Sorbonne, universiteit van Parijs

Eline Door Eline

Hoe gaaf is het als jij als student een paar maanden of misschien wel langer in Parijs kan wonen? Parijs heeft zoveel te bieden. Er is altijd wat te doen, er is veel kunst en cultuur en een hele goede, mooie universiteit: de Sorbonne.

Place de la Sorbonne – lekker relaxen

Het Place de la Sorbonne is een gezellig pleintje bij de Sorbonne met restaurantjes waar je weinig toeristen tegen komt. Hier zie je vooral studenten of docenten die bij elkaar komen om gezellig een drankje met elkaar te doen.

Foto door: Alessandro Prada

Een beetje geschiedenis over de Sorbonne

1150, is het jaar dat de universiteit van Parijs wordt opgericht. De universiteit droeg toen echter nog niet de naam ‘Sorbonne’. Deze naam werd pas verkregen toen Robert de Sorbon in 1257 een theologische faculteit oprichtte. Deze faculteit werd opgericht zodat arme wereldlijke priesters zich konden wijden aan de studie der godgeleerdheid en zo kosteloos onderwijs konden geven. Dit was zo’n groot succes dat de naam van de oprichter van de theologische faculteit werd gegeven aan de universiteit, université Sorbonne. Deze werd in 1271 uitgebreid met faculteiten voor filosofie en kunsten.

Studentenrellen

In 1968 vonden er vele studentenrellen plaats. Parijs was toentertijd onder het regime van President De Gaulle. De president veroordeelde de ongeregeldheden, maar snapt de eisen van de studenten. Zij willen meer inspraak hebben in het studieprogramma van de universiteit en in de organisatie van het hoger onderwijs. Maar het blijft niet bij een klein, net protest. Het protest groeit uit tot een veldslag. Vele politiemannen werden de straat op gestuurd om de jongeren in bedwang te houden, maar dit verergerde de situatie alleen maar. Meer en meer studenten verzamelden zich op straat om deel uit te maken van het protest. Zelfs andere maatschappelijke groepen begonnen zich te bemoeien met het protest van de studenten. Er werden dingen vernield, er vonden brandstichtingen plaats en vele auto’s sneuvelden in de strijd van de studenten tegen de autoriteit. De Gaulle gaf 30 mei echter een zeer overtuigende radiotoespraak waarin hij duidelijk was door te zeggen dat hij zich weigerde terug te trekken. De rust keerde iets terug en de meeste mensen gingen weer aan het werk en de studenten weer naar hun colleges.

Maar de protesten waren niet zonder gevolg. Na de rellen vond men het nodig dat er grote hervormingen plaats moesten vinden in het hoger onderwijs van Frankrijk. In 1970 werd de universiteit daarom opgedeeld in 13 afzonderlijke universiteiten.

De universiteit is lang opgedeeld geweest in 13 afzonderlijke universiteiten, maar vormt sinds 2010 weer een geheel met 8 instituties. Dit wordt een Reasearch and Higher Education Cluster genoemd. Afgekort in het Frans: PRES. De 8 instituties zijn:

  • 2 universiteiten : Paris-Sorbonne (kunst, mens and sociale wetenschappen), Pierre et Marie Curie (science en engineering)
  • 1 engineering school : UTC (University of Technology of Compiègne)
  • 1 business school : INSEAD
  • 1 museum: Muséum national d’histoire naturelle (Nationaal Museum van natuurlijke geschiedenis)
  • 3 public research organisations: CNRS, Inserm (National Institute of Health and Medical Research), IRD (Institute of research for development).

Studeren aan de Sorbonne?

Overweeg jij om te gaan studeren aan de Sorbonne? Dat vind ik echt heel gaaf!
Je kunt op verschillende manieren toegang krijgen tot studeren aan de Sorbonne in Parijs.
Je kunt je aanmelden voor bepaalde programma’s zoals Education First en Erasmus. Hiermee ga je vaak voor een periode van 2 maanden tot een jaar naar Parijs. Je kunt je ook inschrijven voor een volledige studie aan de Sorbonne. Hier zit vaak wel een bepaalde toelating aan verbonden.

Toelating
Sommige universiteiten in Frankrijk kunnen een bepaald niveau van de Franse taal beheersing eisen. Dit wordt gemeten aan de hand van speciale Franse diploma’s: DELF/DALF diploma’s. De DELF en de DALF zijn officiele diploma’s geleverd door het Franse Ministerie van Onderwijs. Kandidaten buiten Frankrijk kunnen hiermee hun vaardigheden van de Franse taal waarborgen. Deze zijn op verschillende niveaus te behalen. Het examen voor zo’n diploma bestaat uit vier onderdelen:
– schrijfvaardigheid (production écrite)
– leesvaardigheid (compréhension écrite)
– luistervaardigheid (compréhension orale)
– spreekvaardigheid (production orale)

ECR DELF/DALF Gebruiker
A1 DELF A1 basis
A2 DELF A2 basis
B1 DELF B1 onafhankelijke
B2 DELF B2 onafhankelijke
C1 DALF C1 vaardige
C2 DALF C2 vaardige

Een B2 niveau is zeer aan te raden als je zou willen studeren aan een Franse universiteit. Als je je kennis van de Franse taal nog meer op de proef wilt stellen kun je er voor kiezen om DALF diploma’s te halen. De DELF/DALF diploma’s kun je behalen bij het Maison Descartes in Amsterdam of bij Alliance Française de La Haye. Ik heb zelf in het verleden een DELF B2 diploma gehaald waar ik nog steeds trots op ben 🙂

Vakken die worden gegeven aan de Sorbonne

De Paris-Sorbonne is een echte kunst- en cultuur universiteit. Dit zijn de vakken die je kunt volgen aan de Paris-Sorbonne Université.

