Wat kost een weekend Parijs?

Eline Door Eline

Ben je bezig met het plannen van een tripje naar Parijs? Leuk! Maar wat kost een weekend Parijs? In dit artikel help ik je met de kosten op een rijtje zetten zodat je precies weet waar je aan toe bent 😊
Ik schets in dit artikel steeds 3 situaties: budget, wat meer te besteden en met kinderen.

Wat kost een weekend Parijs?


wat kost een weekend parijs?.jpg

Vervoer naar Parijs

De kosten van een weekend Parijs met auto hangen natuurlijk een beetje af van welke auto je hebt 🚗 Ik ga nu even uit van een benzineauto die 1 op 13 rijdt. De kosten voor benzine zijn op het moment van schrijven €1,85 per liter.
Volgens de berekening van de ANWB zijn de brandstofkosten dan €143,78 voor een retour.
Je moet ook rekening houden met tolkosten. Je betaalt om naar Parijs te rijden in totaal €30 tolkosten (voor heen- en terug).
Daarnaast moet je je auto ook parkeren. Dit kost gemiddeld €25 per dag.
Je bent dus €173,78 kwijt + €50 parkeerkosten. Met de auto ben je vaak goedkoper uit wanneer je met 4 of meer personen gaat.

Met de Thalys ben je €70 per persoon kwijt voor een retour vanuit Amsterdam/Rotterdam 🚂 Deze optie is het meest comfortabel. Je hebt een ruime zitplaats en je bent in 3 uur en 11 minuten in Parijs. Deze optie is ook goedkoper dan met de auto, tot 3 personen.

Tip: de Thalys is op z’n goedkoopst als je 4 maanden van tevoren boekt. Bekijk hier Thalys tickets.

Wil je nog goedkoper naar Parijs? Dan raden we aan met een bus naar Parijs te gaan. Bijvoorbeeld met Slangenreizen of met een Flixbus. Met een Flixbus kun je zelfs al voor €20 naar Parijs maar dan zit je de hele dag in de bus (van 07.30 uur tot 15.30 uur). Als je een beetje om comfort geeft zou ik dat persoonlijk niet doen. Ook is het een beetje zonde van je tijd in Parijs. Maargoed, het is wel een goede budget-optie.
–> bekijk hier tickets voor de Flixbus op de website van Flixbus.

wat kost een weekend parijs thalys
Met de Thalys

Wat kost een hotel overnachting?

Parijs is een vrij dure stad als het gaat om hotels. Een hotel in Parijs voor een weekend kan al vrij prijzig zijn. Maar er is voor elk budget wel wat 😊

Budgetongeveer €32,50 pp per nacht
Als je on a budget naar Parijs gaat raad ik Ibis hotels aan (zie hieronder). Ze krijgen wat minder goede beoordelingen op Booking.com, maar ze zijn wel heel goedkoop en over het algemeen zijn de ibis hotel heel prima. Het is simpel, maar wel schoon. De metro zit vlak bij de hotels waarmee je dus makkelijk naar de stad reist.
Hotel Ibis Budget Paris La Villette 19ème – kamers gaan vanaf €65
Of Hotel Ibis budget Paris Porte De Montmartre – kamers gaan vanaf €61
Ibis Budget Paris Nord 18ème – kamers gaan zelfs vanaf €54!

Of andere goedkope hotels in Parijs die ook leuk zijn (tussen de €60 en €150 per nacht)
Je kunt natuurlijk ook kamperen in Parijs. Campings kosten gemiddeld zo’n €54 per nacht, dus het is een hele budget-vriendelijke optie 🙂

Wat meer te besteden? – gemiddeld €75 pp per nacht
Wil je wel wat meer besteden aan je hotel zodat je iets meer luxe hebt en een hotel in het centrum van Parijs hebt? Reken op minstens €150 per nacht voor 2 personen. Wil je tips welke hotels leuk zijn?
Bekijk het overzicht van de leukste hotels in Parijs. Of lees het artikel Romantische hotels in Parijs (gemiddeld, tussen €150 en €300 per nacht).
Als je echt meer te besteden hebt kun je kiezen voor de ultieme luxe hotels in Parijs (boven de €700 per nacht).

Met kinderentussen de €120 en €180 per nacht voor een familiekamer
Kijk met kinderen naar een kindvriendelijk hotel 😊 Dit zijn hotels met gezinskamers zodat jullie als gezin op een kamer kunnen. Dat scheelt geld en is natuurlijk een stuk gezelliger. Denk hierbij aan prijzen tussen de €120 en €180 per nacht voor een kamer.

Vervoer in Parijs

Budget – tussen de €0 en €3,80 pp per dag
De goedkoopste optie is om Parijs wandelend te bekijken 🙂 Op die manier zie je ook veel van de stad. Maar Parijs is een hele grote stad. Als je echt veel wil zien is wandelen geen goede optie. Het kost dan teveel tijd en is heel vermoeiend.
Je kunt ook gebruik maken van fietsen in Parijs. Je hebt bijvoorbeeld fietsen die beschikbaar worden gesteld door de gemeente Parijs. Dit zijn Velib fietsen. Dit kost als je het zo goedkoop mogelijk aanpakt €5 per persoon per dag. Deze kun je tegen een vergoeding huren. Lees meer over hoe dit werkt in ons artikel over de Velib fietsen.
Je kunt ook wel gebruik maken van de metro. Als je dit af en toe doet kost het €1,90 per persoon per ritje. Ik reken hier 4 keer een enkeltje voor de metro om van- en naar je hotel te reizen vanuit het centrum, dat is voor 2 dagen per persoon €7,60.

Wat meer te besteden – €7,50 pp per dag
Als je wat meer te besteden hebt en niet moeilijk wil doen zou ik gewoon een dag-of weekkaart voor de metro aanschaffen. Dan hoef je nergens meer over na te denken.
Een dagkaart is €7,50. Dan kun je de hele dag onbeperkt met de metro reizen.
Een weekabonnement kost €22,50. Daarmee kun je de hele week onbeperkt reizen, zelfs naar Disneyland en het Paleis van Versailles. Lees er meer over in ons artikel over de metro in Parijs.

Met kinderen?
Met kinderen kun je ook prima met de metro reizen. Voor kinderen tot 10 jaar zijn er kortingen op losse kaartjes, maar niet op dag- en weekkaarten.
Een hop on hop off bus is ook een héle leuke en makkelijke manier om Parijs te ontdekken, zeker voor kinderen 😊 Veel gezinnen boeken deze bus. Lees er meer over in ons artikel over de hop on hop off bus. Via deze website kun je een 24-uurs pas voor de hop on hop off bus met korting kopen.

metro van parijs

Wat kost een weekend Parijs: bezienswaardigheden

Budget – €0
Als je jonger dan 26 jaar bent zijn veel musea gratis. Lees ons artikel over gratis musea in Parij.
Ook zijn veel musea op de eerste zondag van de maand gratis, zoals het Louvre.
Daarnaast zijn er veel leuke plekken in Parijs die je kunt bezoeken zonder dat je geld nodig hebt. Denk aan mooie parken zoals het Jardin du Luxembourg.
Op die manier hoef je dus eigenlijk niets uit te geven aan bezienswaardigheden.

Wat meer te besteden – €45 pp per dag
Maar als je wat meer te besteden hebt is het wel leuk om wat bezienswaardigheden te bezoeken. Je wil Parijs ook een beetje beleven toch? 😉
Gemiddeld kost een museum of bezienswaardigheid zo’n €15 per persoon. Als je er 3 op een dag zou doen kost het je dus ongeveer €45 per dag. Hier zou ik vanuit gaan. Je kunt natuurlijk ook van tevoren bedenken wat je wil zien en doen, dan kun je het uitrekenen.

Tip: er zijn ook bepaalde voordeelkaarten waarmee je korting krijgt. Zie hieronder.

Met kinderen€179,40 voor een weekend (2 ouders, 2 kinderen)
Als je met kinderen naar Parijs gaat is het wel heel erg leuk om bepaalde bezienswaardigheden te bekijken en leuke activiteiten te doen. Ik zal hier wat tips neerzetten met bijbehorende kosten.
Echte aanraders zijn:

BezienswaardigheidKosten voor oudersKosten kinderen
Eiffeltoren€17,10 pp€8,60 per kind
Het Louvre€15 ppgratis
Boottocht over de Seine€16 pp€7,50 per kind
Opéra Garnier (van de kinderserie Ballerina)€14 pp gratis
Bootje varen in Jardin du Luxembourg€3 voor een bootjegratis
Grande Galerie de l’Évolution€10 ppgratis
Hop on hop off boot
Boottocht over de Seine

De kosten van eten

Budget – €35 pp per dag
’s ochtends een croissantje bij de bakker (ongeveer €1,30). Wil je nog wat andere zoete lekkernijen of broodjes/stokbroden, reken dan op €5 per persoon.
’s Middags een crêpe bij een kraampje. Je hebt kraampjes door heel Parijs staan, bijvoorbeeld bij de Eiffeltoren. Goedkope én lekkere crêpes kun je eten bij Crêperie Genia – Vente à emporter. Ze zijn hier €1,60 per stuk 😂 Dit is vlakbij de Notre Dame en de populaire boekhandel Shakespeare and Company. Dus ook best een leuke plek in Parijs 😜 Maar ik ga voor de berekening even uit van €5 pp.
Je kunt een crêpe ook in een crêperie eten, maar ga dan uit van €18 voor je crêpe. Lees ook ons artikel met de leukste crêperies in Parijs.
’s Avonds uit eten bij een van de bouillons in Parijs. Bij Bouillon Julien heb je voor €25 wel een driegangen menu 😉

Wat meer te besteden – €80 pp per dag
Als je wat meer te besteden hebt, reken dan voor de lunch zo’n €25 per persoon per dag. En voor het diner €55 per persoon per dag. Maar dit hangt natuurlijk heel erg af van in welk restaurantje gaat eten.
Als je in een typisch Franse brasserie eet kom je met deze prijzen prima uit.

Met kinderen€35 per persoon per dag
Ik heb voor het artikel ‘met kinderen in Parijs‘ veel ouders gesproken. Alle ouders gaven aan dat ze met eten lekker makkelijk deden. Ontbijt boeken ze vaak in het hotel en met lunch deden ze vaak hetzelfde als volgens de ‘budget’ optie hierboven, maar dan vooral vanuit praktische overwegingen.
Ik ga even uit van €35 per persoon per dag.

wat kost een weekend Parijs?
Crêpe in Parijs

Conclusie: wat kost een weekend Parijs?

Ik ga er hierbij vanuit dat vrijdag een reisdag is. Dus dat je geen bezienswaardigheden bekijkt. Eten heb ik voor de vrijdag ook niet meegenomen. De hotelovernachting wel.

Voor budget-reizigers kost Parijs ongeveer zo’n €38,80 per persoon per dag.
Dit besteed je dan aan eten en de metro. Dit is dus €77,60 per persoon voor 2 dagen.
Er komt nog wel €70 bij voor je reis naar Parijs.
En nog €65 per persoon voor 2 hotel overnachtingen.
Dat is in totaal €212,60 per persoon voor een weekend. Je kunt het nog goedkoper maken door niet met de Thalys maar met een Flixbus te reizen. Dat is dus niet veel. Maar dan doe je wel héél budget 😜

Wat meer te besteden? Dan kun je rekenen op €485 per persoon voor een weekend Parijs.
Alles bij elkaar opgeteld besteed je aan eten, bezienswaardigheden en de metro zo’n €132,50 per dag.
Voor 2 nachten Parijs betaal je per persoon gemiddeld €150.
De Thalys bestel je voor €70.
Dit is nog aan de lage kant, je kunt wat meer uitgeven aan bezienswaardigheden en leuke dingen als je een wat groter budget hebt 😊

Met kinderen kost Parijs ongeveer €1003,78 voor een weekend. Dan ben ik er wel vanuit gegaan dat jullie veel leuke activiteiten doen. Ik ga hierbij uit van 2 ouders en 2 kinderen.
Voor een hotel betaal je gemiddeld €160 per nacht. Dus €320.
Ik reken €179,40 voor bezienswaardigheden en leuke dingen (zie de tabel hierboven).
Voor eten ga ik uit van €35 per persoon per dag.
Wat betreft het vervoer naar Parijs, ik ga er vanuit dat jullie met de auto gaan en €50 parkeerkosten hebben. Dat komt neer op €223,78.
In totaal kost het dan €1003,78.

Heb je echt een groot budget?
Dan kun je het natuurlijk zo gek maken als je zelf wil en heb je deze berekeningen waarschijnlijk wat minder nodig 😜 In dat geval nodig ik je uit een leuk hotel in Parijs uit te kiezen, lekker te genieten van het eten wat Parijs heeft te bieden en veel leuke musea te bezoeken.

Reacties
 1. wij gaan volgende week met zn vieren naar Parijs. We gaan 1 dag met de metro vanaf ons hotel naar Arc de Triomphe, en vandaar met de metro naar Montmartre. Dan savonds weer naar ons hotel. Dus gebruiken we 3x de metro , de volgende dag maken we maar 1x heen en weer gebruik van de metro. Kun je dan losse kaartjes bij ons dichtst bijzijnde metrostation kopen?
  Bijna 2 jaar geleden kochten we ook steeds losse kaartjes, of een keer een kaart met 10.
  Wat is het handigst? Moet je nu een Navigo pas of is dit niet nodig?
  groetjes, Joke

  • Hoi Joke!

   Leuk dat jullie volgende week met z’n vieren naar Parijs gaan 😊 Je kunt helaas geen ‘losse tickets’ meer kopen bij de automaat zoals 2 jaar geleden. Ze willen de papieren tickets namelijk uitfaseren.
   Maar je kunt wel losse tickets op een Navigo pas laden. Je moet dus inderdaad eerst een Navigo pas aanschaffen bij een loket. Dan kun je voor elk ritje een ticket erop zetten (dus in totaal kun je er 4 tickets op laden).

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

 2. Kan je ook een Navigo Easy Pas gebruiken voor 2 personen?
  We zijn met 2 en gaan de metro 3 keer gebruiken. Neem ik dan best losse tickets of kan je 1 10beurtenkaart nemen voor 2 personen?
  Alvast bedankt voor de reactie

  • Hoi Marlies!

   Je kunt een Navigo Easy pas niet met z’n tweeën gebruiken. Je hebt echt allebei een eigen pas nodig. Tenzij je apart van elkaar reist. Maar als je tegelijk reist heb je er allebei eentje nodig.
   Als je de metro maar 3 keer gaat gebruiken zou ik gewoon losse tickets op je Navigo pas laden.

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *