Bijzondere plekken in Parijs: top 6

Ook al lijkt Parijs helemaal overbevolkt te zijn door duizenden toeristen, dit is niet het geval. Er zijn nog zoveel leuke, onontdekte plekjes te vinden. Je moet ze alleen nét maar even weten te vinden. Daarom heb ik hier een overzichtje met zes bijzondere plekjes in Parijs waar je kunt genieten van het echte Parijs.

Zes bijzondere plekjes in Parijs

Moskee van Parijs en bijbehorend theehuis
Verborgen tuin bij de Champs-Élysées
Rue Crémieux: meest kleurrijke straat van Parijs
De Catacomben van Parijs
Shakespeare and Company
De binnentuin van het Petit Palais

Moskee van Parijs en bijbehorend theehuis

Een echte aanrader om te bezoeken is de Grote Moskee van Parijs. De muren en sommige vloeren zijn bedekt met mozaïek van piepkleine steentjes. Alle decoratieve elementen in het tegelwerk zijn gemaakt van traditionele materialen en zijn geplaatst door deskundige vakmensen uit Noord-Afrika. Het mooiste en fijnste plekje van de moskee vind ik de binnentuin. Het is prachtig! 😍 Overal planten en bloemen, blauwe mozaïeksteentjes op de vloer die het gevoel geven dat je over water loopt en ook hier gaat het patroon van mozaïek verder over de muren. De binnentuin is omringd door sierlijke bogen, geïnspireerd op de Alhambra van Granada en in het midden van de binnentuin vind je een kleine fontein. Het is een ware oase van rust en zeker een plek die je bezocht moet hebben als je naar Parijs gaat!

Grote moskee van Parijs

Grote moskee van Parijs © Wegwijs naar Parijs

Na een bezoek aan de moskee is het leuk om een bezoekje te brengen aan het bijbehorende theehuis. Dit theehuis heeft een ontzettend leuke binnenplaats met allemaal kleine tafeltjes overdekt met bomen en parasols (ook heel lekker dus om in de zomer even te schuilen voor de zon) 😊 In het theehuis kun je muntthee en traditionele hapjes halen. Ik heb geen idee wat voor hapjes wij hadden maar ze waren HEERLIJK😊🙌

Theehuis bij de grote moskee van Parijs

© Wegwijs naar Parijs

Verborgen tuin bij de Champs-Élysées

Vlak bij de Champs-Élysées en in de buurt van het Palais de la Découverte bevindt zich een klein stukje paradijs waar zelfs Google Maps niet vanaf weet. Deze tuin draagt de naam Zwitserse Vallei, oftwel: Jardin de la Vallée Suisse.
Voer deze naam maar eens in op Google Maps. Ik garandeer je dat je niet de juiste tuin te zien krijgt. Google leidt je naar de Nouvelle France Garden, maar dat is niet de geheime tuin die ik bedoel😏 Het is geen grote tuin en je hoeft er zeker niet stad en land af te reizen om het op te zoeken, maar als je in de buurt bent is het zeker de moeite waard om hier naartoe te gaan. Neem lekker een boekje mee, een kleine picknick en neem plaats op de bankjes in de tuin. Het is hier rustig. Heel rustig. Het enige wat je hoort zijn de wind die door de bomen waait en het stromende water van een klein watervalletje. Benieuwd waar je deze tuin kunt vinden? Je leest het hier.

Verborgen tuin Parijs bij de Champs-Elysees

© Wegwijs naar Parijs

Rue Crémieux: meest kleurrijke straat van Parijs

Ken jij deze kleurrijke straat in Parijs al? 😇 Rue Crémieux ligt in het 12e arrondissement, tussen de Rue de Lyon en de Rue de Bercy. Het is een klein straatje van maar 144 meter lang en is niet toegankelijk voor auto’s.

De in zachte pastelkleuren geverfde gevels, verscholen achter terracotta potten met planten, geven je even het idee dat je Parijs hebt verlaten. Even geen gebouwen in Haussmann stijl en even een drukte. Dit kleine straatje is een bijzonder stukje onontdekt Parijs. Groen op nummer 21, blauw op 22, paars op 23, geel op 24 en roze op nummer 30. 😊 Is het niet fantastisch? 

Rue Cremieux Parijs, meest kleurrijke straat van Parijs, gekleurde huizen

Rue Crémieux. © Sharon VanderKaay

De Catacomben van Parijs

“Arrête, c’est ici l’empire de la mort” Oftewel: ‘Stop, dit is het rijk van de dood’, is het welkomstbericht nadat je 130 treden bent afgedaald en binnenstapt in de catacomben van Parijs.
Beenderen van meer dan 6 miljoen dode Parijzenaars liggen gerangschikt in duistere, nauwe gangen onder de straten van Parijs. De catacomben van Parijs zijn het gevolg van de overbevolkte 18-eeuwse begraafplaats in Parijs, la cimetière des innocents. Durf jij het ondergrondse gangenstelsel te bezoeken? 😏

Catacomben Parijs

Catacomben Parijs © Alexander Parsalidis.

Shakespeare and Company

Shakespeare and Company is een Engelstalige boekhandel en bibliotheek in hartje Parijs. Hoewel het uiteindelijk slechts een boekhandel is, is deze boekhandel is een absolute must-see 😍 Je vindt deze boekhandel in het 5e arrondissement van Parijs, vlakbij de Notre Dame.
Bij deze boekhandel beginnen veel gidsen hun tour. En terecht. Hier voelt het alsof de tijd letterlijk heeft stil gestaan. In een monumentaal pand met glas-in-lood ramen aan de Seine stap je binnen in een 20-eeuws Parijs 😍
De bovenste verdieping is de plek waar de magie plaatsvindt. Je kunt hier lekker plaats nemen met een goed boek en een huiskat houdt je gezelschap 😜 Ook heb je op deze verdieping prachtig uitzicht over de Notre Dame. Dat geeft echt dat Parijse-gevoel. Lees er hier meer over.

shakespeare and company parijs

De binnentuin van het Petit Palais

Het Petit Palais herbergt het Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris. Dit museum is gratis toegankelijk. Super chill dus als je on a budget naar Parijs bent. Het is een schitterend gebouw en is, net als het Grand Palais, speciaal gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1900. Mijn favoriete onderdeel van het Petit Palais is de (thee)tuin 😍 Echt een must-visit als je in het Petit Palais bent. Het is een heerlijke, rustige, afgesloten plek met tropische planten waar je op de kleine trapjes even lekker in de zon kunt zitten op plaats kunt nemen op het idyllische Franse terrasje. Echt waar: het Petit Palais is een verborgen pareltje in Parijs. Enjoy!

Petit Palais Parijs Museum Tuin

De tuin van het Petit Palais ©jean-louis Zimmermann

Petit Palais Parijs Museum Tuin

De tuin van het Petit Palais ©jean-louis Zimmermann