Bois de Vincennes

Eline Door Eline

Nature lovers opgelet: Parijs lijkt misschien geen natuur te hebben, maar tóch kun je in een halfuurtje vanaf het middelpunt van Parijs zomaar midden in het bos staan. Bois de Vincennes is een gigantisch bos in het 12e arrondissement van Parijs. Dit bos is zo groot, dat het maar liefst 10% van de oppervlakte van Parijs beslaat! 😯 Het is vernoemd naar de plaats ‘Vincennes’. Deze plaats grenst aan Parijs en ligt iets noordelijker dan het bos zelf.

Toen het Kasteel van Vincennes (zie hier onder) nog tot de koninklijke familie behoorde, maakt het Bois de Vincennes deel uit van het jachtgebied. Later heeft het bos steeds andere bestemmingen gehad en is het meerdere malen aangepast.  Zo is het onder andere aangepast door architect Georges-Eugène Haussmann en Napoléon. Nu is het een heerlijke plek om lekker te wandelen, fietsen of te picknicken. Je vindt hier drie wat kleinere parken en meerdere meren of kleine riviertjes. Je kunt je hier dagen lang vermaken en het is een geliefde hotspot voor sportend Parijs.

Kasteel van Vincennes

Het Kasteel van Vincennes, of in het Frans Château de Vincennes, is de voornaamste nog bestaande Franse koninklijke burcht, te vinden in het Bois de Vincennes. Hoewel het de naam ‘kasteel’ draagt, heeft het ook gediend als koninklijke residentie, porseleinfabriek, gevangenis en zelfs als begraafplaats.
Vanuit het centrum van de stad pak je metrolijn 1 of de RER A en deze brengen je rechtstreeks naar het kasteel toe  🙂 Erg leuk voor een afwisselende dagtrip!  😊 Je kunt het kasteel dagelijks van 10:00 tot 18:00 uur bezoeken. In het laagseizoen is het kasteel tot 17:00 uur geopend.
Tijdens een bezoek kun je onder andere de Middeleeuwse donjon (toren) bekijken, door de slotgracht lopen, en een kijkje nemen in de 17e-eeuwse koninklijke verblijven 😊

Château Vincennes Parijs Bezienswaardigheden 12e arrondissement

Château de Vincennes, Parijs

Bootjes huren

Het Bois de Vincennes telt wel vier (!) verschillende meren. Dit zijn het meer van Daumesnil, Minimes, Saint-Mande, en Gravelle. Bij zowel het Lac des Minimes en het Lac Daumesnil is het mogelijk om een bootje te huren! 😊 Super leuk als het lekker weer is. Iedereen kan een bootje huren. Het leuke is dat je vanaf het water verschillende verscholen plekjes kunt ontdekken. Zo zijn er onder andere een Boeddhistische en een Tibetaanse tempel te vinden op eilandjes in het midden van het meer.

Bootjes in Bois de Vincennes, Parijs

Bootjes in Bois de Vincennes, Parijs  © youdrivemebananas

Botanische tuinen – Parc Floral

Parc floral de Paris is de botanische tuin in het Bois de Vincennes. Het is een schitterend park en ’s zomers worden hier leuke  evenementen georganiseerd zoals een gigantische bloemenshow en het Paris Jazz Festival. Het Paris Jazz Festival vindt altijd plaats in juli en is echt wel een hoogtepuntje. Mocht je dus in de gelegenheid zijn om hier naar toe te gaan is dat wel aan te raden (mits je van jazz houdt natuurlijk 😜). In principe is toegang tot het park gratis, behalve in het hoogseizoen. Dan wordt er een kleine toegangsprijs gevraagd op woensdagen en in het weekend.

Zeker voor kinderen is het Parc Floral erg leuk. Er is namelijk een speeltuin, een ‘acrobatiek baan in de bomen’ een midgetgolf baan en er worden regelmatig leuke activiteiten voor kinderen georganiseerd. Het is toegestaan om hier lekker te picknicken, dus neem vooral een lunch mee. Heb je geen lunch meegebracht is dat geen probleem, want er zijn ook restaurantjes te vinden. Hier is een plattegrondje van het park te vinden.

Parc Floral in het Bois de Vincennes

Parc Floral in het Bois de Vincennes

Dierentuin van Parijs

Jaaaa ook de dierentuin van Parijs (Parc Zoologique de Paris) is te vinden in het Bois de Vincennes! 😊 Deze dierentuin heeft meer dan 2000 dieren en 140 diersoorten. Een twee jaar durende verbouwing heeft de dierentuin onlangs omgetoverd tot een soort groot safaripark met vijf bijzondere biozones met natuurlijke habitats en veel ruimte voor de dieren. Voor even heb je het idee dat je op safari bent!  🦓🐒