Eiffeltoren

De Eiffeltoren is hét symbool van Parijs en een van de meest bekende bezienswaardigheden ter wereld. Als je naar Parijs gaat is de Eiffeltoren echt een must-see die je niet mag missen 😊 Beklim de Eiffeltoren met de trap of pak de lift naar boven en geniet van het fantastische uitzicht over Parijs! 😍 Neem ook lekker de tijd om de Eiffeltoren vanaf beneden te bekijken. De Eiffeltoren is omringd door een mooi park met grasvelden waar mensen soms wel een dagdeel doorbrengen om lekker uit te rusten en te genieten van hun vakantie. De sfeer rond de toren is gezellig, zeker op een mooie zonnige dag waarbij het grasveld onder de toren vol ligt met mensen. Kleedje mee, stokbroodje mee, wijntje erbij en je hebt de perfecte picknick met imponerend uitzicht! 😄

De Eiffeltoren bevindt zich in het 7e arrondissement van Parijs en staat vlak langs de rivier de Seine die dwars door Parijs gaat. De toren dankt zijn naam aan zijn aannemer monsieur Gustave Eiffel.

Wat wil je graag weten over de Eiffeltoren? Kies je onderwerp hier onder:

Eiffeltoren en Corona

Na een lange periode van lock-down door het Corona virus kan de Eiffeltoren vanaf 25 juni 2020 weer bezocht worden! 😊  Maar wel iets anders dan normaal. Hier geef ik je een overzicht:

Tot de tweede verdieping
Je kunt niet helemaal tot de top van de Eiffeltoren, daar wordt het namelijk te smal en kun je alleen met een lift naartoe. Je kunt daarom tot de tweede verdieping. Ook heel erg mooi en zeker de moeite waard! 😍
De derde en hoogste verdieping gaan waarschijnlijk na de zomer weer open.

Alleen met de trap omhoog
Zoals ik net al aangaf kun je geen gebruik maken van de lift. Dit betekent dat je met de trap moet. Misschien klinkt dat als vermoeiend, maar geloof me, je ervaring wordt daar alleen maar beter door. Ik schreef er eerder een artikel over, die kun je hier lezen: Eiffeltoren beklimmen, met de trap of lift?
De Eiffeltoren heeft in totaal 4 trappen. Eentje daarvan is voor het beklimmen van de toren. De 3 andere trappen zijn om naar beneden te gaan. Zo kruis je geen andere mensen bij het beklimmen of afdalen en kun je dus 1.5 meter afstand houden 🙂

Mondkapje
Zoals in veel openbare gelegenheden is het ook bij de Eiffeltoren verplicht om een mondkapje te dragen. Deze mag je gewoon zelf maken of ergens kopen. Het hoeft verder niet aan speciale regels te voldoen.

Reserveren
Ook is het belangrijk dat je van tevoren reserveert. Hier kun je je tickets reserveren.

Hoe hoog is de Eiffeltoren?

De Eiffeltoren is 324 meter hoog, dat is inclusief de televisieantennes. Wanneer deze antennes niet worden meegerekend dan is de Eiffeltoren 317 meter hoog. De eerst verdieping bevindt zich op 57 meter, de tweede verdieping op 115 meter en de derde verdieping is op 275 meter van de grond.

Verdiepingen van de Eiffeltoren

De Eiffeltoren heeft drie verdiepingen.

De eerste verdieping
De eerste verdieping bevindt zich 57 meter boven de grond. Hier heb je mooi uitzicht over Parijs en enkele Parijse monumenten. Ook bevindt zich hier het restaurant ‘Altitude 95’. Deze naam refereert naar de hoogte van de eerste verdieping van de Eiffeltoren, want deze ligt 95 meter boven zeeniveau.
Aan de buitenkant van de eerste verdieping zijn de 72 namen van de Franse wetenschappers, ingenieurs en enkele andere personen uit de 18e en 19e eeuw geplaatst.

De tweede verdieping
De tweede verdieping van de Eiffeltoren is 115 meter hoog. Op deze hoogte is het uitzicht optimaal, je kijkt precies over alle gebouwen heen en tegelijkertijd zijn alle details op de grond nog goed zichtbaar. De vloer van deze verdieping is gedeeltelijk van glas. Zo kun je direct naar beneden kijken. Durf jij op dit glas te gaan staan? 😜 Ook vind het restaurant Le Jules-Vernes op deze verdieping. Dit restaurant is bekroond met een Michelinster. Reken dus op een fantastische avond met geweldig uitzicht én een hoge rekening 😏

De derde verdieping
De derde verdieping van de Eiffeltoren is op 275 meter hoogte te vinden en is niet te bereiken met een trap. Je kunt er alleen komen met een lift. Vanaf hier is het mogelijk om nog verder te kijken dan vanaf de tweede verdieping maar de straten van Parijs zijn minder gedetailleerd zichtbaar.
Vanaf de derde verdieping is het mogelijk om een paar trappen naar een buitenplatform te nemen. Deze verdieping werd ooit gebruikt voor meteorologisch onderzoek.

