Brand in de Notre Dame

Eline Door Eline

Op maandag 15 april 2019 breekt er op de zolder van de Notre Dame brand uit. Grote vlammen en een hele hoop donkere wolken rook komen uit de kathedraal. Het is een vreselijk gezicht 😔 Parijzenaars staan op straat moedeloos toe te kijken. Ze kunnen niets doen. Sommigen moeten zelfs huilen. Mensen van over de hele wereld leven mee. Niemand kan het geloven: de Notre Dame, hét icoon van Parijs, staat op het punt volledig weg te branden 😢

Brand Notre Dame

Brand in de Notre Dame. Foto door: manhhai

De brand is mogelijk veroorzaakt door een computerstoring of kortsluiting. Na het ontstaan van de brand wordt er direct hard gewerkt om de brand te blussen, maar ook om belangrijke attributen en kunst uit de kathedraal te halen.

De hele houten constructie is verloren gegaan. Dat is heel zonde. De houten constructie was namelijk een van de oudste constructies in Parijs. Sommige balken waren afkomstig uit de achtste eeuw. Ook de neogotische torenspits op het dak kon niet meer gered worden.

Gelukkig is er ook heel veel gered. Zo zijn de drie belangrijke relikwieën van Christus (de doornenkroon, een stuk van het kruis en een spijker van de kruisiging) gered . Deze relikwieën lagen in de schatkamer van de Notre Dame.

Ook zijn de twee torens intact gebleven en is ook de Nederlandse Mariaklok aan de vuurzee ontkomen. Deze klok is gegoten door klokkengieters uit Asten en hangt sinds 2012 in Parijs. Ook het orgel met bijna 8000 pijpen en het 13e eeuws Mariabeeld wat ook de naam ‘Notre Dame’ draagt zijn heel gebleven. Hoe de grote roosvensters er aan toe zijn moet nog onderzocht worden. Een van de drie schijnt nog redelijk intact te zijn, maar ze kunnen slecht tegen hitte. Hier onder op de foto is zo’n roosvenster te zien.

Notre Dame Brand Roosvenster

Roosvenster in de Notre Dame voor de brand

Herstel van de Notre Dame

Even was het niet duidelijk of de kathedraal nog gered kon worden. Gelukkig is de brandweer van Parijs een van de best getrainde brandweer teams ter wereld. Dit komt omdat de brandweer onder het leger valt. Ze krijgen daardoor op militaire wijze training. Door goed handelen en het maken van de juiste keuzes heeft de Notre Dame gered kunnen worden.

De wederopbouw zal helaas lang duren, maar gelukkig is er vlak voor de brand een 3D-scan van de kathedraal gemaakt. Dit helpt bij het herstellen van de schade. Ook zijn er honderden miljoenen euro’s gedoneerd voor de werderopbouw. Hoe de kathedraal opnieuw opgebouwd gaat worden is nog niet duidelijk. Sommige mensen zijn voorstander van het herstellen zoals het was. Anderen zien graag een ‘vernieuwde’ versie van de Notre Dame. Frankrijk zal in ieder geval een internationale architectuurwedstrijd organiseren voor het herstel van de kathedraal.  De Notre Dame blijft vijf tot zes jaar dicht voor publiek.

Reacties
  1. goeie tips is handig ik moet iets voor school maken en is goed
    ;

    • Dankjewel Milan! Fijn dat het je heeft geholpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *