Workshop croissants maken in Parijs met een echte Franse chef-kok

Door Suuz

Als je Parijs zegt, dan zeg je croissants! 🥐 Voor een workshop croissants maken zit je in Parijs dus meer dan goed! Niet zomaar uit een pakje, maar van nul af aan, zoals de Fransen het doen. Met liefde, techniek en vooral heel veel roomboter 🧈😉 Met een workshop ga je in de leer bij een echte Franse chef-kok en maak je de croissantjes helemaal zelf. Je leert de kneepjes van het vak en daarna heb je ook nog eens een hoop lekkere croissantjes die je zelf mee mag nemen en op mag eten. In dit artikel delen we onze ervaring bij een workshop croissants maken in Parijs 😊

Tip: lijkt het je leuk om deze workshop ook te doen? De workshop waar we in dit artikel over schrijven kun je hier boeken 🥐

Workshop croissants maken in Parijs


workshop croissantjes maken parijs
workshop croissantjes maken parijs

Zelf croissants maken in Parijs

Vandaag gaan we aan de slag bij een echte Franse bakschool. Zodra we binnenkomen in Maison Fleuret (de bakschool), voel we het meteen: dit wordt een leuke en vooral lekkere ochtend. Het is geen horeca keuken, maar het is zelfs een beetje chic! Kleine sfeervolle ruimtes, houten rekken vol bakvormen, kommen en schalen en een alles wat we nodig gaan hebben staat voor handen. De geur van gebak en croissants hangt al in de lucht. Heerlijk! 🥐

Handig om te weten! De bakschool zit vlakbij de Notre Dame van Parijs, midden in de stad dus. Het is de perfecte plek om de echte Franse croissant te gaan bakken. 

Op onze werkplek ligt alles al netjes klaar: een schort, een vel bakpapier met een pen om straks onze naam op te schrijven, en natuurlijk de ingrediënten. Bloem, verse gist, zout, suiker en een indrukwekkend blok boter liggen te wachten om gebruikt te worden.  

De groep is klein – zo’n acht mensen. Geen massale toeristensessie dus, maar juist kleinschalig en gezellig. We maken even een praatje met de anderen. Sommigen zijn op vakantie, anderen wonen tijdelijk in Parijs. Al snel wisselen we tips uit over restaurants, musea of dat ene geheime plekje met het mooiste uitzicht over de stad. Altijd leuk om andere mensen te leren kennen! 😊 Zodra de chef binnen komt lopen is het tijd voor het echte werk, de workshop croissants maken kan beginnen.  

🥐 Workshop croissant maken in Parijs | Boek hier

Powered by GetYourGuide

Samen met de Franse chef gaan bakken

De Franse chef begint met uitleg. Dit kan Gauillaume of Delphine zijn, ze hebben allemaal enorm veel passie! In ons geval was Delphine de chef kok van de dag. De eerste stap: het deeg maken. Het is niet ingewikkeld, maar moet wel heel precies. Alles draait om de juiste verhoudingen en de juiste volgorde. Daarna komt misschien wel het spannendste deel: het lamineren. Dat is het proces waarbij je het deeg meerdere keren uitrolt en vouwt met een flinke plak koude boter ertussen. Dit is hoe je die iconische, luchtige laagjes krijgt die croissants zo overheerlijk maakt. 😋

Het is makkelijk en zelfs een beetje rustgevend werk. Uitrollen, vouwen, draaien. De chef laat alles stap voor stap zien en ondertussen deelt ze kleine tips en weetjes. Wist je bijvoorbeeld dat een croissant officieel 7 bochten moet hebben? En dat een pain au chocolat eigenlijk gemaakt is van hetzelfde deeg, maar met twee reepjes chocolade erin – en altijd een rechte vorm heeft, nooit een boog? 😉

parijs workshop croissants maken
beste croissantjes in parijs

Goed om te weten! Het deeg moet 4 uur rijzen. Dat is belangrijk om een overheerlijk croissantje te krijgen. Je maakt dus deeg het deeg voor een volgende groep en de croissants die jij gaat afbakken en opeten, die heeft de vorige groep gemaakt. Anders wordt de hele workshop wel héél lang. 

Als je je croissants of pains au chocolat gerold hebt, leg je ze op een stuk bakpapier en schrijven we onze namen erbij. Zo weten we straks precies welke van de goudbruine, geurige broodjes uit de oven van ons zijn. Dat maakt het extra leuk – je hebt ze zelf gemaakt, met je eigen handen en straks proef je hóé lekker ze zijn! 

Afhankelijk van de hoeveelheid deeg wat over is, maak je soms ook andere Franse lekkernijen. Pain au raisin bijvoorbeeld – een soort koffiebroodje met rozijnen en custard – of lekkere kaneelbroodjes met een Franse twist. 😍 Allemaal van hetzelfde basisdeeg, maar met een andere vulling of vorm. Het is fascinerend hoeveel je kunt doen met één goed deeg. In ons geval was er ook deeg over, dus we hadden geluk! We maakten nog wat pain au chocolats én pain au raisins 🤩

croissantjes in de oven
Croissantjes en pains au raisins in de oven
croissantjes maken in parijs
Je schrijft je naam op het bakpapier zodat je nog weet welke croissantjes van jou zijn

Waarom deze workshop croissants maken in Parijs een aanrader is

Wat deze workshop zo leuk maakt is dat hij echt voor iedereen geschikt is. Kinderen zullen vol enthousiasme het deeg kneden en misschien wordt hier wel het zaadje gepland om later bakker te willen worden! Juist ook als je ouder bent is dit heel leuk om te doen. Met je handen iets nieuws leren!

Leuk om te weten! Het is een perfect uitje met kinderen in Parijs – ze kunnen echt meedoen, krijgen goede uitleg en vinden het geweldig om hun eigen croissant te proeven. Kinderen vanaf 10 jaar mogen meedoen met de workshop. 

Maar ook als romantisch uitje met je partner is het ideaal. Samen iets doen, een nieuw recept leren voor thuis en Parijs blijft nou eenmaal de stad van de liefde! ❤️ Het is echt een van de meest romantische dingen om te doen in Parijs. Heel leuk als verrassing voor een date 😏
En als je eenmaal de techniek van ‘het croissantjes maken’ hebt geleerd, kan je ook thuis je partner verrassen met een versgebakken croissant. 

Tip! 🥐 Boek hier direct de workshop

croissantjes workshop parijs
beste croissants in parijs
De baksels gaan in een tasje mee

Tijd om je zelfgebakken croissant in Parijs op te eten

Aan het eind van de workshop halen we de croissants uit de oven. Ze zijn warm, goudbruin, knapperig aan de buitenkant, zacht van binnen. En ze ruiken… HEMELS! 😍 We krijgen zakjes en ene tasje mee om ze in te doen, maar geloof me: ze halen de hoek van de straat niet haha. We halen ergens een coffee to go, wandelen naar Jardin du Luxembourg, en zoekn een lekker bankje in het park om te gaan proeven. Heb je een goede ruggengraat? 😜 Dan kan je ze zelfs mee naar huis nemen, al zijn ze vers wel het allerlekkerst! 

Bon appétit! 🥐