De geschiedenis van de Eiffeltoren

Ter ere van het honderdjarig bestaan van de republiek in 1884, besloot de toenmalige president van Frankrijk een wereldtentoonstelling te organiseren. De ingenieurs Maurice Koechlin en Emile Nouguier kregen rond dezelfde tijd de opdracht van Gustave Eiffel, om een toren te ontwerpen. Zij hebben toen de huidige Eiffeltoren ontworpen, maar Gustave vond de ontwerpen niet mooi en hij dacht dat het niet uitgevoerd zou kunnen worden binnen het budget van anderhalf miljoen franc dat de gemeente Parijs had uitgetrokken. Maar toen Gustave hoorde van de plannen van de president, kocht hij het patent van zijn werknemers. Hij bouwde als aannemer de Eiffeltoren voor de wereldtentoonstelling in 1889 en uiteindelijk werd zijn ontwerp uit 107 inzendingen van een prijsvraag gekozen.

Oorspronkelijk zou de toren maar 20 jaar blijven staan, maar de toren bleek zeer waardevol te zijn voor communicatie.

Van de grond tot aan de vlaggenstok is de Eiffeltoren 317 meter hoog. Hierbij zijn de televisieantennes niet meegerekend. Als de televisieantennes wel meegerekend zouden worden zou de toren 324 meter hoog zijn.

In die tijd was een toren van ruim 300 meter hoogte een zeer grote uitdaging op bouwkundig terrein. Eiffels ervaring als ontwerper van stalen bruggen kwam hem goed van pas.  De toren was eigenlijk een drie hectometer hoge viaductpijler, ontworpen om wind, water en zwaartekracht zo goed mogelijk te weerstaan. Tot 1930 was de Eiffeltoren het hoogste gebouw ter wereld.

Veel van het werk om de toren te bouwen, werd in de fabriek van Eiffel gedaan, in Levallois-Perret. Eiffel was een strenge werkgever. Werknemers die hun werk niet goed deden, die aan de drank gingen of op de vuist gingen werden direct ontslagen. Hij wilde harde werkers want hij had niet veel tijd om de Eiffeltoren te voltooien.

De montage begon op 1 juli 1887. Dit was een uiterst lastige onderneming want toentertijd bestonden er geen hijskranen waarmee het metaal helemaal naar boven gebracht werd.  Slechts tot 30 meter werden de stukken met behulp van een kraan naar boven gehesen. Boven de 30 meter werd er gebruik gemaakt van steigers. In september 1888, vond er een staking plaats van de werkzaamheden door de werknemers. Ze staakten tegen het aantal uur dat ze moesten werken en tegen de lonen. Hoewel hun lonen al hoger waren dan het gemiddelde toentertijd, kregen ze toch loonsverhoging.

Uitzicht vanaf de Eiffeltoren

Uitzicht vanaf de Eiffeltoren

Tickets voor ‘behind the scenes’ bij de Eiffeltoren

De Eiffeltoren is enorm populair om te bezoeken. Het is ook een hele bijzondere bezienswaardigheid en vanaf bovenaf heb je super mooi uitzicht over Parijs. Maar wist je dat je ook ‘behind the scenes’ van de Eiffeltoren kunt kijken? Daar heb je nog nooit iemand over gehoord hè? 🙂 Je kunt dus gewone toegangstickets bestellen, maar met deze tickets maak je je bezoek aan de Eiffeltoren echt uniek.

Door middel van een exclusieve tour van 90 minuten bezoek je de Eiffeltoren en neem je een kijkje achter de schermen. Je bezoekt de voormalige bunker en de machinekamer van de Eiffeltoren. Ook bezoek je de tweede verdieping en vanaf het dak van het beroemde Jules Verne restaurant heb je een geweldig panoramisch uitzicht over Parijs.
Tijdens je tour leer je vanalles over de Eiffeltoren, waaronder leuke weetjes en anekdotes. Je gids weet ze allemaal 🙂

Waarom online tickets kopen?

 • Eenvoudig en snel boeken voor de beste prijs
 • Je bent verzekerd van snelle toegang en geniet van een zorgeloze trip
 • Je ontvangt je voucher per e-mail, print de voucher en lever deze in voor je toegangsbewijs
 • Kinderen kunnen mee tegen een gereduceerd tarief.

Het toegangsbewijs is inclusief:

 • Deskundige gids en toegang tot de 1e en 2e verdieping
 • Uitleg over de werking van de liften
 • Geweldig uitzicht vanaf het dak van het Jules Verne restaurant op de 2de verdieping
Eiffeltoren

Uitzicht vanaf Trocadéro.

Impressie van de Eiffeltoren

In dit filmpje is de Eiffeltoren heel mooi in beeld gebracht en wordt de film versneld afgespeeld zodat de omgevingsveranderingen heel goed zichtbaar zijn. Zoals het ondergaan van de zon, waardoor de brandende lichtjes van de Eiffeltoren een heel gaaf effect hebben. Zeker de moeite waard om te kijken!

Eiffeltoren verlichting

Elke avond wordt de Eiffeltoren verlicht met een gouden kleur en 5 minuten lang sprankelende lichtjes. Deze sprankelende lichtjes zijn elk uur op het hele uur te zien waarbij er ook een lichtbaken over de stad schijnt. Dit gaat elk uur door tot 1 uur ’s nachts in de winter en 2 uur ’s nachts in de zomer.

Speciale gelegenheden

De Eiffeltoren

De Eiffeltoren tijdens het Chinees Nieuwjaar. Foto van officiële website Parijs.

Voor sommige speciale gelegenheden wordt het licht van de Eiffeltoren aangepast. Het licht beeld dan iets symbolisch uit. Hier onder staan enkele voorbeelden van de afgelopen paar jaar:

 • 2000: Het jaar 2000 is het enige jaar dat er vuurwerk te zien was vanaf de Eiffeltoren tijdens Oud en Nieuw. Sinds dien is er nooit meer vuurwerk geweest vanaf de Eiffeltoren. Als je vuurwerk wilt zien moet je de Eiffeltoren bezoeken op 14 juli.
 • 2004: Viering van het Chinese nieuwjaar. De Eiffeltoren was helemaal rood gekleurd.
 • 2006: De Eiffeltoren is helemaal blauw gekleurd voor de 20ste viering van de dag van Europa.
 • 2007: Honouring van rugby. Frankrijk mocht de World Rugby Cup organiseren.
 • 2008: De Eiffeltoren is verlicht in Europese kleuren en droeg de Europese sterren. Dit werd gedaan om het Franse voorzitterschap van de Europese Unie te vieren.
 • 2009: De 120e verjaardag van de Eiffeltoren!
 • 2015: Het licht van de Eiffeltoren ging tijdelijk uit vanaf 20:00 uur om de slachtoffers van de terreuraanslag bij Charlie Hebdo te gedenken.
 • 2016 De lichten van de Eiffeltoren werden na 20:00 uur gedoofd uit medeleven voor de burgers van de Syrische stad Aleppo.

Op dagen zoals Kerst, oud en nieuw en valentijnsdag wordt er niets speciaals gedaan met de Eiffeltoren. De lichtjes zullen op deze dag niet anders dan normaal schitteren.

Schaatsen op de Eiffeltoren

Er zitten verschillende voordelen aan Parijs bezoeken in de winter.
Zo kun je de gezelligheid van de feestdagen als Kerst in Parijs en Oud en Nieuw in Parijs meemaken. Maar een van de meest bijzondere en leuke dingen om te doen tijdens een wintertripje naar Parijs is schaatsen op de Eiffeltoren! Hoe gaaf is dat?!
Genieten van het mooie uitzicht over Parijs vanaf de Eiffeltoren terwijl je staat de wiebelen met schaatsen op het ijs. Ik ben gek op schaatsen en als echte schaatsliefhebber kan ik dit natuurlijk alleen maar waarderen. 🙂

De ijsbaan bevindt zich 57 meter boven de grond en is 190m² groot.
Je kunt schaatsen huren als je boven op de Eiffeltoren bent. Sterker nog, je bent verplicht om schaatsen te huren als je wilt schaatsen. Het meebrengen van eigen schaatsen is niet toegestaan. Het is ook verplicht om handschoenen te dragen. Er worden schaatsen aangeboden van maat 25 tot en met maat 47.

Na het schaatsen even bijkomen of jezelf even opwarmen terwijl je staat te kijken? De schaatsbaan op de Eiffeltoren is ook voorzien van een bar met warme drankjes. Het is altijd een verwennerij om een Chocolat Chaud te drinken. Of ben je misschien meer toe aan een warme Glühwein met Pompoensoep? Tegen kleine prijsjes hebben ze voor iedereen wat. Winters genieten in Parijs! <3

Kleine tip: ’s avonds schaatsen op de Eiffeltoren is nog extra spectaculair.  Als het donker is wordt alles romantischer en spannender en het uitzicht over de verlichte stad en een lichtgevende Eiffeltoren is echt magisch!

