Stakingen in Parijs: dit is wat je moet weten

Eline Door Eline

Staat er binnenkort een tripje naar Parijs op de planning? Hou er dan rekening mee dat er in heel Parijs gestaakt kan worden. De Franse regering maakte onlangs namelijk nieuwe pensioenplannen bekend en daar zijn de Fransen op z’n zachtst gezegd niet blij mee 😅 Is dit een reden om je reis naar Parijs te cancelen of te verplaatsen? Absoluut niet. Dat is echt zonde. Maar bereid je wel goed voor door onder andere dit artikel even door te lezen.

Lees ook even de reacties om ervaringen van andere mensen te lezen. Veel mensen die tijdens de stakingen in Parijs zijn geweest hebben hun ervaring gedeeld 🙂 👇

Stakingen in Parijs

Waarom staken de Fransen?

De pensioenleeftijd wordt verhoogd naar 64 jaar en er komt een universeel pensioensysteem. De uitzonderingen worden in de loop der tijd afgeschaft. De vakbonden hebben dit voorstel afgewezen, maar de regering is overtuigd van het nieuwe plan en is vastberaden om door te gaan tot het einde. Stakingen of geen stakingen.. 😐 Inmiddels zijn de Fransen al lang aan het staken en het is een potje in Parijs 🙄 De vakbonden willen Frankrijk volledig platleggen als de regering niet afziet van het pensioenplan.

President Macron heeft het parlement buitenspel gezet als het gaat om het stemmen voor de pensioenhervormingen. Dit heeft burgers boos gemaakt, waardoor de stakingen iets grimmiger kunnen zijn.

Vuilnismannen staken in Parijs

Ook de vuilnismannen staken. Ze vrezen voor hun gezondheid als ze twee jaar langer moeten werken. De pensioenleeftijd gaat voor vuilnismannen omhoog van 57 naar 59. De staking onder de vuilnismannen resulteert in afvalbergen op straat. Maar hoe erg is het eigenlijk?

Heel eerlijk: ik vind dat sommige nieuwswebsites behoorlijk overdrijven en een beeld schetsen alsof Parijs een grote vuilnisbelt is geworden. Ja, er ligt afval en soms behoorlijk veel. Maar in de buurt van grote bezienswaardigheden en bijvoorbeeld langs de Seine heb je daar helemaal geen last van.

Als je wat meer de (woon)wijken in gaat zie je wat meer afval, maar het stinkt ook helemaal niet zo erg als er online wordt beschreven. Het is nog niet bekend tot wanneer de vuilnismannen staken. Dus hou er wel rekening mee dat je afval gaat tegen komen als je op korte termijn naar Parijs reist.

Ik denk in ieder geval dat je tripje naar Parijs nog steeds heel erg leuk gaat zijn, ondanks de stakingen. Als toerist heb je er nauwelijks last van.

In sommige arrondissementen wordt afval wel opgehaald

In sommige arrondissementen van Parijs wordt het afval wel gewoon opgehaald. Dat komt omdat sommige afvalverwerkers voor de gemeente werken en sommige afvalverwerkers voor een privé-bedrijf.

Hier onder zie je een plaatje. Donkerblauw betekent dat in dit arrondissement het afval normaalgesproken opgehaald wordt door verwerkers van de gemeente Parijs. In deze arrondissementen ligt dus ‘veel’ afval op straat.

In de lichter gekleurde arrondissementen wordt het afval door een privé-bedrijf opgehaald. Bijvoorbeeld door het bedrijf ‘Derichebourg’ of ‘Veolia’. Dit gaat gewoon door. Zo zie je bijvoorbeeld dat het 1e arrondissement er gewoon goed uit ziet. Hier vind je bijvoorbeeld het Louvre 😊

stakingen afval parijs
Hier zie je in welke arrondissementen wel- en geen afval wordt opgehaald

Waar en wanneer vinden er betogingen plaats?

Betogingen vinden eigenlijk altijd plaats op het Place de la Concorde. Dat plein is ook bedoeld voor betogingen. Blijf daar tijdens stakingen dus zoveel mogelijk uit de buurt. Ook de Champs-Élysées raden wij aan om te vermijden.
Door een verbod tot samenscholing op het place de la Concorde en de Champs-Élysées zijn betogers echter naar Place d’Italie uitgeweken. Vermijd dus ook het gebied rondom Place d’Italie.

Hoewel er gelukkig minder demonstranten op de been zijn, worden de demonstraties helaas wel wat gewelddadiger. Het beste kun je in een lekker toeristisch gebied rond gaan wandelen op een stakingsdag. Bijvoorbeeld in de Montmartre.

Wanneer vinden betogingen plaats?
Gelukkig kondigen de vakbonden de betogingen aan. Dat maakt het een stuk makkelijker. Dit wordt onder andere aangekondigd op de website van de grootste vakbond van Frankrijk, de CFDT.
Deze website houdt ook goed de komende stakingen bij.

Dit is de planning voor de stakingen in Parijs:

Waar moet je rekening mee houden en waar vind je informatie?

Metro en RER

De metro’s rijden eigenlijk zoals normaal. Tenzij er een ‘general strike is’ (bijvoorbeeld op 23 maart 2023, zie kalender). Dan is het zeer waarschijnlijk dat er geen of minder metro’s rijden. Hou daar rekening mee. Je kunt ook een fiets als alternatief nemen.

Bussen

Voor actuele informatie over welke bussen wel of niet rijden kun je op dezelfde website terecht. Hier heb ik een link naar de juiste pagina. Het is wel alleen in het Frans dus je zult even gebruik moeten maken van Google Translate als je geen Frans spreekt.
Eigenlijk zijn er 3 zinnetjes die je moet weten:
– ‘Service complet’ betekent dat de dienstregeling niet onderbroken is
– ‘Service non assuré’ is een beetje vaag. Het betekent dat de bussen in principe rijden, maar dat het niet 100% zeker is.
– ‘Service réduit avec 1 bus sur 3’ betekent dat er wel bussen rijden maar minder dan normaal. In dit geval rijdt 1 op de 3 bussen wel.

Auto

Geen last of vertragingen. Het kan een aanrader zijn om een hotel met parkeerplek te boeken. Dan weet je zeker dat je auto veilig staan 😊

Trein

Op dit moment staan er geen stakingen gepland voor internationale treinen zoals de trein naar Parijs.
Maar hou contact met je treinaanbieder (bijvoorbeeld de Thalys) en lees de updates die je krijgt goed door. Als er veranderingen zijn zullen zij dat communiceren. Je kunt je geld (deels) terugkrijgen als de trein niet rijdt of vertraagd is.

Wat kunnen we wel bezoeken tijdens de stakingen?

In principe zijn bezienswaardigheden en musea allemaal gewoon geopend 😊 Je hoeft je plan dus niet zoveel aan te passen. Hieronder enkele tips 👇

Moet ik nu wel naar Parijs gaan met die stakingen?

Ik denk dat je daar zelf een beslissing over moet nemen. In principe heb je geen last van betogingen als je uit de gebieden blijft waar betogingen plaats vinden. Parijs is een grote stad. Er zijn zat leuke plekken die gewoon rustig en as usual zijn.

Als je een tripje Parijs gepland hebt staan hoef je je reis zeker niet te cancelen. Dat is zonde. Maar probeer wél zoveel mogelijk in de rustige arrondissementen te vertoeven en ga zeker niet rondlopen in de buurt van grote bijeenkomsten of protesten. Er kan in sommige arrondissementen ook een wat onrustige sfeer hangen en winkels kunnen wat eerder sluiten. Echter, er zijn genoeg leuke dingen te doen in Parijs waarbij je geen last hebt van de stakingen 😊

Hou wel goed in de gaten of jouw trein naar Parijs bijvoorbeeld nog gaat en hou er rekening mee dat de metro minder of niet rijdt. Dan heb je je op het ergste voorbereid. Er zijn ook andere alternatieven voor vervoer door de stad.
Denk aan (elektrische) fietsen in Parijs, een hop on hop off bus of een elektrische step.

Gaat je trein naar Parijs niet? Dan is er vaak wel een oplossing. Je ticket voor de Thalys wordt bijvoorbeeld volledig vergoed als de trein niet rijdt. In zo’n geval kun je het beste even contact opnemen met de uitvoerder 👌🏻 Lees ook ons artikel over of Parijs veilig is.

Tips

– Bereid een alternatieve route voor die je kunt nemen als je eerder geplande route niet mogelijk is;
– Probeer tijdens een staking zoveel mogelijk lopend te doen. Kies een arrondissement uit met wat bezienswaardigheden die op je bucketlist staan en blijf daar gedurende je dag of dagdeel. Dat scheelt veel gedoe 😋
– Overweeg ook om gebruik te maken van een elektrische fiets 😄 Of huur een Vélib;
– Alternatieve vervoersmiddelen kunnen duurder zijn dan normaal (denk aan taxi, uber en de borg voor het huren van een fiets);
– Vermijd de gebieden van de demonstraties/betogingen;
– Wees voorzichtig als je in de buurt bent van grote bijeenkomsten of protesten;
– Hou lokale media in de gaten voor updates;
– Wees je bewust van je omgeving;
– Hou een laag profiel, oftewel: zorg dat je niet teveel opvalt en doe geen domme dingen;
– Hou vrienden en familie op de hoogte van je veiligheid als het echt grimmig wordt (maar dat verwachten we bij deze stakingen helemaal niet).

Laten we elkaar op de hoogte houden

Ik wil jullie van zoveel mogelijk actuele informatie voorzien, maar ook voor mij is er veel onduidelijkheid en ik kan niet in de toekomst kijken 😟 Ik zou het daarom gaaf vinden als we elkaar kunnen helpen. Ben jij in Parijs (geweest)? Laat dan een update achter in de comments 👇 Ik hoor ook graag positieve ervaringen (waar was er een vredige/leuke sfeer) en heb je ook onrust meegemaakt? Waar was dat dan? Let’s share 🙂

Metro Parijs
Reacties
 1. Hallo, 3 mei willen we naar Parijs gaan, maar 1 mei is het dus helemaal fout gegaan met rellen tot en met. Hoe veilig is het? Of best een andere keer plannen?

 2. Hoi! Wij zijn van plan van 30 april tot en met 3 mei naar parijs te gaan, maar nu hoorde ik net dat ze op 1 mei flink willen staken. Als ik naar de vorige jaren kijk, zijn er op die dag vaak rellen. Wij hebben 2 volle dagen, 1 en 2 mei…als we op 1 dag (1 mei dus) al bijna nergens heen kunnen, lijkt me dat zo zonde! Wat raden jullie aan? Groetjes!

  • Hoi Irene!

   1 mei is in Frankrijk een nationale feestdag. Het is dus voornamelijk ook een dag van feestvieringen. Parijzenaren zijn allemaal vrij. Je kunt het vergelijken met een Koningsdag in Nederland. Veel bezienswaardigheden en musea zijn op deze dag ook dicht.

   Er zijn een paar bezienswaardigheden open. Ik raad jullie aan die te bezoeken. Zo blijf je automatisch uit de buurt van betogingen (want die vinden niet plaats bij toeristische attracties) 🙂
   Dingen die open zijn op 1 mei zijn: de Tour Montparnasse, de Eiffeltoren en je kunt ook een boottocht maken over de Seine.
   (Zie de linkjes voor de pagina’s die we over deze bezienswaardigheden hebben geschreven).

   Veel plezier!

   Groetjes,
   Johan

 3. Hallo

  Momenteel in Parijs en geen last van de betogingen. Gisteren zaten we er onverwachts op 500 van en passeerde de oproerpolitie ons. Ook vandaag was er opeens een betoging ontstaan. Je kan als toerist gewoon overal door en langs de politie passeren. Zeker niet aarzelen om te komen, maar doen zoals ons en genieten van het mooie Parijs.

  Groetjes

  Lien

  • Hoi Lien!

   Dankjewel voor je berichtje! 😊 Bijzonder dat jullie de oproerpolitie en een betoging hebben gezien. Heb je dat ook weer eens meegemaakt 😜 Goed om te horen dat jullie helemaal nergens last van hadden. Fijn dat je dit deelt met de rest.

   Groetjes,
   Johan

 4. Vandaag aangekomen in Parijs voor lang weekend. Ondanks dat er vandaag een staking werd georganiseerd is de sfeer in de stad erg goed. Geen problemen met de metro gehad en lekker op verkenning gegaan door de stad. Op advies van deze site de stakingslocaties bewust vermeden.. maar ook taxi chauffeurs waren er relaxt onder. Dus we gaan lekker genieten van deze stad de komende dagen. We maken ons eigenlijk alleen een beetje druk om het weer komende dagen 😉

  • Hoi Ronald,

   Dankjewel voor het plaatsen van dit berichtje. Fijn om te horen dat jullie zelfs op een stakingsdag nergens last van hadden.
   Als het weer de grootste zorgen geeft zal jullie Parijs tripje vast helemaal goed komen haha 😊

   Veel plezier nog!

   Groetjes,
   Johan

 5. Hi Eline,

  Eerst even een complimentje, wat een leuke website heb je! Leuke tips! We gaan er zeker gebruik van maken.

  Verder wilde ik je advies vragen. Wij gaan donderdag 13 april naar Parijs en verblijven in een hotel wat 1 minuut wandelen van Place d’Italie is. Denk je dat het verstandig is om te gaan of is het te tricky. Deze vraag aangezien je aangeeft dat dit een gebied is wat je voornamelijk wilt vermijden op dagen dat er een staking plaats vind. Is het voornamelijk overdag verstandig om te vermijden of ook in de avond?

  Groetjes, Linde

  • Hoi Linde,

   Dankjewel voor je complimentje. Dat is leuk om te horen 😊
   Leuk dat jullie naar Parijs gaan. Ik kan me voorstellen dat je deze vraagt stelt omdat jullie een hotel naast Place d’Italie hebben.
   Ik vind het heel lastig om hier advies over te geven. De stakingen worden gelukkig al veel minder intens. Alle metro’s en RER’s rijden bijvoorbeeld gewoon morgen. Ook zijn er een stuk minder demonstranten. Ik weet ook eigenlijk niet zeker hoe de situatie nu tijdens een staking op het Place d’Italie is (omdat ik er zelf niet kom) en omdat de sfeer per stakingsdag ook verschilt. Ik denk dat je het even moet aanvoelen. Voel je onrust op straat of zie je een menigte, dan zou ik even een andere route nemen. Ik kan je hier dus helaas niet heel goed mee helpen, sorry! Hopelijk hebben jullie een leuke tijd in Parijs, maar daar ga ik zeker wel vanuit 😊 Komt vast helemaal goed!

   Groetjes,
   Johan

 6. Wij waren met zijn vieren van van dinsdag 4 tot en met vrijdag 8 april in Parijs. Geweldig!!! Vantevoren deze site bekeken en daarom besloten toch te gaan. We wandelden hele dagen in Montparnasse, (aten er op woensdag in la Rotonde, Montmartre, op donderdag de dag van de staking zijn wij er naartoe gegaan en op vrijdag in buurt van de Beurs. Weinig vuil, vriendelijke Parijzenaars en van de staking hadden we geen last. We kwamen op de stakingsverzamelplaats waar veel stalletjes en busjes met geluidsinstallaties stonden en de eerste groepen werden onder escorte op dit terrein toegelaten. We liepen naar de toegangspoort, te weten de Pont Alexander III en spraken met enkele politieagenten in vol ornaat, die ons vriendelijk uitleg gaven van een en ander. Daarna langs de Seine naar Orsay en erna in Blvd Saint Germain de stakingsoptocht bekeken. Die was niet grimmig, soms zelfs gezellig en het was een manifestatie van ons grootste democratische recht. Erna waren er wel wat metrostations dicht en wij namen een taxi. Ons advies is:…GAAAN!

 7. Ik lees in de krant dat de vakbonden oproepen tot een twaalfde actiedag, op 13 april. Daags voor een beslissing van de Grondwettelijke Raad wordt verwacht. Kan als die beslissing negatief is het nog grotere gevolgen hebben … wij gaan van 13 tot 15 april. En willen vooral gewoon kunnen onbezorgd rondkuieren…

  • Hoi Nele,

   Klopt, op 13 april staat er inderdaad weer een stakingsdag in Parijs gepland.
   Het is belangrijk om op zo’n dag uit de buurt te blijven van plekken waar wordt gestaakt (zie dit artikel waar dat is). Er zijn de laatste tijd minder demonstranten op de been gelukkig, maar het wordt helaas wel wat gewelddadiger.
   Zoek op deze dag vooral toeristische plekken uit. Ga bijvoorbeeld lekker door de Montmartre struinen. Daar zul je er geen last van hebben en kun je dus onbezorgd rondkuieren 😊

   Veel plezier alvast!

   Groeten,
   Johan

 8. Dag Eline en Johan,

  Mijn man en ik zijn van maandag 03/04 tot woensdag naar Parijs geweest. Dankzij je leuke tips hebben we heerlijk kunnen flaneren op la promenade plantée, een fietstocht met bajabikes gedaan voor de highlights, patisserie Odette bezocht,… Kortom heel veel gehad aan jullie tips. Na 2 dagen veel te hebben gewandeld, hebben we woensdag een fiets gehuurd om Parijs op een andere manier te verkennen.
  Het weer was fantastisch waardoor we gezellig langs de Seine een drankje hebben kunnen nuttigen.
  Van vuilnis was er inderdaad weinig te merken en Parijs lag er al bij al netjes bij.
  Wat we wel hebben gezien waren enkele tentjes van clochards aan de rand van de Seine. Het viel ons op dat het ook daar rond de tentjes proper was. Is er een soort gedoogbeleid dat die mensen daar mogen overnachten?

  Wij hebben gelogeerd in het hotel Daumesnil in Vincennes. Een degelijk hotel, eenvoudig maar degelijk ontbijt en zeer vriendelijk personeel. Dicht bij het hotel kan je de metrolijn 1 terugvinden om je eenvoudig naar het centrum te begeven.

  Langs deze weg wou ik jullie effe bedanken voor alle leuke tips. Parijs was een geweldige ervaring en stiekem tel ik af naar de zomervakantie om nog eens terug te keren.

  Groetjes

  Murielle

  • Hoi Murielle!

   Dankjewel voor je uitgebreide berichtje! 😊 Leuk dat je daar nog even de tijd voor neemt na jullie bezoek aan Parijs.
   Heel fijn om te horen dat jullie veel aan onze tips hebben gehad. Het klinkt ook alsof jullie leuke dingen hebben gedaan. We zijn wel benieuwd: wat vond je van de Promenade plantée? Je hoort niet zo vaak dat mensen hier een wandeling maken.
   En leuk dat je jullie hotel tip deelt, ook weer handig voor andere mensen misschien 🙂

   De clochards worden inderdaad gedoogd. Het hoort echt een beetje bij Parijs. Als je langer in Parijs bent wen je er aan, maar het blijft toch een beetje een somber beeld.

   Nogmaals, dankjewel voor je berichtje. En heeeeel leuk dat je in de zomervakantie weer naar Parijs gaat! ☀️ Ben benieuwd wat er dan weer op jullie planning staat 😊

   Groetjes,
   Johan en Eline

 9. Vraagje: weet u eventueel of de hop on/hop of bussen ook staken tijdens een stakingsdag? Ik veronderstel van niet omdat dit commerciële initiatieven zijn maar mogelijks weet u meer. Alvast veel dank!

 10. Goedemorgen,
  Volgend weekend gaan we naar Parijs, 14-16 april. Is er wat meer zicht op de situatie nu in Parijs en geplande acties?
  Dank en groet, Nienke

  • Hoi Nienke!

   Leuk dat jullie volgend weekend naar Parijs gaan! 😀 Voor zover bekend staat er nu geen staking gepland, maar hou het in de gaten want het kan nog veranderen.

   Groetjes,
   Johan

 11. Ik ben van 3 tot 6 April in Parijs. Op de dag dat er een general strike is aangekondigd, moet ik vanuit het centrum naar luchthaven Charles de Gaulle voor de terugreis.

  Hoe kan ik naar de luchthaven komen als de metro staakt? Is er een shuttlebus of treinverbinding ? Rijden er tijdens de staking wel taxi’s?

  Mvg, André

  • Hoi André,

   Voor zover nu bekend rijdt de RER B nog wel op 6 april. Deze gaat naar Charles de Gaulle.
   Plan voor de zekerheid voldoende tijd in voor je reis, voor het geval er toch een trein uitvalt.
   Ze zullen niet allemaal uitvallen, maar er kunnen mogelijk wel minder treinen rijden.

   Je kunt wel een taxi huren, die rijden wel gewoon.
   De shuttle die normaal tussen het centrum en Charles de Gaulle rijdt is de Roissybus. Ik heb eigenlijk geen idee of die door de stakingen niet rijdt. Mijn vermoeden is dat hij gewoon rijdt. De Orly bus (naar Orly airport) rijdt namelijk wel. Maar dat weet ik dus niet zeker.

   Het is voor ons ook allemaal heel onbekend helaas, dat komt omdat ook niet alles van tevoren wordt aangekondigd.
   Neem voldoende tijd voor je reis naar het vliegveld, dat is de beste tip die we kunnen geven helaas.

   Groetjes,
   Johan

 12. Hoi Eline,

  Allereerst de complimenten voor je fijne site! Ik heb in de voorbereidingen van ons weekend naar Parijs veel gehad aan alle info en tips. Op dit moment, 1april 2023, ben ik in Parijs met mijn dochter van 10 jaar. Op een paar plekken hebben we wat meer afval gezien, maar niets heel heftigs en ook geen viezere luchten dan anders 😜. We zijn in le marais geweest en vandaag op de fietstour van baja bikes (hollandbikes), oa ook naar het place de concorde, maar nergens ongeregeldheden gezien. Kortom wij hebben tot op heden niets gemerkt. Morgen gaan we naar Montmartre en daarna weer naar huis.
  Nogmaals dank en ik hoop dat je iets aan de info hebt.

  Groet Kirsten

  • Hoi Kirsten,

   Dankjewel voor je berichtje. Echt heel leuk om te horen dat de website jullie heeft geholpen bij jullie voorbereidingen voor een weekend Parijs 😊
   Het klinkt alsof jullie een hele leuke tijd in Parijs hebben (gehad). Leuk ook om een fietstour te boeken.

   Dankjewel dat je de tijd neemt om dit nog even te delen met ons en andere mensen.
   Veel plezier nog in de Montmartre en goede reis naar huis!

   Groetjes,
   Eline

 13. Hallo,
  Veel info geef je..heel interessant. We zullen 4 tm 6 april in Parijs zijn. Hotel aan terminus lijn 13 Asnieres Gennevilliers les courtelles. Op 6 april zillen we dus niet via metro in centrum geraken. Advies voor alternatieven?
  Mvg
  An

  • Hoi An!

   Als de metro niet rijdt kun je ook gebruik maken van de fiets. Parijs heeft hele goede opties voor fietsen en elektrische fietsen. Lees er meer over op onze pagina over fietsen in Parijs.

   Groeten,
   Johan

 14. Wij hebben een tripje naar Parijs geboekt van 3 tot 7 april met onze 12-jarige dochter. Er is een stakingsdag gepland op 6 april. Ik las op jouw blog dat de betogingen vaak doorgaan op place de l’Italië.
  Ons hotel bevindt zich vlak naast het Kellerman park, niet zo heel ver dus van place d’italie. Denk je dat het een goed idee is om te gaan? En als op 6 april de metro niet beschikbaar is, hoe kan je je dan wel verplaatsen naar het meer toeristische gebied in het centrum?

  • Hoi Elke!

   Leuk dat jullie met jullie dochter naar Parijs gaan. Er is inderdaad een staking gepland op 6 april. Dat is voor jullie net jammer.
   Het is niet perse zo dat het OV dan ook niet rijdt, maar hou wel rekening met uitval van de metro- en buslijnen. Dat kan namelijk wel echt gebeuren.
   Het beste kun je dan een fiets pakken. Je kunt bijvoorbeeld met de stadsfietsen van Parijs fietsen, lees daarover meer in ons artikel over fietsen in Parijs of de Velib.

   Ik denk overigens dat jullie gewoon moeten gaan. Zoals we ook al in het artikel zeggen is Parijs echt een grote stad. Als je weg blijft van de plekken waar betogingen plaats vinden kun je een hele leuke tijd hebben. Place d’Italie is misschien relatief dichtbij jullie hotel, maar ver genoeg om er niet in de buurt te hoeven komen. Voel het zelf goed aan. Als je merkt dat de sfeer in de buurt verandert zou ik er voor kiezen om ergens anders heen te gaan. Bij de grote bezienswaardigheden heb je geen last van betogingen.

   Groeten,
   Johan

 15. Hallo

  Eerst en vooral: heel duidelijke website en zeer helpend dat er vragen kunnen worden gesteld die dan ook nog eens uitgebreid beantwoord worden. Mooi!

  Ik ben voldoende gerustgesteld om onze trip naar Parijs 3 en 4 april te laten doorgaan. Ik heb echter 1 vraag: Staakt het personeel van de Eiffeltoren nog steeds? Of kunnen we er gewoon weer op? (We hebben tickets geboekt voor 3 april). Mijn zoon van 10 ziet dit namelijk letterlijk en figuurlijk als het hoogtepunt van de trip. Het zou dus zonde zijn moest het niet lukken.

  Dankjewel alvast!

  • Hoi!

   Dankjewel voor je complimentje 😊
   Goed om te horen dat je dankzij het artikel en de berichten eronder gerust gesteld bent om toch naar Parijs te gaan.
   Voor zover bekend is de Eiffeltoren niet weer opnieuw dicht vanwege een een staking.
   Er staat op 3 en 4 april ook geen aangekondigde staking op de planning, dus dat zou voor jullie heel fijn zijn. Maar alles kan veranderen, dat maakt het zo lastig om berichtjes te beantwoorden voor ons. Hou het dus wel even in de gaten.
   Ik hoop in ieder geval voor jullie dat de Eiffeltoren gewoon open is, want het zou wel heel leuk zijn voor je zoon als hij de Eiffeltoren kan beklimmen.

   Veel plezier!

   Groetjes,
   Johan

 16. Hallo Johan,

  het plan is om naar het MEININGER Hotel Paris Porte de Vincennes 11 arrondissement met de pasen te gaan. Is dit een buurt waar demonstraties plaats vinden?
  Hoe weet je in welke buurt demonstraties plaatsvinden?

  • Hoi Gerda,

   Leuk om met pasen naar Parijs te gaan. In de buurt van jullie hotel vinden geen demonstraties plaats.
   Zie in dit artikel op welke plaatsen dat wel zijn. We hebben 3 locaties genoemd, waaronder het Place de la Concorde en de Champs-Élysées. Maar dat is dus op specifieke dagen. Niet elke dag gelukkig 🙂

   Groeten,
   Johan

 17. We zitten op het moment in Parijs en ik ben zo blij dat we gewoon zijn gegaan. Vuilnis in onze wijk (13e arrondissement) hebben we sowieso niet gezien. Op sommige plekken lag wel nog wat vuilnis maar ze waren gister druk bezig om alles op te ruimen. Verder is er naar mijn idee iets meer politie op straat maar verder niets gemerkt van onrust. Heerlijk genieten dus van het mooie Parijs!

  • Hoi Sanne,

   Wat goed om te horen dat jullie aan het genieten zijn in Parijs 😊 Fijn dat je je ervaring deelt!
   Heel veel plezier nog in Parijs!! 🙂

   Groetjes,
   Johan

 18. Hallo iedereen
  Wij gaan van 12 tot 15 april naar Parijs. Voor onze dochter van 12 de allereerste keer. Wij gaan met de Thalys en verblijven aan de opera.

  Weten jullie nog iets van de meest recente stakingsaanzeggingen? Of hebben jullie nog tips?
  Groetjes,
  Julie

  • Hoi Julie,

   Leuk dat jullie met je dochter naar Parijs gaan! Als je in de buurt bij de Opéra verblijft zul je niet zoveel last hebben van de stakingen 🙂 hou vooral even de informatie van de Thalys in de gaten. Zij zullen jullie updates geven als er iets verandert. Maar zoals je ook in berichtjes van andere mensen kunt lezen heb je niet zoveel last van de stakingen en kunnen jullie volop genieten.

   Veel plezier!

   Groeten,
   Johan

 19. Hallo,

  Wij zouden in april 2021 naar disneyland Parijs gaan met onze toen nog 7 jarige dochter. Helaas door corona ging precies ons weekend alles op slot.
  Dus nu gaan we eindelijk na lang wachten met het paasweekend van 7 tm 10 naar Parijs met 2 dagen disney.
  En nu zijn er dus stakingen….
  We zitten in een hotel in Torcy waar het metro station vlakbij is die met een paar minuten in disneyland is.
  Rijden de metro’s gewoon dat weekend? Zou wel lekker zijn namelijk..

  • Hoi Mariska,

   Wat een pech dat jullie in 2021 al naar Parijs wilden gaan, maar er toen Corona was.
   Nu zijn er weer stakingen, jullie treffen het wat dat betreft niet. Maar gelukkig heb je als toerist vrij weinig last van de stakingen. Voor zover het nu bekend is rijden de metro’s gewoon tijdens het paasweekend. Je hoeft je dus geen zorgen te maken 😊

   Veel plezier!

   Groeten,
   Johan

 20. Hey iedereen.

  Zoals vandaag was er weer een grote demonstratie met rellen.
  Iemand een idee wanneer er een volgende is gepland? Of dat dit elke dag zo is?!
  Ik ga aankomende vrijdag maar het is echt nog een twijfel! Aangezien de beelden van vandaag weer 🙁

 21. Hey iedereen!

  Ik laat even weten dat wij voorbije zondag (26.03) over en weer naar Parijs gevlogen zijn, om precies te zijn van en naar Venetië (wij wonen in Oostenrijk) en naar en van Parijs, Charles de Gaulle. We wilden oorspronkelijk vanuit München vliegen, maar ook in Duitsland werd gestaakt…

  Op zondag waren dus de vluchten van en naar Duitsland grotendeels geschrapt, ook de vluchten binnen Frankrijk en verder voornamelijk de vluchten van en naar Orly.

  We hadden ons goed voorbereid, vooral omdat we weinig tijd hadden. Het ging ons om de luchtdoop, niet om het bezoek aan Parijs. Uiteraard wilden we niet vastzitten op de vlieghaven, dus hebben we een privétaxi besteld om naar de Eiffeltoren en weer naar de vlieghaven te geraken.

  Dat is allemaal heel mooi gelukt. We zijn ook langs de Arc de Triomphe gereden, maar vraag me niet via welke straten. We hebben dan de Eiffeltoren gezien en zijn met zo’n boot een uurtje gaan varen.

  Wij hebben van stakingen of afval niks gezien. De chauffeur bevestigde weliswaar dat de metro nog steeds staakte, maar daar hadden we dus een alternatief voor. Verder gewoon een fijn bezoekje geweest en een, denk ik, normaal vliegverkeer.

  Gewoon goed voorbereiden is de boodschap! En er altijd rekening mee houden dat je transport kan uitvallen, maar dat geldt volgens mij eigenlijk altijd. Ook zonder stakingen.

  • Hoi Ann,

   Het klinkt alsof jullie een hele reis hebben gemaakt haha, maar allemaal goed voorbereid 😊 Dat is inderdaad de key: goed voorbereiden. Fijn dat jullie het leuk hebben gehad en toch nog de Eiffeltoren hebben gezien en met een boot over de Seine hebben gevaren.
   Dankjewel dat je de tijd neemt om dit met iedereen te delen. Wordt enorm gewaardeerd!

   Groeten,
   Johan

 22. Ik ga van 7 tot 10 april (goede vrijdag tot en met paasmaandag 2023) naar Parijs,
  Op Pasen hebben wij een fietstocht met Hollandbikes ’s avonds om 19.30 u
  Is dat wel aan te raden,, in deze stakingstijd, want van hun kant horen wij niets. Ik kan nog altijd kostenloos annuleren .

  • Hoi Patrick,

   Zie ook alle info in dit artikel en de vragen die andere mensen al hebben gesteld. Ik denk dat je gewoon kunt gaan. Hollandbikes zal ook wel verantwoordelijkheid nemen en checken of het rustig is in de stad of niet. Ze zullen niet langs plekken fietsen waar demonstraties gehouden worden.
   En ik denk niet dat er demonstraties zijn in het Paasweekend. Ze worden van tevoren gepland en er staan op die datum geen demonstraties gepland 😊
   Maar hou het allemaal goed in de gaten, wij kunnen het ook moeilijk beoordelen helaas.

   Groeten,
   Johan

 23. Ik ga voor de eerste keer naar Parijs we gaan 31 maart maar ik twijfel erg om te gaan… Vanwege de rellen en demonstraties. Ik ben bang voor mijn eigen veiligheid en hoe zijn de wegen nu? Want we gaan met de auto… ik hoorde dat ze op de wegen daar ook dingen deden. We slapen bij de opera.. zit zo in twijfel ik wil een leuke tijd hebben maar ik weet niet hoe slecht het zal zijn daar?!

  Hoop dat je me een beetje kunt helpen.

  • Hoi Maresa,

   Leuk dat je voor de eerste keer naar Parijs gaat.
   Je hoeft je niet zoveel zorgen te maken. Zoals we in het artikel ook beschrijven is Parijs een grote stad. Er zijn genoeg plekken waar je een hele leuke tijd kunt hebben zonder dat je last hebt van demonstraties. Blijf vooral uit de buurt van de demonstratie plekken (zie artikel welke dat zijn). Als je voor het eerst naar Parijs gaat zul je vast vooral grote bezienswaardigheden bezoeken. Daar hoef je je zeker geen zorgen te maken 😊 En zoals je ook in de berichtjes van andere reizigers kunt zien hebben zij er geen last van gehad. Zonde dus om je tripje te cancellen.

   Veel plezier!

   Groeten,
   Johan

 24. Hallo, wij gaan van 3 tot 7 april naar Parijs met onze dochter van 12, die nog nooit in Parijs is geweest. We zijn onze reis al een hele tijd aan het voorbereiden en hadden ook voor alle musea die we willen bezoeken al tickets geboekt. Nu kregen we net bericht van het Office de Tourisme dat er wat is misgegaan met onze tickets voor het Louvre, waardoor we nu in plaats van 2 dagdelen amper anderhalf uur in het Louvre gaan kunnen rondlopen 🙁 We zouden ons dan maar beperken tot jullie Top 10 die hier ook op de site staat. Zou dat lukken op anderhalf uur ? Tenzij het op woensdag toch later open is, op de site van het Louvre staat dat ze alleen op vrijdag langer open zijn, maar bij jullie staat dat het op woensdagavond ook langer open is, dus we hopen dat jullie gelijk hebben 😉
  Hopelijk hebben we ook niet teveel last van de protesten en stakingen…

  • Hoi Annemie,

   Leuk, de eerste keer Parijs met jullie dochter! 🙂 Het klinkt ook alsof jullie je goed hebben voorbereid. Heel jammer dat er dan was misgaat met de tickets waardoor jullie minder tijd hebben in het Louvre dan gedacht.
   Ik weet niet of je onze route langs de hoogtepunten van het Louvre binnen 1.5 uur redt. Het zou kunnen, maar het is soms ook even zoeken naar de volgende kamer etc. Ik zou gewoon met de route beginnen en kijken hoe ver je komt 😊 Gewoon genieten van elk kunstwerk wat je tegenkomt in plaats van er haastig langs lopen. Want dan haal je het meeste uit je bezoek. We vinden het wel leuk om te horen dat jullie inspiratie op doen op onze website voor het Louvre 🙂

   Ik heb naar aanleiding van je berichtje even gekeken of het Louvre ook op woensdag nog later open is, maar dat is helaas niet meer zo. Ik heb het ook even aangepast op onze pagina.

   Veel plezier in Parijs! Hopelijk hebben jullie toch nog een leuk bezoek aan het Louvre.

   Groetjes,
   Johan

 25. Hi! Wij zijn het weekend van 24-26 maart in Parijs geweest en we hebben geen last gehad van het afval (ja er ligt afval maar je ruikt er niks van), onrust op straat of stakingen. We hebben genoten! We hebben jouw advies goed opgevolgd en zijn niet naar Place de Concorde gegaan, maar we hebben alle andere mooie plekken met plezier kunnen bezoeken. Er ligt inderdaad geen afval bij de meer toeristische plekken. Bedankt dat je ons op de hoogte hebt gehouden!

  • Hoi Ashley,

   Wat super fijn dat je de tijd neemt om nog even een berichtje te plaatsen hier! 😊 Dankjewel daarvoor!
   En heel goed om te horen dat jullie een leuke tijd in Parijs hebben gehad ondanks het afval en de stakingen. Zo zie je dat je er inderdaad weinig last van hebt. Fijn voor andere mensen om te lezen.

   Fijne dag!

   Groetjes,
   Johan

 26. Wij zijn 23 mrt met de Thalys naar Parijs gegaan. Dit was een stakingsdag. We zijn toch gegaan en hebben nergens last van gehad. Zo reden ook gewoon de metro’s en hebben wij niks gezien van demonstraties. Ik zou zeker gewoon gaan en genieten.

  • Hoi Aniles,

   Wat fijn dat je dit deelt! 😊 Dankjewel. Ik denk dat dit voor veel mensen heel fijn is om te weten en hun keuze om wel of niet naar Parijs te gaan makkelijker maakt.

   Groeten,
   Johan

 27. Hallo Parijsliefhebbers,
  Wij gaan (voor de eerste keer) naar Parijs van 30 maart t/m 3 april met de thalys. Wij vinden het lastig om een keuze te maken om te gaan…of niet. Waar doen we goed aan?
  Het is natuurlijk een enorme stad, waar ook plekken zijn waar je er misschien minder of geen last van hebt. Ik lees dat er volgend weekend de marathon van Parijs wordt gehouden en dat er waarschijnlijk geen stakingen zijn.
  Is het verstandig om te gaan?

  • Hoi Daniel,

   Leuk dat jullie volgende week voor het eerst naar Parijs gaan 😊
   Er staan op dit moment inderdaad geen stakingen gepland voor volgende week, maar het is heel lastig te zeggen. De protesten zijn nu wel wat groter aan het worden. Zodra je in een gebied komt waar je meer onrust ervaart raad ik aan daar weg te gaan en een ander gebied op te zoeken.
   Nog steeds denken wij dat je je trip niet hoeft te cancelen. Er zijn genoeg mooie plekken in Parijs waar geen demonstraties zijn.
   Bij toeristische locaties zoals het Louvre, de Eiffeltoren en de Montmartre zijn geen protesten. Maar deze hele situatie is een beetje gek en ook voor ons is het moeilijk om jouw vraag te beantwoorden. Tip: hou in ieder geval je reisinformatie goed in de gaten. Het is al een goed teken als de Thalys gewoon rijdt 😉

   Veel plezier als jullie gewoon gaan 😊

   Groeten,
   Johan

 28. Hee, zondag 2 april is de marathon van Parijs waar zo’n 50.000 mensen aan meedoen, waaronder ik…is er kans dat dit niet door gaat?

  • Hi Nadine,

   Echt super gaaf dat je mee doet aan de marathon van Parijs. Wij gaan er vanuit dat dit gewoon doorgaat. Er staan op die dag geen stakingen gepland. Het is een groot evenement wat heel veel voorbereiding kost. Ik ga er vanuit dat de organisatie wel meer inside information heeft over of dat wel of niet doorgaat. Dat zullen ze vast goed communiceren. Wij hebben ooit meegedaan aan de marathon van Amsterdam dus we weten hoeveel voorbereidingstijd hier in gaat zitten. Ik kan me voorstellen dat je niet wil dat het niet doorgaat.
   Maargoed, vooralsnog zal dit gewoon doorgaan. Hou de mails van de organisatie in de gaten en blijf lekker focussen op je training en voorbereiding.
   Heeeel veel succes!!

   Groeten,
   Johan

 29. Goedemorgen,

  we gaan dit weekend (25-27/03) naar Parijs. Zijn er zaken waar we rekening met moeten houden of die we beter niet doen deze keer?

  Groetjes,
  Inge

  • Hoi Inge,

   Leuk dat jullie een weekend Parijs op de planning hebben staan 😊
   Dit weekend staan er geen stakingen op de planning. Toevallig vandaag (23 maart) is er een grote staking.
   Stakingen worden over het algemeen aangekondigd dus zolang het niet is aangekondigd denk ik dat jullie er niet zo veel last van hebben. Mogelijk van wat afval op straat.
   Je kunt voor de zekerheid de plekken vermijden waar gestaakt wordt (zie dit artikel). Bij grote bezienswaardigheden heb je er eigenlijk geen last van.

   Veel plezier!

   Groeten,
   Johan

 30. Beste,
  Wij verblijven van 24 tot en met 26 maart in het 17de arrondissement. Hoe is de situatie hier gesteld met het vuilnis. Hoe zit het met het openbaar vervoer, aangezien wij ook wat verder van alle bezienswaardigheden afzitten. Is dit in het slechtste geval ook te voet te doen?

  Met vriendelijke groet
  Sam

  • Hoi Sam!

   In het 17e arrondissement wordt het afval helaas niet door een privé-bedrijf opgehaald maar door de gemeente zelf (zie artikel). Dat betekent dat je in dit arrondissement afval zult vinden. Probeer je daar niet aan te storen, dat is zonde. In sommige arrondissementen wordt het afval wel opgehaald (zie kaartje in dit artikel) en bij veel grote bezienswaardigheden heb je er ook helemaal geen last van. Dus probeer daar lekker heen te gaan 😊
   Het 17e arrondissement is wel wat ver van andere plekken in de stad, dus ik zou adviseren om een fiets te nemen. Je kunt een elektrische fiets huren of een Vélib. Lees daar meer over in ons artikel over fietsen in Parijs en over de Vélib.
   Maar aankomend weekend staan er geen stakingen op de planning. Toevallig vandaag (23 maart) is er een grote staking.
   Stakingen worden over het algemeen aangekondigd dus zolang het niet is aangekondigd denk ik dat jullie er niet zo veel last van hebben.

   Veel plezier!! 😊

   Groeten,
   Johan

 31. Hi,
  Wij zijn van plan donderdag 23 maart naar Parijs te gaan met de trein. Deze dag is aangekondigd als nationale stakingsdag. Heb je enig idee wat dit gaat inhouden?
  Dank je wel!
  Groetjes Marieke

  • Hoi Marieke,

   Leuk dat jullie naar Parijs gaan! 😊 Minder leuk dat er stakingen zijn.
   Een nationale stakingsdag betekent in ieder geval dat er betogingen zullen zijn. Vermijd dus bepaalde plekken zoals het Place de la Concorde (zie ook dit artikel). En zoek arrondissementen op die geen betogingen hebben (Montmartre, Quartier Latin, Saint Germain des Pres etc.) Bezoek leuke bezienswaardigheden die op andere plekken in de stad liggen. Bijvoorbeeld de Tour Montparnasse of de Catacomben van Parijs. Parijs is een grote stad, dus je hebt echt niet overal last van de betogingen.
   Mogelijk zijn er wel verstoringen in het openbaar vervoer. Hou daar ook rekening mee.

   Groeten,
   Johan

 32. Hallo! Ik zie in de media een veel val aan Rellen en agressieve protesten in Parijs. Wij zijn van plan 9 t/m 15 april naar Parijs te gaan. Denkt u dat het veilig is om Parijs te bezoeken?

  • Hoi Jonas,

   Over april is nu nog niet zoveel bekend. Dus daar kan ik helaas niets over zeggen. Zoals ook in het artikel staat zijn vooral bepaalde gebieden beter te vermijden tijdens de stakingen (Place de la Concorde bijvoorbeeld en de Champs-Élysées), maar een wijk als Montmartre ligt aan de andere kant van de stad. Daar heb je echt geen last van betogingen. Er kunnen misschien wel wat verstoringen zijn in het openbaar vervoer, maar dan biedt de fiets weer een mooie uitkomst. Of je kunt wat meer wandelen.

   Groeten,
   Johan

 33. Ik kreeg zonet het nieuws dat onze thalys op 24 maart naar parijs is afgelast 🙁
  Is er inmiddels al meer info over de hinder met het openbaar vervoer in parijs zelf?

  Groeten Valerie

  • Hoi Valerie,

   Wat vervelend dat jullie Thalys niet rijdt op 24 maart. Voor zover bekend staat er op 24 maart geen officiële staking gepland (zie het schema in het artikel, ik heb het even geüpdate). Ik ga er dus vanuit dat de metro’s rijden, maar hou er altijd rekening mee dat je misschien beter ander vervoer kunt overwegen. Bijvoorbeeld fietsen in Parijs.

   Groeten,
   Johan

 34. Er ligt veel afval op straat in Parijs. Is dit hinderlijk voor een bezoek aan Parijs op 23-24 en 25 maart?

  • Hoi Sophie!

   Klopt, er wordt op dit moment ook door vuilnismannen gestaakt. In de buurt van grote bezienswaardigheden heb je daar helemaal geen last van. Als je wat meer de (woon)wijken in gaat zie je inderdaad behoorlijk wat afval liggen. Ze blijven op z’n minst tot en met maandag staken. Wellicht dat ze daarna het werk weer oppakken. Gisteren werd ook al wat vuilnis weggehaald door vuilnismannen.
   Maar het afval gaat zeker je leuke trip naar Parijs niet bederven hoor. Zo veel last heb je er helemaal niet van 😊

   Groeten,
   Johan

 35. Hai hai,

  Wij werden net overvallen met het nieuws dat er aankomend weekend word gestaakt. We gaan van 10 tm 13 maart naar Parijs, weet iemand hoe wij ons daar kunnen verplaatsen? Hopelijk valt het allemaal mee

  • Hi Ginger,
   Voor zover wij weten zijn de stakingen deze week alleen op 6, 7 en 8 maart. Van het weekend zou al het openbaar vervoer dus gewoon moeten rijden. Mocht het niet het geval zijn dan zou je gebruik kunnen maken van de volgende opties:

   Veel plezier met jullie trip!

   Groeten,
   Johan

 36. Hoi Hoi,

  Ik woon zelf in Parijs – alle bussen rijden wel. Deze zijn helaas altijd mega vol (met name wanneer je naar het zuiden of noorden wilt). Lijn 1 en 14 zijn automatische lijnen, en deze lijnen rijden de hele dag! Andere lijnen rijden alleen in de ochtend en avonden (rush hours) – maar dit is ook niet altijd met zekerheid.

  Ik kijk altijd op kaarten op mijn iPhone – en dan onder “OV” om te zien wat de beste route is.
  De Uber app kan ook een goede optie zijn voor lange afstanden – maar houdt rekening met veel verkeer.

  Vanaf airport Charles de Gaulle gaat de RER B naar Gare du Nord. Hij rijdt- maar wel met onzekere vertrektijden. Dit geldt ook voor Gare du Nord terug naar Charles de Gaulle.

  Succes!

 37. afgelopen weekend naar Parijs geweest. Houd er rekening mee dat de vélibs bijna niet te krijgen zijn als je met z’n drieën bent. Als ze er al staan zijn ze kapot of de electrische zijn leeg. Beter huur je fietsen bij Véloparis, super service, goede fietsen, goede sloten, € 20,- voor 24 uur. Onder bij de Sacré-Coeur, vlak bij buslijn 54 die wel rijdt en lijn 2 die het zo af en toe ook nog doet. http://www.veloparis.com/location_velo.php, je kunt ze ook bellen of gewoon langsgaan Adres: 44 rue d’Orsel, Paris, 75 75018. Telefoon: +33 1 42 64 97 39

 38. Tussen kerst en oud en nieuw ook een paar dagen Parijs aangedaan. Hotel geboekt aan de rand van de stad, maar wel bij lijn 1, deze rijdt altijd. Hiervandaan kom je midden in de stad en van daaruit nagenoeg alles lopend gedaan. Goed de reisinfo in de gaten houden. Bij ons ging lijn 2 bijvoorbeeld alleen in de ochtend, dus die ochtend naar Sacre Coeur gegaan. Kwestie van een beetje plannen en instellen op iets meer drukte maar dan is het prima te doen. Ook 1x een elektrische step gehuurd omdat we even geen zin hadden om te lopen, dit gaat ook prima. Kortom, prima dagen gehad. Voor iedereen die nog gaat, veel plezier!

 39. Wij zijn 4 dagen tussen Kerst en Oud en nieuw geweest en het was goed te doen. We hebben geen gebruikgemaakt van de metro omdat deze niet reed. We hebben uber gebruikt en dit werkte prima. Je moet inderdaad wel rekening houden met wat langere reistijden en wat meer kosten als het gaat om vervoer. We hebben geen last gehad van een onrustige sfeer en hebben dus geen spijt van onze reis.

 40. Van de hoteleigenaar kreeg ik gisteravond een waarschuwing dat vandaag (=2 januari) er helemaal geen bussen, trams en metro’s rijden.
  Qua gedoe: wij hebben de afgelopen dagen 1 keer een metro genomen en 3 keer een Uber-taxi (dus handig om die app te installeren en een creditcard te hebben). De rest gewandeld, ging prima, er is genoeg te doen en de sfeer is goed. Veel plezier!

 41. Even in de gaten houden als je dit weekend naar Parijs gaat:
  https://paris.demosphere.net/rv/76365.

 42. Hallo,

  Wij gaan van 2 tot 5 januari naar Parijs.
  Hoe staat het ervoor met de stakingen in het openbaar vervoer?
  Hoe kunnen we ons het beste verplaatsen?
  Groet Sigrid

  • Hoi Sigrid!

   Leuk dat jullie naar Parijs gaan! 😄 Heel jammer van de stakingen en de onrust wat op dit moment plaats vindt in Parijs.
   Je hebt wel een soort van geluk, want er staat in het weekend van 2 tot 5 januari geen grote betoging gepland. Pin me er niet op vast, maar zover bij mij bekend staat er op 9 januari pas weer een grote betoging gepland.

   Het openbaar vervoer is wel nog steeds verstoord. Op deze website kun je zien welke metro’s wel rijden.
   Je kunt het beste gaan wandelen. Een ander goed alternatief is een stepje 🙂
   Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Ik wens jullie veel plezier en succes. Hopelijk heb je niet teveel last van alle onrust. Geniet er in ieder geavl van! 😊

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 43. Hoi hoi

  Wij willen volgende week, 27 t/m 30 dec, naar Euro-Disney. Is dat goed bereikbaar, of zullen wij dan ook hinder ondervinden van alle perikelen die er spelen in Parijs??
  Ik hoor graag van je. Groetjes, Tamara.

  • Hoi Tamara,

   Wat leuk dat jullie binnenkort naar Disneyland Parijs gaan 😊🙌
   Het niet precies bekend hoe de stakingen zullen verlopen rond Kerst en na Kerst, maar er vanuit gaande dat de situatie onveranderd is op dat moment, denk ik dat jullie er alsnog weinig last van hebben 🙂 Als je met de auto gaat heb je er sowieso bijna geen last van (de route er naartoe zou mogelijk iets drukker kunnen zijn). Als jullie met het OV vanuit Parijs naar Disney gaan moet je rekening houden met het feit dat er minder metro’s (RER’s) dan normaal rijden.

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 44. Hallo,

  Wij hebben vanaf vrijdag tot maandag een lang weekeind Parijs geboekt.
  Zijn er vrijdag stakingen van vrachtwagens gepland, of kunnen we Parijs gewoon met de auto bereiken?
  Als de stakingen voornamelijk in Place de la République zijn, heb je verder bij de toeristische lokaties weinig last toch?
  Is het verder wel veilig om ’s avonds door de stad te lopen terug naar hotel? ( we zitten in de buurt van Gare du Nord)

  • Hoi Jeroen,

   Leuk dat jullie een lang weekend Parijs hebben geboekt 😊 In principe kun je met de auto naar Parijs (er staan op dit moment geen grote betogingen gepland), maar houd wel rekening met files rondom en in Parijs. Het kan namelijk wat drukker op de weg zijn omdat het openbaar vervoer erg verstoord is. Mensen pakken eerder de auto.
   Verder heb je bij toeristische attracties inderdaad minder tot geen last van de stakingen of betogingen. Het effect van de stakingen zul je vooral merken in het openbaar vervoer. Er rijden aanzienlijk minder metro’s 😌
   Ik kan me voorstellen dat je dan inderdaad de keuze maakt om lopend de stad te verkennen en terug te keren naar je hotel. Parijs is ’s avonds in principe hartstikke veilig 👌🏻 Je zal altijd wat rare figuren tegenkomen (Boulevard de la Villette vind ik bijvoorbeeld zelf niet zo prettig om ’s avonds rond te lopen), maar het wordt ook afgeraden om ’s avonds in de omgeving van Gare du Nord rond te wandelen. Dit heeft echter niets te maken met de stakingen en betekent niet dat je het perse moet vermijden. Er zijn immers heel veel mensen die in een hotel in de buurt van Gare du Nord verblijven 🙂 Blijf wel altijd op je hoede ’s avonds, loop door straten met straatverlichting en kom niet té laat terug in je hotel 😉

   Ik hoop dat ik je hiermee heb geholpen. Veel plezier in Parijs, geniet ervan! 😄

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 45. Hoi,

  Weet u toevallig waar je de stakingen van daar in Parijs in de gaten kunt houden? Als alles goed gaat zijn we er volgende week. Maar ik weet niet goed waar ik kan kijken voor updates.

  Groetjes en fijne avond.

  • Hoi Maartje Sofia,

   Dankjewel voor je berichtje. Leuk dat je naar Parijs gaat! Voor stakingen in het OV kun je het beste op de website van de RATP kijken.
   Zij geven dagelijks een update over stakingen in het OV. Hier vind je informatie over de metro. Hier over de bussen.
   Voor nu staat er alleen een grote betoging gepland op 17 december (vandaag). Dus daar zul je volgende week geen last van hebben 🙂
   Hopelijk heb ik je hiermee geholpen.

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 46. Beste,
  Wij vertrekken vandaag naar Parijs en hadden graag geweten of de metro’s rijden?
  Mvg Tinne

  • Hoi Tinne,

   Dankjewel voor je bericht. Ik zie nu dat ik al 3 dagen te laat ben met reageren. Sorry!
   Voor actuele updates over het metronetwerk in Parijs kun je het beste de website van de RATP in de gaten houden.
   Zij geven dagelijkse updates over de stakingen. Hier vind je een linkje naar de website.

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 47. Het is belangrijk om de stakingen niet te verwarren met betogingen. Wellicht wordt er nog tot Kerst gestaakt bij het ov, dus daar ondervind je als toerist wel degelijk hinder van. Bovenop is een betoging gepland op dinsdag 17 december, dat is dus een massale optocht die je beter vermijdt.

  • Hoi Bob,

   Je hebt helemaal gelijk. Bedankt voor je toevoeging. Ik ga het gelijk aanpassen.

   Met vriendelijke groet,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 48. Beste,
  Onze thalys is geschrapt van Brussel Zuid naar Keulen om 07:54 van zaterdag 14/12.
  Met dossiernummers:
  – JSBRCHB ID7
  – JSBRCHB ID5
  – JSBRCHB ID10
  – JSBRCHB ID9
  – JSBRCHB ID8
  -JSBRCHB ID6
  De thalys om terug keren (18:43 op 15/12) kunnen we nu ook niet gebruiken, wegens het schrappen van de heenreis.
  Met dossiernummers:
  – JSBRCHB ID2
  – JSBRCHB ID3
  – JSBRCHB ID4
  – JSBRCHB ID11
  – JSBRCHB ID0
  – JSBRCHB ID1

  Wat moeten we nu doen? Krijgen we onze geld volledig terug? Kunnen we dezelfde dag nog vertrekken met een latere thalys?
  Het is ons allemaal even onduidelijk. Een andere datum is voor ons onmogelijk wegens onze boeking in een hotel in Keulen.
  Graag hadden wij van jullie wat duidelijke antwoorden gekregen. Hopend op uw spoedig bericht.

  Met vriendelijke groeten,

  Brigitte Steenhout

  • Hoi Brigite,

   Ik vind het heel vervelend om te zeggen, maar ik kan je hier helaas niet mee helpen. Hiervoor moet je zelf even contact opnemen bij de organisatie waar je de tickets hebt geboekt. Zij kunnen je verder helpen. Ik hoop voor jullie dat het goed komt!

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *