Musée du Luxembourg

Eline Door Eline

Musée du Luxembourg, het kreeg de naam en de opening in 1750 en was daarmee het eerste museum in Europa wat opengesteld was voor publiek. Het ligt in het hart van het 6e arrondissement van Parijs.

Toen het museum in 1750 werd geopend waren er verschillende schilderijen te bewonderen van schilders als Rubens, Leonardo da Vinci, Van Dyck en Rembrandt. De werken van Rubens waren extra bijzonder voor het museum, omdat deze het leven van Maria de Medici in 24 werken vertelden. Dit was zeer interessant voor het museum omdat Maria de’Medici degene was die Palais du Luxembourg had laten bouwen. Later werden deze werken overgeplaatst naar het Louvre. Musee du Luxembourg werd toen een museum voor hedendaagse kunst.

Tegenwoordig vinden er bijna veertig tentoonstellingen per jaar plaats in het Musée du Luxembourg en worden er evenementen georganiseerd voor bezoekers. Het doel is om het bewustzijn van het publiek over  het Franse erfgoed te verbreden en te verrijken. De Senaat het de RMN-GP zijn daarom een ambitieus cultureel beleid aan het ontwikkelen ten behoeve van het grote publiek. Zo proberen ze alle soorten publiek te trekken. Zowel echte kunstliefhebbers, maar ook kinderen, families, scholieren en mensen die normaal gesproken niet zouden komen. Ook wordt er meegewerkt met studiereizen en worden er workshops voorgesteld tegen tarieven die in overeenstemming zijn met de doelstelling van de openbare dienstverlening van het museum. Ook worden er boeken en multimedia producten gepubliceerd met betrekking tot elke tentoonstelling.