  • Kunst en archeologie
  • Muziek en muziekwetenschap
  • Engels
  • Arabisch en Hebreeuws
  • Duitse taal
  • Iberische en Latijn-Amerikaans
  • Slavische taal
  • Italiaanse taal
  • Applied Foreign Language (LEA)
  • Grieks
  • Franse taal
  • Latijn
  • Franse taal en literatuur
  • Aardrijkskunde
  • Geschiedenis
  • The Institute for Research on Modern Western Civilization  (IRCOM)
  • Filosofie
  • Sociologie en ‘Applied human sciences’
  • Informatie en communicatie (CELSA)
  • ESPE (education)

Voor een meer science gerichte universiteit kun je studeren aan Université Pierre et Marie Curie. Deze universiteit was ooit ook deel van de Sorbonne, maar is een van de uiteengevallen deeluniversiteiten. Je kunt hier alle science-gerichte en geneeskundige vakken volgen, met zeer diepgaande masters.

Parijs als student

Waarom studeren in Parijs hartstikke gaaf is? Dat hoef ik je denk ik niet uit te leggen. Parijs heeft echt alles te bieden wat je maar kunt wensen. Kunst en cultuur, gezelligheid, leuke restaurants, mooie Franse dames, sexy Franse heren, trendy shopgebieden, de nieuwste mode, populaire bezienswaardigheden, bijzondere architectuur en heel lekker eten natuurlijk. Als student moet je natuurlijk wel studeren, maar uiteindelijk heb je nog best veel vrije tijd om lekker de stad in te gaan en te genieten van al het moois wat Parijs te bieden heeft.

Het enige nadeel van student zijn: weinig geld. Ik herken het. Het is soms zo ontzettend frustrerend om als student weinig geld te hebben. Daarom schreef ik ook het artikel 12 tips: goedkoop naar Parijs. Want als je goed weet waar je rekening mee moet houden kun je je ook als student prima vermaken in de stad. Zo zijn veel musea voor mensen onder de 25 jaar gratis toegankelijk. En zo zijn er nog meer tips voor studeren in Parijs, check hier onder.

8 tips: studeren in Parijs

  1. Met je collegekaart krijg je bij veel instellingen/musea/bioscopen korting op toegang. Maak hier zeker gebruik van.
  2. Sluit je aan bij een Erasmus programma. Zij organiseren leuke bijeenkomsten in Parijs zelf waarbij je medestudenten ontmoet uit allerlei verschillende landen die ook in als buitenlandse student in Parijs studeren.
  3. ’s Ochtends voor college grote behoefte aan koffie? Crous is een café die in de meeste universitaire gebouwen van de Sorbonne te vinden is waar je als student goedkope koffie, maar ook lekkere dingen en avondmaaltijden kunt halen.
  4. Het vinden van een verblijfplaats in Parijs is niet altijd makkelijk en vaak best duur. Crous verzorgt in Parijs niet alleen jouw eerste levensbehoefte aan koffie, maar je kunt hier ook terecht voor huisvesting op een campus.
  5. Als je op zoek bent naar een plek om te studeren? Het Centre Pompidou herbergt niet alleen moderne kunst, maar ook een gave, grote bibliotheek waar je echt suuper chill kunt studeren. Vaak staat er een lange rij voor de deur, maar laat dat je niet afschrikken. Dit komt omdat ze een tassencontrole uitvoeren. Binnenin is meer dan genoeg ruimte.
  6. Liever op een wat meer relaxte plek studeren met wat rumour om je heen? Ik heb dit concept nog nergens in Nederland gezien, maar in Parijs hebben ze zogenoemde co-working café’s. Hier betaal je niet voor je koffie maar voor een bepaalde tijd dat je in het café zit. Je kunt dan onbeperkt koffie halen in de tijd dat je daar zit. Sounds good huh? Zeker als je nog even een nachtje moet doorhalen om te slagen voor dat moeilijke tentamen. Hubsy is zo’n co-working café.
  7. Studeren in Parijs is natuurlijk niet gratis. Als je op zoek bent naar een bijbaantje kun je eens een kijkje nemen bij Fusac. Hier kun je baantjes vinden als au-pairing, babysitten, Engels bijles geven etc. Het is een soort van platform voor Engels-sprekenden.
  8. Niet bij alle studies is het nodig om studieboeken aan te schaffen, maar mocht het op jouw studie wel nodig zijn: Gibert Jeune is the place to be voor het lenen en kopen van studieboeken.

Bibliotheek bij Centre Pompidou. Foto: © vinciane verguethen.