Aanslag Parijs

Drie gemaskerde mannen hebben woensdagmiddag 7 januari zeker 12 mensen doodgeschoten met automatische wapens. Dit gebeurde in en bij het kantoor van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs. Tijdens de aanval werd de uitgever van het blad, Stéphane Charbonnier gedood en met hem zeker twee politieagenten en drie medewerkers. Dat bevestigt de Franse politie. Naast de twaalf doden zijn er nog mensen gewond geraakt waarvan er vier slecht aan toe zijn.

1. Charlie Hebdo
2. Daders
3. Gijzeling Parijs
4. Bronnen

1. Charlie Hebdo

Charlie Hebdo is een weekblad wat satirische prenten en strips Charlie Hebdo Aanslag Parijspubliceert. Deze prenten en strips zijn vaak hard, cynisch en zeer kritisch tegenover autoriteiten en instituten. Maar ook tegenover de radicale islam.

Hiernaast is een voorbeeld van een uitgave te zien van het weekblad. Volgens de hoofdredacteur van Charlie Hebdo is het doel van de tekeningen om het publiek te laten lachen. ‘Als onze tekeningen aanzetten tot denken is het goed. Gewelddadige reacties van bepaalde groepen in de wereld is meer dan absurd’. Aldus de hoofdredacteur.

De aanval van vandaag was niet de eerste aanval op het pand van Charlie Hebdo. In 2011 werd al een bomaanslag gepleegd en een jaar later waren er weer bedreigingen. Dit had te maken met publicaties over fundamentalistische moslims. Deze publicaties werden door sommige moslims als beledigend ervaren. Deze bedreigingen zorgden er wel voor dat het pand beveiligd werd. Het pand werd door twee agenten bewaakt.

2. Daders

De broers Kouachi worden verdacht van de aanslag op de redactie van weekblad Charlie Hebdo. Het was duidelijk dat deze aanslag goed voorbereid was.
De aanslag werd gepleegd tijdens een vergadering. Hierbij waren veel redacteuren en tekenaars in dezelfde ruimte. Ook wisten de daders hun slachtoffers bij de naam te noemen voordat ze geëxecuteerd werden.

De daders beweerden dat Al Qaida in Jemen achter de aanval zat. Dit hebben zij zowel tegen cartooniste Corinne Rey gezegd toen zij binnen kwamen als tegen omstanders na de aanslag.

Aanslag Parijs

Bron foto: http://www.nu.nl/buitenland/3967928/zeker-twaalf-doden-in-parijs-bij-aanslag-satirisch-magazine.html#fotoserie-aanslag-in-parijs-5

09 -01 – 2015
Ten noorden van Parijs, in het dorpje Dammartin-en-Goële, vlak bij het vliegveld Charles De Gaulle, wordt sinds 9:00 uur ’s ochtends een 26-jarige man gegijzeld door de twee broers, 34 en 32 jaar oud.

3. Gijzeling Parijs

In Parijs hebben op 9 januari 2 gijzelingen plaatsgevonden.
De gijzeling in Parijs vond plaats in een Joodse supermarkt. Rond 17:15 uur heeft de politie de Joodse supermarkt bestormd. Er waren knallen te horen en er was een grote flitst te zien. Waarschijnlijk bedoeld om de gijzelnemers in de war te brengen. Toen werd er nog uitgegaan van slechts 1 mannelijke gijzelnemer. Later bleek er ook een tweede gijzelnemer aanwezig te zijn. Een vrouw, die waarschijnlijk een relatie had met de mannelijke gijzelnemer.

Bij de bestorming zijn 4 mensen zwaargewond geraakt. Tijdens de gijzeling zijn zeker vier gegijzelden om het leven gekomen en de mannelijke gijzelnemer.

Ook in het dorp Dammartin vond een gijzeling plaats. Dit dorpje bevindt zich net buiten Parijs, vlak bij het vliegveld Paris-Charles de Gaulle.
Hier werd een 26-jarige man gegijzeld door de broers Kouachi.
Deze broers worden verdacht van de aanslag op 7 januari 2015 op het tijdschrift Charlie Hebdo.
Ook hier heeft de politie een inval gedaan. Hierbij is zijn beide broers omgekomen. De gijzelaar is er levend vanaf gekomen.

3. Bronnen

NOS
Nu.nl
Volkskrant