Schaatsen op de Eiffeltoren

Schaatsen op de Eiffeltoren. Foto door: ErasmusOfParis

Eiffeltoren App voor je telefoon

Wil jij je ideaal voorbereiden voor een bezoekje aan de Eiffeltoren en zonder gids toch helemaal up-to-date zijn over alle ins-en outs over de Eiffeltoren? Met de Eiffeltoren applicatie krijg je alle informatie die je nodig hebt tijdens je bezoek. Het is echt super handig.
Na installatie heb je geen internetverbinding nodig, dus heel makkelijk tijdens je bezoek aan de Eiffeltoren. De app bevat onder anderen:

 • Een  1 uur durende audio tour in Frans en Engels. Na het luisteren van deze audiotour ben je dus best wel een Eiffeltoren-kenner :p Ik vind 1 uur persoonlijk namelijk best wel lang.
 • Een high Definition panorama van 120 meter boven de grond. Een panorama is een foto met uitzicht vanaf de Eiffeltoren. Bekende bezienswaardigheden die zichtbaar zijn vanaf de Eiffeltoren worden op de panorama aangegeven. Kun jij ze ook allemaal vinden?
 • 4 interactieve plattegronden.
 • Alle praktische informatie zoals openingstijden, prijzen en informatie over de restaurants.
 • Talen: Frans en Engels.

Je kunt de app downloaden op zowel een android telefoon als een iPhone. De app is tegenwoordig gratis te downloaden. Zie hier onder de linkjes naar de Playstore en de Appstore waar de app te downloaden is:

Eiffeltoren App in Google Playstore.
Eiffeltoren App voor iPhone in Appstore.

Eiffeltoren App

Bezoekers brochure voor de Eiffeltoren (PDF)

Speciaal voor toeristen die de Eiffeltoren komen bezoeken is er een bezoekers brochure gemaakt. Alle informatie die je nodig hebt voor een bezoek aan de Eiffeltoren is hier in te vinden. Deze brochure is helaas wel in het Frans. De bezoekers brochure is ook te vinden op de officiële website van de Eiffeltoren. Je kunt de bezoekers brochure hier gratis downloaden:

Bezoekers brochure Eiffeltoren

Locatie en bereikbaarheid met OV

Adres
La Tour Eiffel
Champ de Mars
5 Avenue Anatole France
75007 Parijs, Frankrijk

De Eiffeltoren is goed te bereiken via het openbaar vervoer.
Met de metro: Lijn 8, uitstappen bij halte École Militaire + 14 minuten lopen.
Met de metro: Lijn 6, uitstappen bij halte Bir Hakeim + 10 minuten lopen.
Met de RER: Ligne C. Uitstappen bij Station Champ de Mars + 8 minuten lopen.
Met de Bus: Lijn 42, 69, 72, 82 of 87.
Met de fiets: Vélib station nummer 07025 Suffren Tour Eiffel is het meest dichtbij de Eiffeltoren (2 Avenue Octave Creard). Als deze vol stat kun je naar Vélib station nummer 15071 Champ de Mars Côte 16ème (36 Avenue de Suffren).

Een van de mooiste manieren om naar de Eiffeltoren te reizen is via metrostation Trocadéro (metrolijnen 6 en 9). Het is vanaf hier wel wat verder lopen naar de Eiffeltoren (15 minuten). Maar dat is het meer dan waard. Vanaf het Palais de Chaillot (Fransen noemen het gewoon Trocadéro) heb je namelijk heel mooi uitzicht over de Eiffeltoren. Dit is de plek waar de meest bekende toeristenfoto’s gemaakt worden met de Eiffeltoren op de achtergrond. Vergeet hier dus zeker niet even een romantische, leuke, gekke foto te maken 🙂

Om bij Trocadéro uit te komen met de fiets kun je naar Vélib station 16014, 4, Avenue d’Eylau.

De Eiffeltoren

Trocadéro uitzicht op de Eiffeltoren. Foto door: Sam valadi

Openingstijden van de Eiffeltoren

In het hoogseizoen (van half juni tot begin september) is de Eiffeltoren geopend van 09:00 uur tot 0:00 uur.
De rest van het jaar is de Eiffeltoren geopend van 09:30 tot 23:00 uur.
Tijdens het Paasweekend en tijdens de voorjaarsvakantie worden de openingstijden, net als in het hoogseizoen, verlengd tot 0:00 uur ’s nachts.

Voor actuele informatie en openingstijden kun je altijd het beste even op de officiële website van de Eiffeltoren kijken.

Vragen over (een bezoek aan) de Eiffeltoren

Heb je nog vragen over een bezoek aan de Eiffeltoren, of misschien over iets meer algemeens zoals de geschiedenis van de Eiffeltoren?
Laat het gerust weten door middel van een reactie hier onder. 🙂
Nieuwsgierig naar andere bezienswaardigheden in Parijs? Hier heb ik een lijstje met andere top bezienswaardigheden in Parijs.