Museum in Parijs: de wereld van Banksy!

Eline Door Eline

Toen ik zag dat er een museum met de werken van Banksy in Parijs was ben ik meteen tickets gaan bestellen. Ik ben niet zo’n enorme kunstliefhebber, maar ik vind Banksy altijd zo mysterieus, grappig en aangrijpend tegelijkertijd. Geen idee waar ik het over heb? Let me introduce you to: Banksy! 😊

Wie is Banksy?

Banksy is een Britse straatartiest. Wie hij echt is weet niemand. Banksy is een pseudoniem. Zijn echte identiteit heeft hij nooit bekend gemaakt 😏 Hij maakt werken die satirisch, aangrijpend en humoristisch van aard zijn. Door middel van zijn werken wil hij een boodschap naar de wereld brengen.

De boodschap is tegen oorlog en geweld, antikapitalistisch, tegen de gevestigde orde en voor vrijheid ❤️ Hij schildert veel dieren (zoals apen en ratten) en mensen (onder andere politieagenten, soldaten, ouderen, kinderen).

Stunts

Banksy haalt regelmatig stunts uit en dat is wat ik zo leuk vind aan hem.

● In een dierentuin in Bristol schreef Banksy een boodschap in het olifantenhok: I want out. This place is too cold. Keeper smells. Boring, boring, boring 😜

● Ook wist hij het voor elkaar te krijgen ongezien werken in bepaalde musea te plaatsen zoals het Museum of Modern Art, het Brookyln Museum en het American Museum of Natural History. Allemaal in New York. Hoe bizar is dat!? 😝

● En de laatste voordat ik terug ga naar Parijs: in 2018 werd er 1.1 miljoen euro geboden op een werk van Banksy. Nadat het bod goedgekeurd was werd het werk versnipperd. De versnipperaar zat verstopt in de lijst. Dit was een stunt van Banksy zelf. De koper besloot alsnog de miljoenen neer te leggen voor het versnipperde werk.

Banksy museum in Parijs

Terug naar het Banksy museum in Parijs 😊 Het werk van Banksy is nu te vinden in het 9e arrondissement van Parijs. Het Parijse The World Of Banksy is een meeslepende ervaring met meer dan 100 werken, speciaal voor de tentoonstelling nagebootst. Door middel van prints, video’s, installaties en meer krijg je als bezoeker een glimp te zien van de mysterieuze Britse kunstenaar 😏

Het is een aanrader om dit te bezoeken. De opzet van dit museum is ruim en mysterieus.
Tip: Het is wel leuk om je van tevoren een beetje in het werk van Banksy te verdiepen want ik vind dat er weinig uitleg over de werken te vinden is. Als je achtergrond over de werken weet is het interessanter 😉

Hier onder zie je een foto van mij en m’n vriend in de World of Banksy in Parijs. Op de achtergrond een van de bekendste werken: het meisje met de ballonnen.

Ook de Britse kunstenaar Banksy bracht een eerbetoon aan de slachtoffers van het Bataclan. Op de nooduitgang van het Bataclan liet hij in de nacht van 24 op 25 juni 2018 een tekening achter. Het was een zeefdrukwerk van witte verf wat een gesluierde, rouwende vrouw uitbeeldde. Je ziet het kunstwerk hieronder 👇 Dit is de foto die ik maakte in het museum.

Het kunstwerk heeft er helaas niet lang gehangen. Begin 2019 werd het kunstwerk namelijk gestolen! 😯 Mensen gekleed met bivakmutsen maakten het werk met behulp van slijpmachines los en voerden het weg in een vrachtwagen. Dit is vastgelegd door een bewakingscamera.

Dit kunstwerk is natuurlijk enorm tekenend voor Parijs en het is mooi dat het hier een plekje krijgt.

Maar er zijn ook meer bekende werken van Banksy te zien. Deze ‘flower thrower’ bijvoorbeeld. Dit is een van zijn meest bekende werken.

Het toont een gemaskerde Palestijn die een boeket bloemen gooit. Er is woede en frustratie in de houding van de man, die het etablissement met bloemen bombardeert. De bloemen zelf, in kleur, tonen een hoop op een vreedzame oplossing van onze conflicten. Simpel gezegd, voer vrede ❤️ Een bekende boodschap die Banksy mee wilde geven.

Wil jij de world of Banksy in Parijs ook bezoeken?

Het museum is dagelijks geopend, maar is maar tijdelijk in Parijs. Zorg dus dat je deze bovenaan je bucketlist zet 😊

Ik raad aan om de tickets alvast van tevoren te bestellen, dan zijn ze namelijk iets goedkoper 🙂 Bovendien loop je dan sneller door bij de rij.
Tickets bestellen kan hier.

Tickets Louvre