Het vrijheidsbeeld in Parijs

Eline Door Eline

We kennen allemaal het vrijheidsbeeld in New York, maar wist je dat Parijs ook een vrijheidsbeeld heeft?😊
Je vindt het Franse vrijheidsbeeld op het eilandje Île aux Cygnes op de grens van het 15e en het 16e arrondissement. Het is een replica van het vrijheidsbeeld in New York.

vrijheidsbeeld in parijs
Vrijheidsbeeld in Parijs

Het vrijheidsbeeld in New York was overigens een geschenk van Frankrijk in 1776. Het beeld werd geschonken ter ere van het eeuwfeest van de Onafhankelijkheidsverklaring en als teken van vriendschap. Dit vrijheidsbeeld bestaat volledig uit koperen platen en is ontworpen door de Franse beeldhouwer Bartholdi. Het geraamte van het beeld is ontworpen door Gustave Eiffel, jawel, de man die ook de Eiffeltoren ontwierp.
Het gerucht gaat dat de moeder van Bartholdi model stond voor het beeld, maar anderen zeggen dat zijn vrouw dat was.

Vrijheidsbeeld in Parijs op het Île aux Cygnes
Vrijheidsbeeld in Parijs op het Île aux Cygnes

Één? Nee, vier vrijheidsbeelden!

Het beeld op Île aux Cygnes is niet de enige replica van het vrijheidsbeeld. Parijs heeft er maar liefst vier!
Eentje staat in het Musée d’Orsay. Dit beeld stond oorspronkelijk in het Jardin du Luxembourg, maar was daar vaak het doelwit van vandalen. De andere twee beelden staan in het Musée des Arts et Métiers en een van deze twee beelden werd gebruikt als oorspronkelijk schaalmodel voor het vrijheidsbeeld in New York.

Vrijheidsbeeld in het Musée d'Orsay
Vrijheidsbeeld in het Musée d’Orsay. Foto door: World Citizen Pix

Vrijheidsvlam

Een replica van de vlam van het Vrijheidsbeeld is te zien bij de Pont de l’Alma. De tunnel die je hier onder op de foto op de achtergrond ziet is de tunnel waar Prinses Diana in 1997 overleed als gevolg van een auto-ongeluk. De vlam wordt daarom al jarenlang beplakt met gedachtenissen aan Prinses Diana.

Vrijheidsvlam op het Place d'Alma
Vrijheidsvlam op het Place d’Alma