Notre Dame tip: Bezoek de archeologische crypte

Eline Door Eline

Wanneer je voor de Notre Dame staat heb je geen idee dat je eigenlijk bovenop een van de meest interessante plekken van Parijs staat. Het Île de la Cité is dé plek waar Parijs ooit is ontstaan en recht onder je bevindt zich een verborgen archeologische crypte. Hier vind je overblijfselen van de eerste Parijse nederzettingen die eeuwen verborgen hebben gelegen!! 😮 Nu maken ze deel uit van een ondergronds museum waar jij als bezoeker een kijkje kunt nemen 😏

Archeologische cryptes van de Notre Dame Parijs

Archeologische cryptes van de Notre Dame

Ga op het plein voor de Notre Dame staan en richt je rug naar de kathedraal toe. Kijk recht vooruit. Daar vind je de ingang van de crypte, ook wel parvis genoemd. Je kijkt er snel over heen. Zoek naar een trap die naar beneden gaat en je hebt het gevonden 🙂Nu kan de reis beginnen!

Ingang van de crypte van de Notre Dame

Ingang van de crypte van de Notre Dame © Wally Gobetz

Parijs toen en nu

De archeologische crypte biedt een uniek overzicht van stedelijke en architectonische ontwikkeling van het Île de la Cité, het historische hart van Parijs. Als bezoeker reis je terug in de tijd door opeenvolgende gebouwen te ontdekken die zijn gebouwd op de plek waar de archeologische crypte nu is. Deze reis gaat maar liefst terug tot de allereerste nederzetting der Parisii!! 😊

Crypte Notre Dame Parvis Parijs

Crypte van de Notre Dame

Verder zie je spectaculaire In situ overblijfselen van originele Romeinse nederzettingen, badhuizen en Middeleeuwse straten en ziekenhuizen (het bekende Hôtel Dieu🙂). Het is heel interessant want je leert hier hoe mensen in het verleden leefden en wat voor oplossingen zij bedachten voor dagelijkse problemen. Het is een totaal andere wereld. Zo zie je bijvoorbeeld ook hoe huizen werden verwarmd met een ondergronds verwarmingssysteem en delen van de verdedigingsmuur van Lutetia uit de 3e eeuw voor Christus.

Het doel van de tour is om een beter begrip te krijgen van hoe de stad in een continue staat van wederopbouw verkeert door zijn verschillende archeologische lagen te onthullen.

De archeologische crypte bezoeken

Vind je archeologie, architectuur en de ontwikkeling van Parijs interessant? Dan is een bezoek aan de cryptes een echte toevoeging aan je reis. Én een groot voordeel: een bezoekje aan dit ondergrondse geheim is niet duur. Voor maar €8 per persoon mag je naar binnen 😊Veel plezier!

Reacties
 1. Moet je voor een bezoek aan de crypte een tijdslot reserveren?

  • Hoi Rieke,

   We raden meestal wel aan om van tevoren tickets te bestellen. Maar ik denk dat dat bij de archeologische crypte niet nodig is. Het wordt niet door het grote toerisme bezocht. Niet iedereen kent het namelijk 😉 Dus dat is wel fijn, dan ben je ook een beetje flexibel. Als je het toch fijn vindt om tickets te hebben kun je het beste even op hun website kijken voor tickets.

   Veel plezier!

   Groetjes,
   Johan

 2. Dank je wel, fijn om te weten. Dan ga ik daar nog langs!
  Overigens heb ik de scrabble bij Fluctuart niet kunnen vinden, jammer. Wel bedankt voor de tip!
  Groetjes,
  Wendy

 3. Is de crypte nog steeds te bezoeken, na de brand, bedoel ik?

  • Hoi Wendy,

   Ja de crypte is ondanks de brand nog steeds te bezoeken. Leuk alternatief voor het bezoeken van de Notre Dame zelf 🙂

   Groetjes,
   Eline | Wegwijs naar Parijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *