Nederlandse kunstenaars in Parijs

Misschien een leuke tip voor een uitje in de Kerstvakantie: een bezoekje aan het Museum de Fundatie in Zwolle. Hier is nog tot 4 januari 2015 een bijzondere expositie te zien met de naam: ‘Van Gogh tot Cremer – Nederlandse kunstenaars in Parijs’

In 2010 werd in het Museum de Fundatie in Zwolle een tot dan toe onbekend schilderij van Vincent van Gogh ontdekt. Dit schilderij heeft de titel ‘Le blute-fin’ en komt uit 1886.
Op het schilderij staat de Parijse molen ‘Le blute-fin’, afgebeeld op de Montmartre. Rondom de molen zijn mooi gekleedde mensen te zien. Ze zijn lekker een dagje uit en wandelen door de stad.”Het is een ontspannen zondagstafereel op een mooie herfstdag”, aldus de museumdirecteur Keuning.

Naar aanleiding van dit schilderij wordt van 13 september 2014 tot 04 januari 2015 een expositie gegeven in het Museum de Fundatie. De naam van deze expositie is ‘Van Gogh tot Cremer – Nederlandse kunstenaars in Parijs’.

Eind 19e eeuw tot aan de jaren ’50 vonden vele artistieke pelgrimages plaats van Nederlandse kunstenaars naar Parijs. Dit is dan ook het doorlopende thema van de expositie. Onder andere Vincent van Gogh, Kees van Dongen, John Rädecker, Piet Mondriaan, Charlotte van Pallandt, Karel Appel en Jan Cremer hebben zich richting Parijs bewogen om zich te laten inspireren door de stad of de internationale avant-garde. Dit is dan ook terug te zien in de vele schilderijen, beeldhouwwerken en tekeningen, waarvan ‘Le blute-fin’ een voorbeeld is. De expositie geeft het 19 eeuwse Parijs dus op een hele bijzondere manier weer.

Praktische informatie

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het museum.

Adres
Paleis a/d Blijmarkt
Blijmarkt 20
8011 NE Zwolle
Nederland

Openingstijden
Geopend van dinsdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur

Toegangsprijzen

Volwassenen€ 9,00
Biebpas
CJP
Studenten
€ 6,00
Groepstarief, vanaf 10 bezoekers.€ 6,00 p.p.
Mensen met een museumkaart
Jongeren t/m 17 jaar
Vrienden van Museum de Fundatie
ICOM
Vereniging Rembrandt
Gratis