Château de Vincennes: leuke dagtrip in Parijs

Eline Door Eline

Het Kasteel van Vincennes, of in het Frans Château de Vincennes, is de voornaamste nog bestaande Franse koninklijke burcht, te vinden aan de rand van het 12e arrondissement. Hoewel het de naam ‘kasteel’ draagt, heeft het ook gediend als koninklijke residentie, porseleinfabriek, gevangenis en zelfs als begraafplaats.
Vanuit het centrum van de stad pak je metrolijn 1 of de RER A en deze brengen je rechtstreeks naar het kasteel toe  🙂 Erg leuk voor een afwisselende dagtrip!  😊

Château Vincennes Parijs Bezienswaardigheden 12e arrondissement

Château Vincennes

Rijke geschiedenis

Van koninklijke residentie tot porseleinfabriek en van gevangenis naar begraafplaats: het Château de Vincennes heeft een rijke geschiedenis achter zich. Het werd gebouwd tussen de 14e en 16e eeuw. Tot 1682 was het een koninklijk verblijf. Louis XIV verliet het kasteel toen in ruil voor het Paleis van Versailles.

Château de Vincennes Parijs Bezienswaardigheden 12e arrondissement

© yvain_denis

Sommige delen van het kasteel laten je die geschiedenis echt herbeleven. Hier boven ☝️ zie je bijvoorbeeld een tekening die gemaakt is door een gevangene terwijl hij zijn tijd in het Château de Vincennes uitzat 😳

Château de Vincennes Parijs Bezienswaardigheden 12e arrondissement

Entree naar Château de Vincennes © Sharat Ganapati

Bezoek aan het Château de Vincennes

Je kunt het kasteel dagelijks van 10:00 tot 18:00 uur bezoeken. In het laagseizoen is het kasteel tot 17:00 uur geopend. Over het algemeen is het hier niet zo druk met toeristen.
Tijdens een bezoek kun je onder andere de Middeleeuwse donjon (toren) bekijken, door de slotgracht lopen, en een kijkje nemen in de 17e-eeuwse koninklijke verblijven 😊 Dit kan allemaal met of zonder self guided tour. Tickets voor het Château de Vincennes zijn hier alvast te bestellen. Met deze tickets hoef je daar niet meer in de rij te staan voor toegang.

Je kunt ook een rondleiding boeken. Mijn persoonlijke mening is dat het erg leuk is om een rondleiding te nemen. Ik zou je in dat geval wel aanraden om je van tevoren een beetje in te lezen in de Franse geschiedenis. Op deze manier komt de rondleiding en het bezoek aan het Château de Vincennes veel meer tot leven. Een van de rondleidingen komt langs de bovenverdiepingen van de Donjon: een plek die normaal niet geopend is voor publiek. Vanaf de bovenste verdiepingen heb je prachtig uitzicht over het Château Vincennes en bijbehorende kapel 😍

Château de Vincennes Parijs Bezienswaardigheden 12e arrondissement

Uitzicht op de kapel van Vincennes © cecilececilececile

Sainte-Chapelle de Vincennes

Sainte-Chapelle de Vincennes is de kapel die bij het Château de Vincennes te vinden is en deze kapel is zéker een bezoekje waard vanwege de prachtige glas in lood ramen! 😍 In dit opzichte lijkt de Sainte-Chapelle van Vincennes zeker op z’n buurman in het centrum van Parijs. Check hier maar eens de indrukwekkende glas in lood ramen van de Sainte Chapelle in Parijs. Voor een lange tijd werd de doornenkroon die destijds werd beschouwd als relikwie, hier in de kapel bewaard. Later werd hij naar de Sainte-Chapelle in Parijs overgebracht.

Château de Vincennes

Sainte Chapelle de Vincennes © Matthew Kenwrick

Bois de Vincennes (het bos)

Het kasteel van Vincennes heet niet voor niets ‘Vincennes’. Het is namelijk gevestigd in het gelijknamige Bois de Vincennes: een groot bos in het 12e arrondissement van Parijs. Dit bos is zo groot, dat het maar liefst 10% van de oppervlakte van Parijs beslaat! 😯
Het bos (en dus eigenlijk ook het kasteel) zijn vernoemd naar de plaats ‘Vincennes’. Deze plaats grenst aan Parijs en ligt iets noordelijker dan het bos zelf. Toen het Kasteel van Vincennes nog tot de koninklijke familie behoorde, maakt het Bois de Vincennes deel uit van het jachtgebied. Later heeft het bos steeds andere bestemmingen gehad en is het meerdere malen aangepast.  Zo is het onder andere aangepast door architect Georges-Eugène Haussmann en Napoléon.

Nu is het een heerlijke plek om lekker te wandelen, fietsen of te picknicken. Je vindt hier drie wat kleinere parken en meerdere meren of kleine riviertjes. Eigenlijk kun je je hier wel een hele dag vermaken.
Zo heb je hier ook een botanische tuin, kun je met een bootje over het Lac des Minimes varen en vind je hier ook een van Frankrijks meest indrukwekkende dierentuinen: Parc Zoologique de Paris.

Bootjes in Bois de Vincennes, Parijs

Bootjes in Bois de Vincennes, Parijs © youdrivemebananas