Institut du Monde Arabe: leuk als je al vaker in Parijs geweest bent

Eline Door Eline

Het Institut du Monde Arabe (IMA) is te vinden op de linker oever van de Seine in het 5e arrondissement van Parijs. Het is een gemeenschappelijk cultuurinstituut, oorspronkelijk bedoeld om de moeizame verhouding tussen Frankrijk en de Islamitische landen te verbeteren. Je vindt hier onder andere een museum, een bibliotheek, een theater en een restaurant.

Tip: wist je dat het Institut du Monde Arabe gratis te bezoeken is met de Parijs museumpas? 😊 Het is een van de 50 locaties waar je gratis naar binnen kunt met de pas. Op deze manier kun je nieuwe dingen ontdekken. Locaties waar je zonder pas misschien niet zo snel naartoe zou gaan.

Institut du Monde Arabe


Architectonisch hoogstandje

Het gebouw van het Institut du Monde Arabe is een van de meest indrukwekkende gebouwen in Parijs. Het is een architectonisch hoogstandje van architect Jean Nouvel. Naast het Institut du Monde Arabe is hij ook verantwoordelijk voor verschillende andere topwerken in Parijs zoals La Grande Arche in Defense, de Opéra de la Bastille en het meest bekend: de piramide van het Louvre. Waar hij eerst het enfant terrible van Parijs werd genoemd, wordt hij nu geprezen voor zijn werk.

Als je voor de zuid façade gebouw gaat staan en vervolgens omhoog kijkt heb je ongeveer het uitzicht zoals hier onder op de foto 👇 Het bestaat uit 240 mashrabiyas. Mashrabiyas zijn traditionele patronen in de Arabische architectuur. Deze mashrabiyas zijn net zo delicaat als een uurwerk en zo verfijnd als een mozaïek. Foto-elektrische cellen en mobiele openingen maken natuurlijke lichtregeling mogelijk op basis van de hoeveelheid zon. Het mechanisme is ingesteld om maximaal 18 bewegingen per dag uit te voeren!!

Institut du Monde Arabe Parijs
Institut du Monde Arabe © Kenny Stoltz

Het interieur van het gebouw is misschien nog wel interessanter dan het exterieur. Binnen wordt er door de architect veel gespeeld met transparantie.

Het museum van Institut du Monde Arabe

Institut du Monde Arabe heeft als doel kennis over de Arabische wereld te verspreiden. Dit doen zij onder andere door een ruime kunstcollectie tentoon te stellen in het museum. De kunstcollecties die hier tentoongesteld worden zijn onderverdeeld in drie verschillende tentoonstellingen: Islamitische kunst, etnografie en moderne en hedendaagse kunst. Naast de permanente collectie worden er ook interessante tijdelijke collecties tentoongesteld. Het museum is van dinsdag tot en met zondag te bezoeken. Een ticket (vol tarief) kost €8,-.

Institut du Monde Arabe Parijs
Uitzicht op de Notre Dame vanaf het Institut du Monde Arabe © Stephane Delval

Dakterras met geweldig uitzicht + Libanese hapjes

Het dakterras is gratis toegankelijk en ik zou ook altijd aanraden om naar boven te gaan voor een kijkje. Vanaf het 9 verdiepingen hoge Institut du Monde Arabe heb je een geweldig panoramisch uitzicht over Parijs, over de Seine, op Île Saint-Louis en op de Notre Dame 🙂
Hier bevinden zich ook de Libanese restaurants ‘Le Zyriab’ en ‘Le moucharabieh’. De laatst genoemde is een zelf service restaurantje. Le Zyriab is dé ideale plek voor een verse muntthee met heerlijke Libanese hapjes. De muntthee wordt geserveerd in een traditionele theepot.
Tip: een andere geweldige plek voor verse muntthee met Libanese hapjes is het theehuis van de Moskee in Parijs, ook in het 5e arrondissement.

Libanese hapjes op het dakterras van het Institut du monde Arabe
Libanese hapjes op het dakterras van het Institut du monde Arabe