Église Saint-Laurent

Eline Door Eline

De Église Saint-Laurent is een kerk in het 10e arrondissement van Parijs. De kerk is niet groot en zeker vergeleken met andere kerken in Parijs niet heel bijzonder, maar mocht je in de buurt zijn is het leuk om even binnen te lopen. Vooral voor de mooie glas in lood ramen.

Eglise Saint-Laurent Parijs 10e arrondissement

Église Saint-Laurent © Guilhem Vellut

De kerk werd oorspronkelijk al gebouwd in de 6e eeuw. De opdrachtgever voor het bouwen van de kerk was de bisschop van Tours. Hij wilde een klooster met basiliek bouwen ter ere van Saint Laurent, vandaar de naam. De kerk keek toen uit over een Romeinse weg. Deze weg kennen wij nu als Rue du Faubourg Saint Denis.
Net als de Église Saint Germain du Prés (en vele andere kerken in Parijs) werd de kerk later vernietigd door de Noormannen. Er was toen zo weinig van over dat de kerk weer opnieuw opgebouwd moest worden.

De bouw van de huidige kerk begon in de 15e eeuw, maar is nooit geheel afgemaakt. Door de eeuwen heen is de kerk stukje bij beetje verder gebouwd. Hierdoor zijn er ook meerdere bouwstijlen te zien. De meest opvallende bouwstijl is de Gotische bouwstijl. Deze bouwstijl was namelijk erg populair in de 15e eeuw.
De mooie glas-in-lood ramen zijn erg kenmerkend voor de Église Saint-Laurent. Echter, deze ramen zijn pas in de 20e eeuw gemaakt en dus een stuk jonger dan de kerk zelf.

Eglise Saint-Laurent Parijs 10e arrondissement

Glas in lood Église Saint-Laurent © Guilhem Vellut

Église Saint-Laurent is voor lange tijd de parochiekerk geweest van Vincentius a Paulo en zijn vrouw Louise de Marillac. In de kerk is een houten kruis te vinden met daarop de woorden Spes Unica. Dit betekent Onze enige hoop, afkomstig van de lofzang Vexilla Regis. Dit monument is gemaakt naar aanleiding van de wens van Louise de Marillac en is bedoeld om haar te eren. Het staat op de plek waar haar lichaam 95 jaar heeft gelegen. Ook sommige glas in lood afbeeldingen zijn gemaakt ter ere van de heiligen Vincentius en Louise.

Het prachtige orgel is gebouwd in 1685 door François Ducastel.

Eglise Saint-Laurent Parijs 10e arrondissement

Orgel Église Saint-Laurent © Guilhem Vellut