Stakingen in Parijs: dit is wat je moet weten

Staat er binnenkort een tripje naar Parijs op de planning? Hou er dan rekening mee dat er in heel Parijs gestaakt kan worden. De Franse regering maakte onlangs namelijk nieuwe pensioenplannen bekend en daar zijn de Fransen op z’n zachtst gezegd niet blij mee 😅 Is dit een reden om je reis naar Parijs te cancelen of te verplaatsen? Absoluut niet. Dat is echt zonde. Maar bereid je wel goed voor door onder andere dit artikel even door te lezen.

Waarom staken de Fransen?

De pensioenleeftijd wordt verhoogd naar 64 jaar en er komt een universeel pensioensysteem. De uitzonderingen worden in de loop der tijd afgeschaft. De vakbonden hebben dit voorstel afgewezen, maar de regering is overtuigd van het nieuwe plan en is vastberaden om door te gaan tot het einde. Stakingen of geen stakingen.. 😐 Inmiddels zijn de Fransen al lang aan het staken en het is een potje in Parijs 🙄 De vakbonden willen Frankrijk volledig platleggen als de regering niet afziet van het pensioenplan.

President Macron heeft het parlement buitenspel gezet als het gaat om het stemmen voor de pensioenhervormingen. Dit heeft burgers boos gemaakt, waardoor de stakingen iets grimmiger kunnen zijn.

Vuilnismannen staken in Parijs

Ook de vuilnismannen staken. Ze vrezen voor hun gezondheid als ze twee jaar langer moeten werken. De pensioenleeftijd gaat voor vuilnismannen omhoog van 57 naar 59. De staking onder de vuilnismannen resulteert in afvalbergen op straat. Maar hoe erg is het eigenlijk?

Heel eerlijk: ik vind dat sommige nieuwswebsites behoorlijk overdrijven en een beeld schetsen alsof Parijs een grote vuilnisbelt is geworden. Ja, er ligt afval en soms behoorlijk veel. Maar in de buurt van grote bezienswaardigheden en bijvoorbeeld langs de Seine heb je daar helemaal geen last van.

Als je wat meer de (woon)wijken in gaat zie je wat meer afval, maar het stinkt ook helemaal niet zo erg als er online wordt beschreven. De vuilnismannen blijven in ieder geval nog tot en met maandag 20 maart staken. Dus hou er wel rekening mee dat je afval gaat tegen komen als je op korte termijn naar Parijs reist.

Ik denk in ieder geval dat je tripje naar Parijs nog steeds heel erg leuk gaat zijn, ondanks de stakingen. Als toerist heb je er nauwelijks last van.

In sommige arrondissementen wordt afval wel opgehaald

In sommige arrondissementen van Parijs wordt het afval wel gewoon opgehaald. Dat komt omdat sommige afvalverwerkers voor de gemeente werken en sommige afvalverwerkers voor een privé-bedrijf.

Hier onder zie je een plaatje. Donkerblauw betekent dat in dit arrondissement het afval normaalgesproken opgehaald wordt door verwerkers van de gemeente Parijs. In deze arrondissementen ligt dus ‘veel’ afval op straat.

In de lichter gekleurde arrondissementen wordt het afval door een privé-bedrijf opgehaald. Bijvoorbeeld door het bedrijf ‘Derichebourg’ of ‘Veolia’. Dit gaat gewoon door. Zo zie je bijvoorbeeld dat het 1e arrondissement er gewoon goed uit ziet. Hier vind je bijvoorbeeld het Louvre 😊

stakingen afval parijs
Hier zie je in welke arrondissementen wel- en geen afval wordt opgehaald

Betogingen vinden eigenlijk altijd plaats op het Place de la Concorde. Dat plein is ook bedoeld voor betogingen. Blijf daar tijdens stakingen dus zoveel mogelijk uit de buurt. Ook de Champs-Élysées raden wij aan om te vermijden.
Door een verbod tot samenscholing op het place de la Concorde en de Champs-Élysées zijn betogers echter naar Place d’Italie uitgeweken. Vermijd dus ook het gebied rondom Place d’Italie.

Wanneer vinden betogingen plaats?
Gelukkig kondigen de vakbonden de betogingen aan. Dat maakt het een stuk makkelijker. Dit wordt onder andere aangekondigd op de website van de grootste vakbond van Frankrijk, de CFDT.
Deze website houdt ook goed de komende stakingen bij.

Dit is de planning voor de stakingen in Parijs:

Waar moet je rekening mee houden en waar vind je informatie?

Metro en RER

De metro’s rijden eigenlijk zoals normaal. Er wordt alleen op specifieke dagen gestaakt. Op dit moment is er geen staking voor de metro aangekondigd. Maar metrolijnen kunnen altijd onverwacht uitvallen. Hou daar rekening mee. Je kunt ook een fiets als alternatief nemen.

Bussen

Voor actuele informatie over welke bussen wel of niet rijden kun je op dezelfde website terecht. Hier heb ik een link naar de juiste pagina. Het is wel alleen in het Frans dus je zult even gebruik moeten maken van Google Translate als je geen Frans spreekt.
Eigenlijk zijn er 3 zinnetjes die je moet weten:
– ‘Service complet’ betekent dat de dienstregeling niet onderbroken is
– ‘Service non assuré’ is een beetje vaag. Het betekent dat de bussen in principe rijden, maar dat het niet 100% zeker is.
– ‘Service réduit avec 1 bus sur 3’ betekent dat er wel bussen rijden maar minder dan normaal. In dit geval rijdt 1 op de 3 bussen wel.

Auto

Geen last of vertragingen.

Trein

Op dit moment staan er geen stakingen gepland voor internationale treinen zoals de trein naar Parijs.
Maar hou contact met je treinaanbieder. Bijvoorbeeld de Thalys. Als er veranderingen zijn zullen zij dat communiceren. Je kunt je geld (deels) terugkrijgen als de trein niet rijdt of vertraagd is.

Moet ik nu wel naar Parijs gaan met die stakingen?

Ik denk dat je daar zelf een beslissing over moet nemen. In principe heb je geen last van betogingen als je uit de gebieden blijft waar betogingen plaats vinden. Parijs is een grote stad. Er zijn zat leuke plekken die gewoon rustig en as usual zijn.

Als je een tripje Parijs gepland hebt staan hoef je je reis zeker niet te cancelen. Dat is zonde. Maar probeer wél zoveel mogelijk in de rustige arrondissementen te vertoeven en ga zeker niet rondlopen in de buurt van grote bijeenkomsten of protesten. Er kan in sommige arrondissementen ook een wat onrustige sfeer hangen en winkels kunnen wat eerder sluiten. Echter, er zijn genoeg leuke dingen te doen in Parijs waarbij je geen last hebt van de stakingen 😊

Hou wel goed in de gaten of jouw trein naar Parijs bijvoorbeeld nog gaat en hou er rekening mee dat de metro minder of niet rijdt. Dan heb je je op het ergste voorbereid. Er zijn ook andere alternatieven voor vervoer door de stad.
Denk aan (elektrische) fietsen in Parijs, een hop on hop off bus of een elektrische step.

Gaat je trein naar Parijs niet? Dan is er vaak wel een oplossing. Je ticket voor de Thalys wordt bijvoorbeeld volledig vergoed als de trein niet rijdt. In zo’n geval kun je het beste even contact opnemen met de uitvoerder 👌🏻

Tips

– Bereid een alternatieve route voor die je kunt nemen als je eerder geplande route niet mogelijk is;
– Probeer tijdens een staking zoveel mogelijk lopend te doen. Kies een arrondissement uit met wat bezienswaardigheden die op je bucketlist staan en blijf daar gedurende je dag of dagdeel. Dat scheelt veel gedoe 😋
– Overweeg ook om gebruik te maken van de fiets 😄 Huur bijvoorbeeld een Vélib;
– Alternatieve vervoersmiddelen kunnen duurder zijn dan normaal (denk aan taxi, uber en de borg voor het huren van een fiets);
– Vermijd de gebieden van de demonstraties/betogingen;
– Wees voorzichtig als je in de buurt bent van grote bijeenkomsten of protesten;
– Hou lokale media in de gaten voor updates;
– Wees je bewust van je omgeving;
– Hou een laag profiel, oftewel: zorg dat je niet teveel opvalt en doe geen domme dingen;
– Hou vrienden en familie op de hoogte van je veiligheid als het echt grimmig wordt (maar dat verwachten we bij deze stakingen helemaal niet).

Laten we elkaar op de hoogte houden

Ik wil jullie van zoveel mogelijk actuele informatie voorzien, maar ook voor mij is er veel onduidelijkheid 😟 Ik zou het daarom gaaf vinden als we elkaar kunnen helpen. Ben jij in Parijs (geweest)? Laat dan een update achter in de comments 👇 Ik hoor graag positieve ervaringen (waar was er een vredige/leuke sfeer) en heb je ook onrust meegemaakt? Waar was dat dan? Let’s share 🙂

Metro Parijs ©melinda_eliza
Reacties
 1. Hi,
  Wij zijn van plan donderdag 23 maart naar Parijs te gaan met de trein. Deze dag is aangekondigd als nationale stakingsdag. Heb je enig idee wat dit gaat inhouden?
  Dank je wel!
  Groetjes Marieke

  • Hoi Marieke,

   Leuk dat jullie naar Parijs gaan! 😊 Minder leuk dat er stakingen zijn.
   Een nationale stakingsdag betekent in ieder geval dat er betogingen zullen zijn. Vermijd dus bepaalde plekken zoals het Place de la Concorde (zie ook dit artikel). En zoek arrondissementen op die geen betogingen hebben (Montmartre, Quartier Latin, Saint Germain des Pres etc.) Bezoek leuke bezienswaardigheden die op andere plekken in de stad liggen. Bijvoorbeeld de Tour Montparnasse of de Catacomben van Parijs. Parijs is een grote stad, dus je hebt echt niet overal last van de betogingen.
   Mogelijk zijn er wel verstoringen in het openbaar vervoer. Hou daar ook rekening mee.

   Groeten,
   Johan

 2. Hallo! Ik zie in de media een veel val aan Rellen en agressieve protesten in Parijs. Wij zijn van plan 9 t/m 15 april naar Parijs te gaan. Denkt u dat het veilig is om Parijs te bezoeken?

  • Hoi Jonas,

   Over april is nu nog niet zoveel bekend. Dus daar kan ik helaas niets over zeggen. Zoals ook in het artikel staat zijn vooral bepaalde gebieden beter te vermijden tijdens de stakingen (Place de la Concorde bijvoorbeeld en de Champs-Élysées), maar een wijk als Montmartre ligt aan de andere kant van de stad. Daar heb je echt geen last van betogingen. Er kunnen misschien wel wat verstoringen zijn in het openbaar vervoer, maar dan biedt de fiets weer een mooie uitkomst. Of je kunt wat meer wandelen.

   Groeten,
   Johan

 3. Ik kreeg zonet het nieuws dat onze thalys op 24 maart naar parijs is afgelast 🙁
  Is er inmiddels al meer info over de hinder met het openbaar vervoer in parijs zelf?

  Groeten Valerie

  • Hoi Valerie,

   Wat vervelend dat jullie Thalys niet rijdt op 24 maart. Voor zover bekend staat er op 24 maart geen officiële staking gepland (zie het schema in het artikel, ik heb het even geüpdate). Ik ga er dus vanuit dat de metro’s rijden, maar hou er altijd rekening mee dat je misschien beter ander vervoer kunt overwegen. Bijvoorbeeld fietsen in Parijs.

   Groeten,
   Johan

 4. Er ligt veel afval op straat in Parijs. Is dit hinderlijk voor een bezoek aan Parijs op 23-24 en 25 maart?

  • Hoi Sophie!

   Klopt, er wordt op dit moment ook door vuilnismannen gestaakt. In de buurt van grote bezienswaardigheden heb je daar helemaal geen last van. Als je wat meer de (woon)wijken in gaat zie je inderdaad behoorlijk wat afval liggen. Ze blijven op z’n minst tot en met maandag staken. Wellicht dat ze daarna het werk weer oppakken. Gisteren werd ook al wat vuilnis weggehaald door vuilnismannen.
   Maar het afval gaat zeker je leuke trip naar Parijs niet bederven hoor. Zo veel last heb je er helemaal niet van 😊

   Groeten,
   Johan

 5. Hai hai,

  Wij werden net overvallen met het nieuws dat er aankomend weekend word gestaakt. We gaan van 10 tm 13 maart naar Parijs, weet iemand hoe wij ons daar kunnen verplaatsen? Hopelijk valt het allemaal mee

  • Hi Ginger,
   Voor zover wij weten zijn de stakingen deze week alleen op 6, 7 en 8 maart. Van het weekend zou al het openbaar vervoer dus gewoon moeten rijden. Mocht het niet het geval zijn dan zou je gebruik kunnen maken van de volgende opties:

   Veel plezier met jullie trip!

   Groeten,
   Johan

 6. Hoi Hoi,

  Ik woon zelf in Parijs – alle bussen rijden wel. Deze zijn helaas altijd mega vol (met name wanneer je naar het zuiden of noorden wilt). Lijn 1 en 14 zijn automatische lijnen, en deze lijnen rijden de hele dag! Andere lijnen rijden alleen in de ochtend en avonden (rush hours) – maar dit is ook niet altijd met zekerheid.

  Ik kijk altijd op kaarten op mijn iPhone – en dan onder “OV” om te zien wat de beste route is.
  De Uber app kan ook een goede optie zijn voor lange afstanden – maar houdt rekening met veel verkeer.

  Vanaf airport Charles de Gaulle gaat de RER B naar Gare du Nord. Hij rijdt- maar wel met onzekere vertrektijden. Dit geldt ook voor Gare du Nord terug naar Charles de Gaulle.

  Succes!

 7. afgelopen weekend naar Parijs geweest. Houd er rekening mee dat de vélibs bijna niet te krijgen zijn als je met z’n drieën bent. Als ze er al staan zijn ze kapot of de electrische zijn leeg. Beter huur je fietsen bij Véloparis, super service, goede fietsen, goede sloten, € 20,- voor 24 uur. Onder bij de Sacré-Coeur, vlak bij buslijn 54 die wel rijdt en lijn 2 die het zo af en toe ook nog doet. http://www.veloparis.com/location_velo.php, je kunt ze ook bellen of gewoon langsgaan Adres: 44 rue d’Orsel, Paris, 75 75018. Telefoon: +33 1 42 64 97 39

 8. Tussen kerst en oud en nieuw ook een paar dagen Parijs aangedaan. Hotel geboekt aan de rand van de stad, maar wel bij lijn 1, deze rijdt altijd. Hiervandaan kom je midden in de stad en van daaruit nagenoeg alles lopend gedaan. Goed de reisinfo in de gaten houden. Bij ons ging lijn 2 bijvoorbeeld alleen in de ochtend, dus die ochtend naar Sacre Coeur gegaan. Kwestie van een beetje plannen en instellen op iets meer drukte maar dan is het prima te doen. Ook 1x een elektrische step gehuurd omdat we even geen zin hadden om te lopen, dit gaat ook prima. Kortom, prima dagen gehad. Voor iedereen die nog gaat, veel plezier!

 9. Wij zijn 4 dagen tussen Kerst en Oud en nieuw geweest en het was goed te doen. We hebben geen gebruikgemaakt van de metro omdat deze niet reed. We hebben uber gebruikt en dit werkte prima. Je moet inderdaad wel rekening houden met wat langere reistijden en wat meer kosten als het gaat om vervoer. We hebben geen last gehad van een onrustige sfeer en hebben dus geen spijt van onze reis.

 10. Van de hoteleigenaar kreeg ik gisteravond een waarschuwing dat vandaag (=2 januari) er helemaal geen bussen, trams en metro’s rijden.
  Qua gedoe: wij hebben de afgelopen dagen 1 keer een metro genomen en 3 keer een Uber-taxi (dus handig om die app te installeren en een creditcard te hebben). De rest gewandeld, ging prima, er is genoeg te doen en de sfeer is goed. Veel plezier!

 11. Even in de gaten houden als je dit weekend naar Parijs gaat:
  https://paris.demosphere.net/rv/76365.

 12. Hallo,

  Wij gaan van 2 tot 5 januari naar Parijs.
  Hoe staat het ervoor met de stakingen in het openbaar vervoer?
  Hoe kunnen we ons het beste verplaatsen?
  Groet Sigrid

  • Hoi Sigrid!

   Leuk dat jullie naar Parijs gaan! 😄 Heel jammer van de stakingen en de onrust wat op dit moment plaats vindt in Parijs.
   Je hebt wel een soort van geluk, want er staat in het weekend van 2 tot 5 januari geen grote betoging gepland. Pin me er niet op vast, maar zover bij mij bekend staat er op 9 januari pas weer een grote betoging gepland.

   Het openbaar vervoer is wel nog steeds verstoord. Op deze website kun je zien welke metro’s wel rijden.
   Je kunt het beste gaan wandelen. Een ander goed alternatief is een stepje 🙂
   Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Ik wens jullie veel plezier en succes. Hopelijk heb je niet teveel last van alle onrust. Geniet er in ieder geavl van! 😊

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 13. Hoi hoi

  Wij willen volgende week, 27 t/m 30 dec, naar Euro-Disney. Is dat goed bereikbaar, of zullen wij dan ook hinder ondervinden van alle perikelen die er spelen in Parijs??
  Ik hoor graag van je. Groetjes, Tamara.

  • Hoi Tamara,

   Wat leuk dat jullie binnenkort naar Disneyland Parijs gaan 😊🙌
   Het niet precies bekend hoe de stakingen zullen verlopen rond Kerst en na Kerst, maar er vanuit gaande dat de situatie onveranderd is op dat moment, denk ik dat jullie er alsnog weinig last van hebben 🙂 Als je met de auto gaat heb je er sowieso bijna geen last van (de route er naartoe zou mogelijk iets drukker kunnen zijn). Als jullie met het OV vanuit Parijs naar Disney gaan moet je rekening houden met het feit dat er minder metro’s (RER’s) dan normaal rijden.

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 14. Hallo,

  Wij hebben vanaf vrijdag tot maandag een lang weekeind Parijs geboekt.
  Zijn er vrijdag stakingen van vrachtwagens gepland, of kunnen we Parijs gewoon met de auto bereiken?
  Als de stakingen voornamelijk in Place de la République zijn, heb je verder bij de toeristische lokaties weinig last toch?
  Is het verder wel veilig om ’s avonds door de stad te lopen terug naar hotel? ( we zitten in de buurt van Gare du Nord)

  • Hoi Jeroen,

   Leuk dat jullie een lang weekend Parijs hebben geboekt 😊 In principe kun je met de auto naar Parijs (er staan op dit moment geen grote betogingen gepland), maar houd wel rekening met files rondom en in Parijs. Het kan namelijk wat drukker op de weg zijn omdat het openbaar vervoer erg verstoord is. Mensen pakken eerder de auto.
   Verder heb je bij toeristische attracties inderdaad minder tot geen last van de stakingen of betogingen. Het effect van de stakingen zul je vooral merken in het openbaar vervoer. Er rijden aanzienlijk minder metro’s 😌
   Ik kan me voorstellen dat je dan inderdaad de keuze maakt om lopend de stad te verkennen en terug te keren naar je hotel. Parijs is ’s avonds in principe hartstikke veilig 👌🏻 Je zal altijd wat rare figuren tegenkomen (Boulevard de la Villette vind ik bijvoorbeeld zelf niet zo prettig om ’s avonds rond te lopen), maar het wordt ook afgeraden om ’s avonds in de omgeving van Gare du Nord rond te wandelen. Dit heeft echter niets te maken met de stakingen en betekent niet dat je het perse moet vermijden. Er zijn immers heel veel mensen die in een hotel in de buurt van Gare du Nord verblijven 🙂 Blijf wel altijd op je hoede ’s avonds, loop door straten met straatverlichting en kom niet té laat terug in je hotel 😉

