Stade de France

Stade de France is een stadion wat dicht bij Parijs ligt. Het ligt in de voorstad Saint-Denis. Het stadion wordt voor veel verschillende sporten gebruikt. Bijvoorbeeld voor voetbal, rugby, atletiek en openluchtevenementen. Het is een groot stadion en biedt ruimte voor 80.000 mensen. Voor het idee: in de Amsterdam Arena kunnen 50.000 mensen. Het is het belangrijkste stadion van Frankrijk.

Wat wil je graag weten over het Stade de France? Kies hier onder je onderwerp of scroll naar beneden 🙂

Bekijk ook ‘Parc des Princes‘ – stadion van de voetbalclub van Parijs Paris Saint Germain (PSG).

Stadiontour in het Stade de France

Hoe gaaf is het om rond te kijken in de kleedkamers van de spelers, om door dezelfde tunnel naar het veld te lopen als dat zij doen en in de privéstoelen van de coaches te zitten?

Tijdens een gave stadiontour van zo’n 90 minuten beleef je het Stade de France zoals echte wereldsterren als Zinedine Zidane en Christiano Ronaldo dat ook gedaan hebben. Tijdens de rondleiding kom je alles te weten over de grote voetbalwedstrijden die hier hebben plaats gevonden en andere grote evenementen. Een gids leidt je rond en weet je alle informatie te vertellen. Na afloop van de stadion tour kun je nog het museum bekijken en kom je langs een fanshop.

Hier kun je je tickets voor een stadiontour in het Stade de France bestellen:

Stade de France

Het is elke dag mogelijk om een rondleiding te nemen behalve op maandag en op feestdagen. In de zomer vertrekken er tours van 10:00 tot 17:00. Engelstalige tours vertrekken om 10:30 en 13:30. Op een wedstrijddag zelf zijn er geen tours mogelijk.

De kosten van een stadiontour zijn 15 euro per persoon.

Stade de France

Neem een kijkje in de kleedkamer van de spelers tijdens een rondleiding

Een beetje geschiedenis over het Stade de France

De eerst gespeelde wedstrijd vond plaats op 28 januari 1998. Dit was tijdens de opening van het Stade de France. Het stadion kreeg hierbij gelijk de titel als Nationaal Stadion. Bij deze opening speelde het Franse voetbalteam een wedstrijd tegen Spanje. Frankrijk won hierbij met 1-0 van Spanje. Ook werd Frankrijk dit jaar wereldkampioen.

Het stadion werd ontworpen door vier samenwerkende architecten: Macary, Zubléna, Regembal en Costantini. Het dak is een opvallend onderdeel van het stadion. Het is een grote schijf die als het ware horizontaal boven het stadion hangt. Het zorgt ervoor dat alle zitplaatsen overdekt zijn en steekt uit tot buiten het stadion. Het midden is wel open gelaten. Niet alleen is dit dak een mooi ontwerp voor het oog, maar het is ook nog praktisch. Het zorgt er namelijk voor dat het stadion omgebouwd kan worden naar een Olympisch stadion. Het is namelijk mogelijk om de onderste tribune, die uit 25.000 zitplaatsen bestaat, 15 meter naar achteren te verplaatsen.

Sinds het Stade de France het Nationaal Stadion is, wordt het voorheen Nationaal Stadion, Parc des Princes, alleen nog gebruikt door de Franse voetbalclub Paris Saint-Germain.

Impressie van het Stade de France – Filmpje

Hier is een kort filmpje over het Stade de France, om een beetje idee te krijgen van het stadion.

 

Locatie en bereikbaarheid met het openbaar vervoer

Locatie van het Stade de France
93216 Saint-Denis, Frankrijk
Telefoon nummer: +33 892 70 09 00

Het Stade de France is over het algemeen altijd goed te bereiken. Als er een groot (sport-)evenement plaats vindt zou ik adviseren om gebruik te maken van het openbaar vervoer.

Je kunt het beste gebruik maken van de metro. Pak dan metrolijn 13. Uitstappen bij halte Saint-Denis – Porte de Paris. Het is dan nog 10 minuutjes lopen.

Parkeren bij het Stade de France

Events in het Stade de France zorgen altijd voor een grote mensen massa, waarvan het grootste deel nog met de auto komt. Om problemen met parkeren te voorkomen is het verstandig om net iets verder weg van het stadion te parkeren en bijvoorbeeld met de metro naar het stadion toe te gaan.

Routebeschrijving
Er zijn twee snelwegen die naar het stadion leiden. Dit zijn de A1 en de A86. Vanaf de A1 moet je afrit 2 Stade de France nemen en vanaf de A86 afrit 9 Saint-Denis – La Plaine Stade de France nemen.

Er zijn vier goede parkeergelegenheden dichtbij Stade de France.

1. De Forum des Halles parkeergarage
Deze parkeergarage is direct verbonden met het Châtelet-Les Halles station van waaruit je de RER B richting Mitry-Claye of het vliegveld Charles de Gaulle kunt nemen. Met deze verbinding ben je in minder dan 10 minuten bij Stade de France.
Je kunt ook de RER D richting Orry-la-Ville-Coye nemen. Hier is de reistijd naar Stade de France ook ongeveer 10 minuten.

Adres:
12 Rue de Turbigo
Paris, Frankrijk
+33 1 44 76 87 10

2. De Stalingrad parkeerplaats
Deze parkeerplaats ligt op slechts 10 minuten lopen van het Gare du Nord station waar je de RER lijn B kunt pakken naar Charles-de-Gaulle / Mitry-Claye. Dan is het 5 minuten in de metro en kom je aan bij het La Plaine-Stade de France station. Dit is de halte waar je moet zijn.

Adres:
Station-service Avia, 7
Boulevard de la Chapelle
75010 Paris

3. De Charléty-Coubertin parkeerplaats
Deze parkeerplaats ligt op minder dan 10 minuten lopen van het Cite Universitaire RER-station. Neem de RER B richting Mitry-Claye. Deze brengt je in 20 minuten naar het Stade de France.

Adres:
7 Avenue Pierre de Coubertin
75013 Paris, Frankrijk
+33 1 45 65 25 61

4. Grand Garage de Clignancourt
Vanaf deze parkeergarage is het 3 minuten lopen naar het Simplon metrostation waar je lijn 4 moet nemen in de richting van Mairie de Montrouge. Dit brengt je in een mum van tijd naar het Gare du Nord station waar u de RER B kunt nemen (in de richting van de luchthaven Charles de Gaulle) en de RER D (in de richting van Orry-la-Ville / Coye) naar het Stade de France. De reis duurt in totaal ongeveer 30 minuten.

Adres:
120 Rue de Clignancourt,
75018 Paris, Frankrijk
+33 1 46 06 48 72

Hier onder is een overzichtskaartje te zien van de parkeergelegenheden in afstand tot het Stade de France.

parkeren stade de france

Bron afbeelding: Parking de Paris

Actuele informatie en evenementen

Voor meer informatie en actuele informatie over evenementen in het Stade de France kun je het beste even een kijkje nemen op de officiële website van het Stade de France. Ook is het mogelijk hier kaartjes te kopen voor (sport)evenementen.

Top bezienswaardigheden in Parijs

Het is altijd leuk om de grootste bezienswaardigheden in Parijs te bezoeken. Op deze pagina vind je een overzicht met de mooiste, populairste bezienswaardigheden in Parijs.