Hôtel de ville

Eline Door Eline

Hôtel de ville de Paris is het stadhuis van Parijs en te vinden in het 4e arrondissement. Hoewel Parijs al sinds 1357 vanuit dit gebouw wordt bestuurd is het huidige gebouw is eigenlijk een herbouw van het originele stadshuis. In 1871 werd het gebouw namelijk in brand gestoken. Naast het gebouw gingen ook vele belangrijke stadsarchieven verloren. Nadat de commune die het gebouw bezette verjaagd was, schreef de regering een wedstrijd uit voor het bouwen van een nieuw stadhuis. De winnaars hadden het plan om het gebouw gewoon in hun oorspronkelijke vorm herop te bouwen. In 1881 werd het ‘nieuwe’ Hôtel de Ville officieel ingehuldigd.

Hotel de Ville Parijs bezienswaardigheden

Hôtel de Ville in Parijs ©David Merrett

Voor het Hôtel de Ville ligt een groot plein met aan weerszijden een soort van fontein. Het is een leuke plek om even te zitten.
Leuk weetje
: Op de plaats waar het Hôtel de Ville nu staat lag vroeger een kiezelstrand. Dit kiezelstrand heette la grève. Werklozen konden hier wat bijverdienen door schepen het strand op te trekken. Deze mensen kregen grèvistes als bijnaam omdat zij vrijwel altijd aanwezig waren op het kiezelstrand. Omdat ze ook bijna nooit wat te doen hadden is de benaming later ook gebruikt voor mensen die staken 😂😂

Rondleidingen en tentoonstellingen

Het Hôtel de Ville ziet er van buiten al prachtig uit, maar wist je dat het van binnen nog zóveel mooier is? Het heeft prachtige gangen en zalen die stuk voor stuk rijkelijk gedecoreerd zijn. Rondleidingen zijn alleen mogelijk na reservering en worden georganiseerd door het Protocol Department. Je kunt ze bezoeken in de Hospitality Suite, 29 Rue de Rivoli. Het Hôtel de Ville was trouwens ook onderdeel van Run My City. Ik ben er toen doorheen gerend samen met nog duizenden andere hardlopers, maar dat is even een side note 😛

Tijdens een rondleiding door het Hôtel de Ville kun je onder andere een kijkje nemen in de ongelooflijk mooie Salle des Fêtes. Deze zaal is een replica van de wereldberoemde Galerie des Glaces in het Paleis van Versailles.

Hotel de Ville Parijs rondleiding

Rondleiding in het Hotel de Ville ©Joël Galeran

Er zijn ook tijdelijke tentoonstellingen te zien in het Hôtel de Ville. Deze zijn gratis te bezoeken 😏

Hotel de Ville Parijs rondleiding

Rondleiding in het Hotel de Ville © Joël Galeran

Schaatsen en kerstmarkt bij Hôtel de Ville

Op het grote plein voor het Hôtel de Ville wordt in de wintermaanden een schaatsbaan neergelegd. Toegang tot het ijs is helemaal gratis 😊 Wel betaal je een kleine bijdrage als je schaatsen wilt huren, maar dat is niet veel 🙂 Sinds 2018 is er ook een gezellige kerstmarkt te vinden bij het gemeentehuis van Parijs. Het is het alternatief voor de kerstmarkt op de Champs-Élysées.

Schaatsen bij het Hotel de Ville winter in Parijs

Schaatsen bij het Hotel de Ville © Archway Andres