   Ik hoop dat ik je hiermee heb geholpen. Veel plezier in Parijs, geniet ervan! 😄

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 15. Hoi,

  Weet u toevallig waar je de stakingen van daar in Parijs in de gaten kunt houden? Als alles goed gaat zijn we er volgende week. Maar ik weet niet goed waar ik kan kijken voor updates.

  Groetjes en fijne avond.

  • Hoi Maartje Sofia,

   Dankjewel voor je berichtje. Leuk dat je naar Parijs gaat! Voor stakingen in het OV kun je het beste op de website van de RATP kijken.
   Zij geven dagelijks een update over stakingen in het OV. Hier vind je informatie over de metro. Hier over de bussen.
   Voor nu staat er alleen een grote betoging gepland op 17 december (vandaag). Dus daar zul je volgende week geen last van hebben 🙂
   Hopelijk heb ik je hiermee geholpen.

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 16. Beste,
  Wij vertrekken vandaag naar Parijs en hadden graag geweten of de metro’s rijden?
  Mvg Tinne

  • Hoi Tinne,

   Dankjewel voor je bericht. Ik zie nu dat ik al 3 dagen te laat ben met reageren. Sorry!
   Voor actuele updates over het metronetwerk in Parijs kun je het beste de website van de RATP in de gaten houden.
   Zij geven dagelijkse updates over de stakingen. Hier vind je een linkje naar de website.

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 17. Het is belangrijk om de stakingen niet te verwarren met betogingen. Wellicht wordt er nog tot Kerst gestaakt bij het ov, dus daar ondervind je als toerist wel degelijk hinder van. Bovenop is een betoging gepland op dinsdag 17 december, dat is dus een massale optocht die je beter vermijdt.

  • Hoi Bob,

   Je hebt helemaal gelijk. Bedankt voor je toevoeging. Ik ga het gelijk aanpassen.

   Met vriendelijke groet,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 18. Beste,
  Onze thalys is geschrapt van Brussel Zuid naar Keulen om 07:54 van zaterdag 14/12.
  Met dossiernummers:
  – JSBRCHB ID7
  – JSBRCHB ID5
  – JSBRCHB ID10
  – JSBRCHB ID9
  – JSBRCHB ID8
  -JSBRCHB ID6
  De thalys om terug keren (18:43 op 15/12) kunnen we nu ook niet gebruiken, wegens het schrappen van de heenreis.
  Met dossiernummers:
  – JSBRCHB ID2
  – JSBRCHB ID3
  – JSBRCHB ID4
  – JSBRCHB ID11
  – JSBRCHB ID0
  – JSBRCHB ID1

  Wat moeten we nu doen? Krijgen we onze geld volledig terug? Kunnen we dezelfde dag nog vertrekken met een latere thalys?
  Het is ons allemaal even onduidelijk. Een andere datum is voor ons onmogelijk wegens onze boeking in een hotel in Keulen.
  Graag hadden wij van jullie wat duidelijke antwoorden gekregen. Hopend op uw spoedig bericht.

  Met vriendelijke groeten,

  Brigitte Steenhout

  • Hoi Brigite,

   Ik vind het heel vervelend om te zeggen, maar ik kan je hier helaas niet mee helpen. Hiervoor moet je zelf even contact opnemen bij de organisatie waar je de tickets hebt geboekt. Zij kunnen je verder helpen. Ik hoop voor jullie dat het goed komt!

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.