Dag van de macaron: hét recept voor fantastische macarons

Jaaa het is vandaag de dag van de macaron!! Dat moet natuurlijk gevierd worden door….. macarons te eten!😇😋 Speciaal voor deze gelegenheid heb ik daarom hier hét recept voor fantastische macarons. Macarons zijn niet makkelijk om te maken, maar door zorgvuldig de stappen te doorlopen en misschien wat ervaring op te doen moet het lukken! 😄

De buitenkant van de macaron

Voor de buitenkant van de macaron (het knapperige gedeelte), heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 300 gram amandelmeel
  • 200 gram poedersuiker
  • 110 gram eiwit voor het meelmengsel
  • 110 gram eiwit voor de meringue
  • 300 gram suiker
  • 75 gram water
  • (Poeder)kleurstoffen naar keuze
Recept macarons

Macarons

Het meelmengsel
Stap 1
: Zeef het amandelmeel en de poedersuiker door een fijne zeef en meng dit door elkaar. Zeven is wel belangrijk anders krijg je klontjes in de macarons. Eventueel kun je er nog een snufje zout aan toevoegen.
Stap 2: Meng het eiwit hier doorheen tot er een egale structuur ontstaat.
Stap 3: Wil je gekleurde macarons? Voeg dan aan dit mengsel wat kleurstof toe. Je kunt de kleur van de macaron kiezen op basis van de smaak die jij gaat geven aan de vulling. Dit kan echt van alles zijn. Bij frambozen macarons past bijvoorbeeld een roze kleur, bij citroen macarons een gele kleur.

De meringue
Stap 4
: Doe de suiker in het water en breng dit aan de kook op hoog vuur. Zorg ervoor dat het doorzichtig blijft met een hele lichte gouden kleur. Als het te hard bubbelt of het wordt bruin is het niet goed, dan moet je opnieuw beginnen. Bij een temperatuur van 118 graden is het klaar.
Stap 5: Klop het eiwit op als je stap 4 bijna volbracht heb. (Let er op dat er geen eigeel aanwezig is!). Begin langzaam en voer dan de klopsnelheid op.
Stap 6: Als het suikerwater exact 118 graden is schenk je het heel rustig bij het opgeklopte eiwit. Doe dit terwijl je doorgaat met kloppen. Klop het vervolgens nog even goed door. Het moet mogelijk zijn om je kom op z’n kop te houden zonder dat het eiwit eruit valt.

Combineren
Stap 7: Meng een derde van de stijfgeklopte meringue door het meelmengsel tot dat het een glad geheel wordt.
Stap 8: De rest van de stijfgeklopte meringue ‘vouw’ je daarna door het mengsel. Dit moet heel precies gedaan worden. Als je te kort vouwt krijg je geen gladde bovenkant of geen ‘voetje’. Als je te lang vouwt wordt de binnenkant van de macaron hol of de bovenkant breekt. Dit is dus iets om achteraf even te evalueren voor een eventuele volgende keer.

Opspuiten
Stap 9: Vul nu een spuitzak met het mengsel en spuit op een bakplaat met bakpapier kleine rondjes.
Stap 10: Om al het lucht uit de macarons te halen kun je de bakplaat een keer goed op het aanrecht laten vallen of tikken. Laat de bakplaat daarna ongeveer een halfuurtje op het aanrecht staan. Het is de bedoeling dat het beslag niet meer aan je vingers plakt als je er zachtjes over heen gaat. Als dat het geval is zijn de macarons klaar om de oven in te gaan.

Afbakken
Stap 11: Verwarm de oven voor op 125 graden.
Stap 12: Bak de macarons af. Dit duurt ongeveer 20 minuutjes.

De vulling

Terwijl de macarons aan het afbakken zijn kun je alvast beginnen met het maken van de vulling. Welke vulling je gaat maken is een eigen keuze. Ik vind een frambozen vulling persoonlijk heel lekker. Daarom zal ik het recept voor een frambozenvulling hier even benoemen. Dit heb je er voor nodig:

  • 250 gram roomboter
  • 120 gram frambozen
  • 60 gram poedersuiker

Klop de boter ongeveer 5 minuten op zodat hij wittig van kleur is. (Het is makkelijk als de boter op kamertemperatuur is). De frambozen kun je pureren of door een zeef drukken. Je hebt alleen het vocht nodig, dus niet het vruchtvlees. Het vocht voeg je in een kom samen met de boter en het poedersuiker. Dit meng je goed door elkaar en voilà: de vulling voor de macarons is klaar! 🙂

Macarons recept

Macarons