Dagtrip: D-day landingsstranden in Normandië

Parijs is een fantastische stad, vol met kunst en cultuur en de mooiste bezienswaardigheden. Maar als er 1 plek is met een indrukwekkende geschiedenis zijn dat de stranden Omaha en Utah Beach. Het zijn de D-day landingsstranden in Normandië. Duizenden soldaten zijn op D-Day in 1944 op deze stranden gesneuveld. Het moet een verschrikkelijk slagveld geweest zijn. Wie wel eens films over D-Day heeft gezien heeft waarschijnlijk geen moeite om het gevecht wat hier heeft plaats gevonden in te beelden.

Wat ga je zien op deze indrukwekkende dagtrip naar de D-day landingsstranden in Normandië?

Utah Beach Museum in Duitse Bunker

Het Utah Beach Museum is een echte must visit tijdens je dagtrip naar Normandië. In dit museum krijg je namelijk echt een goede indruk van wat zich hier in 1944 heeft afgespeeld. De slag om Utah beach werd met tekst en foto’s helder verwoord.Je ziet veel foto’s, persoonlijke documenten en originele, gerestaureerde voorwerpen zoals landingsboten, gevechtsvliegtuigen en tankers.

Ook is er een gratis app beschikbaar die je met gratis WiFi van het museum kunt downloaden. Via deze app krijg je uitleg in het Nederlands. Super handig! Een indrukwekkende film van 20 minuten in het auditorium (deze is wel in het Engels, maar heel goed te begrijpen) laat met mooie beelden zien over de aanval op Utah beach in 1944. Heel, heel, heel indrukwekkend. Je krijgt er echt kippenvel van.

D-Day landingsstranden in Normandië

Foto door: Archigeek

Daarbij is het een aanrader om het bezoek aan het museum te combineren met een wandeling over Utah Beach. Je kunt het beste wandelen als het eb is dus check de getijden even van tevoren.

Bezoek hier de officiële website van het Utah Beach Museum.

Amerikaanse Militaire Begraafplaats

Vooral op het strand van Omaha Beach hebben zijn veel mannen gesneuveld. Het landschap met hoge kliffen en hoge duinen gaf de Duitsers de kans om het gebied goed te verdedigen. Amerikaanse soldaten werden in de eerste uren van de aanval massaal neergehaald. Ruim 3000 Amerikanen sneuvelden. Toch werd de invasie als een succes gezien. Er werd namelijk gerekend op een veel groter verlies. Ze gingen verder het land in. De Slag om Normandië die later plaats vond was een zwaar gevecht tussen de geallieerden en het Duitse leger. Van beide kanten werd veel verlies geleden. Ruim 50.000 Geallieerden sneuvelden en bijna 200.000 soldaten van het Duitse leger. Veel van deze mannen liggen in Normandië begraven. De Amerikaanse Militaire Begraafplaats is enorm indrukwekkend en geeft je echt een beeld van hoeveel mannen hier zijn overleden. Het is echt een plek waar je spontaan stil van wordt. Duizenden kruizen, elk representeert een gesneuvelde soldaat. Mannen die op zoek gingen naar avontuur, en vochten voor onze vrijheid. Het is echt enorm indrukwekkend. De begraafplaats wordt goed onderhouden en bevindt zich op een unieke locatie zo vlak bij zee. Heel mooi om deze mannen op deze manier te kunnen respecteren.

D-day landingsstranden in Normandië

Amerikaanse militaire begraafplaats

Monument Omaha Beach Les Braves

Het Omaha Beach monument Les Braves staat in het midden van Omaha Beach. Op de Boulevard van Omaha Beach vind je een plaquette met uitleg over het monument. De maker heeft het volgende geschreven:
Ik heb dit gecreëerd om de moed van deze mensen te eren:
Zonen, echtgenoten en vaders, wie hun leven in gevaar brachten en vaak hun leven offerden met de hoop de Fransen te bevrijden.

Les Braves bestaat uit drie elementen: De vleugels van hoop, Sta op, vrijheid!, en De vleugels van broederschap.

De Vleugels van hoop zijn er voor bedoeld dat de kracht die de mannen op 6 juni 1944 droegen ons zal blijven inspireren en herinneren dat het met elkaar altijd mogelijk is om de toekomst te veranderen.
Het ‘Sta op Vrijheid!’ element is er voor bedoeld dat het voorbeeld van diegenen die in opstand kwamen tegen barbaarsheid, ons zal helpen sterk te blijven staan tegen alle vormen van onmenselijkheid.
En de Vleugels van Broederschap zal ons altijd herinneren aan onze verantwoordelijkheid ten opzichte van anderen en onszelf. Op 6 juni 1944 waren deze mannen meer dan soldaten, ze waren onze broeders.

D-day landingsstranden in Normandië

Monument Omaha Beach Les Braves

De rest is een verrassing

Bovenstaand museum, de militaire begraafplaats en het monument zijn slechts voorbeelden van indrukwekkende plekken die je bezoekt met een dagtrip vanuit Parijs. De rest laat ik jullie zelf ontdekken en beleven. Met een indrukwekkende dagtrip naar de D-day landingsstranden in Normandië vanuit Parijs kun je de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog helemaal herbeleven. Maar geniet ook gewoon van de mooie omgeving en de stranden van Normandië. Even een dag uit de stad en lekker uitwaaien in de frisse zeelucht. Het is echt een aanrader. Door een leuke samenwerking met Get Your Guide kan ik hier tickets aanbieden voor deze dagtrip naar Normandië vanuit Parijs.