120 meter lang: Cour du Commerce Saint-André 😍 Het is een smal straatje met aan weerszijden unieke uithangborden. De een is nog mooier dan de ander. De gevels, ramen en daken van de panden in deze passage zijn historisch monument, net als de drie ingangen en het glazen dak wat een deel van deze openlucht passage bedekt 😄 Het is een van de weinige straten in Parijs die nog originele kinderkopjes heeft. Als je hier loopt krijg je een klein beetje een idee hoe het ‘oude Parijs’ was voordat Haussmann de stad moderniseerde met grote gebouwen en wijde straten.

–> Tip: wil je meer weten over andere leuke wijken in Parijs? Lees hier verder.

Cour du Commerce Saint-André Saint Germain des Pres
Cour du Commerce Saint-André © paris.la.douce

Église Saint-Sulpice

Naast de Église Saint-Germain-des-Prés vind je in deze wijk nog een tweede kerk: de Église Saint-Sulpice. Deze kerk is na de Notre Dame de grootste kerk van Parijs! Het is een prachtige kerk en naast de geweldige architectuur zijn er nóg vier andere goede redenen om deze kerk te bezoeken 😏

1. In de kapel van de Heilige Engelen, direct rechts naast de ingang van de Saint-Sulpice vind je geweldige muurschilderingen van Eugène Delacroix waaronder  ‘De worsteling van Jakob met de engel’.
2. Het Cavaillé Coll Orgel is een van de meest indrukwekkende orgels ter wereld.
3. Église Saint-Sulpice speelde een rol in het bekende boek de Da Vinci Code geschreven door Dan Brown
4. Je kunt gratis deelnemen aan verschillende rondleidingen.

Église Saint Sulpice Saint Germain des Prés Parijs
Église Saint Sulpice ©  Fred Romero

Jardin du Luxembourg

In 1612 op verzoek van Maria de’ Medici het prachtige Jardin du Luxembourg aangelegd. Jardin du Luxembourg is een heerlijke plek om lekker naar toe te gaan om te relaxen. Even liggen in het gras en genieten van het zonnetje met een lekkere stokbrood met brie en een fles wijn. Genieten!  Het Jardin du Luxembourg is een hele populaire plek om te ontspannen voor zowel toeristen als Parijzenaars zelf. Het park ligt in het 6e arrondissement, aan de oever van de Seine en vlak bij de Sorbonne, universiteit van Parijs. Doordeweeks zijn hier daarom ook veel studenten te vinden.

Jardin du Luxembourg Parijs Saint Germain des Prés
©  Erin Johnson

Pont des Arts

Een van de hoogtepunten van Saint-Germain-des-Prés is de Pont des Arts. Deze brug werd in de 19e eeuw gebouwd in opdracht van Napoleon Bonaparte. We kennen de Pont des Arts tegenwoordig allemaal van de duizenden liefdesslotjes die er ooit aan hingen: allemaal vergrendeld en de sleutel in de Seine gegooid. Het zijn tekens van liefde. Vaak staan de namen van de geliefden er op geschreven of gegraveerd. Duizenden verliefde stelletjes komen per jaar naar Parijs en willen hun liefde vergrendelen in zo’n liefdesslotje. Helaas werd het gewicht van deze liefdesslotjes teveel voor de brug en besloot de gemeente van Parijs de liefdesslotjes in 2015 weg te halen om de brug zo te beschermen tegen instortingsgevaar 😥

Pont des Arts
Pont des Arts © al1_69

Na de Tweede Wereldoorlog verkreeg Saint-Germain-des-Prés veel populariteit omdat het een hotspot was voor artiesten, filosofen en schrijvers waaronder Jean-Peal Sartre, Juliette Gréco, Simone de Beauvoir en Ernest Hemingway. Het Café Flore was de plek waar zij samen kwamen.

Café de Flore

Het Café de Flore is een plek waar je dé ultieme Franse ervaring meemaakt: kleine ronde tafeltjes en obers in pak. Het Café de Flore is misschien wel het meest beroemde café van Parijs. Het is altijd een plek geweest om te ‘zien en gezien te worden’. Al jarenlang ontvangt het Café de Flore dagelijks beroemde klanten zoals Jean-Paul Sartre, Simon de Beauvoir and Albert Camus. Dat ‘zien en gezien worden’ geldt overigens nog steeds.

Café de Flore Parijs Saint-Germain des Prés
© @monikakandefer

Deux Magots

Ook Deux Magots is in Germain des Prés de place to be voor een Franse ervaring.
Les Deux Magots speelde vroeger een zeer belangrijke rol in het Parijse culturele leven en werd bezocht door talrijke beroemde kunstenaars en schrijvers zoals Aragon, Picasso, Prévert, Hemingway, André Breton, Sartre en Beauvoir 😊Nu is Deux Magots nog steeds een populaire plek. Van binnen is het een mooie ruimte met fijne tafels en een oude mozaïek vloer 😍 Ze hebben er heerlijke Chocolat Chaud en lekkere hapjes op de kaart .
In Corona-tijd was het terras niet gevuld met mensen, maar met beren 😜

deux magots saint germain des pres
deux magots saint germain des pres

Musée d’Orsay

Het meest bekende museum in de wijk Saint-Germain des Prés is het Musée d’Orsay: hét absolute must-see museum voor kunstliefhebbers. Het ligt in het 7e arrondissement en heeft een zeer vooraanstaande ligging aan de oever van de Seine. Voorheen was het Musée d’Orsay een spoorwegstation, maar al gauw raakte dit “station d’Orsay” te klein voor de lange treinstellen. In 1961 raakte het station officieel leeg en buiten gebruik. Daarom werd besloten om het station te gebruiken als een museum voor 19e- en 20e-eeuwse kunst met schilderijen, beelden, gravures, foto’s, films en architectuur.

Musée d'Orsay Saint Germain des Prés Parijs
Musée d’Orsay

Naast het Musée d’Orsay is het ook leuk om het Musée Maillol te bezoeken en het Musée National Eugène Delacroix. Deze beide musea zijn ook te vinden in Saint-Germain-des-Prés.

Odette

Odette is een pâtisserie (bakker) die gespecialiseerd is in “les choux à la crème”, oftewel: slagroomsoesjes 😍 Het is naast een bakkerij ook een theesalon met een uniek uitzicht op de Notre Dame. Je kunt genieten van je slagroomsoesje op het kleine terras of binnen waar je compleet wordt ondergedompeld in de sfeer van de jaren 1920.

Odette in Saint Germain des Prés
Odette in Saint Germain des Prés

Hotels in Saint-Germain des Prés

Ben je nu helemaal enthousiast geworden om Saint-Germain-des-Prés te bezoeken? Dan is het leuk om ook in deze wijk een hotel te boeken. Een klein nadeel is dat de wijk tegenwoordig best wel populair en chique is waardoor de gemiddelde hotelprijzen in deze wijk erg hoog zijn.

Maar niet getreurd: een tip voor een wat goedkoper boetiekhotel is Hotel du Dragon. Dit hotel wordt al vijf generaties lang gerund door dezelfde familie: een echt familiehotel dus. Elke kamer is weer anders ingericht en het personeel is heel vriendelijk. Het hotel bevindt zich op een ideale locatie want vanaf hier bevind je je op loopafstand van alle bezienswaardigheden in Saint-Germain-des-Prés.

Een hotel in een wat hogere prijsklasse is Hôtel de Lille. Dit is een 4-sterren boetiekhotel op loopafstand van het Louvre. De kamers zijn niet groot, maar wel modern. Hoewel je je midden in het centrum bevindt ligt dit hotel net een straat van de hoofdstraat vandaan waardoor je geen last hebt van geluiden van buiten.

Hotel de Lille Hotel in Parijs op loopafstand van het Louvre
© Hotel de Lille