Centre Pompidou

Het Centre Pompidou is een ontzettend bijzonder gebouw. Niet te missen als je er voorbij loopt. Het grenst aan een mooi, groot plein vol met mensen die in de rij staan om Centre Pompidou binnen te mogen. Rondom het plein zitten gezellige restaurantjes en café’s. Ook zitten er enkele winkels en vind je veel straat artiesten.

Gebouw
Kunst in Centre Pompidou
Lange wachtrijen bij het Centre Pompidou voorkomen
Bibliotheek in Centre Pompidou
Ook kunst rondom het Centre Pompidou
Wat is er te doen in de buurt van het Centre Pompidou?
Openingstijden Centre Pompidou
Bereikbaarheid met OV
Meer informatie en actuele openingstijden

Gebouw

Het Centre Pompidou is een opvallend gebouw. Het is ontworpen door de architecten Richard Rogers uit het Verenigd Koninkrijk en Renzo Piano uit Italië.
Wat het meest opvalt aan het gebouw zijn de vele gekleurde buizen. De kleuren geven de functie van de buizen aan. De blauwe buizen zijn luchtpijpen, de groene buizen zijn waterbuizen, de gele buizen zijn elektriciteit leidingen, de witte buizen zijn ventilatiekanalen en rood is de kleur voor het transport (liften). Het idee van de architecten was om het gebouw binnenstebuiten te keren.
Ook zijn aan de buitenkant grote roltrappen te zien waar mensen op staan, op weg naar de kunstzalen.
parijs_Centre_pompidou

Wanneer je binnenkomt in het gebouw kom je in een indrukwekkende grote hal waar een groot vliegtuig staat, gepresenteerd als kunst. Hier kun je een kaartje kopen om naar binnen te gaan.

Kunst in Centre Pompidou

Centre Pompidou is een groot publiekscentrum voor moderne kunst. Het biedt onderdak voor het ‘Musée national d’art moderne’, oftewel: nationaal museum van moderne kunst. Er zijn schilderijen, sculpturen, boeken, films, video en documentatie over muziek en vormgeving te zien. Ook zijn er optredens. Onder andere theater, dans, muziek, maar ook debat en publicaties. Van binnen is het Centre Pompidou heel modern. Het bestaat uit grote witte muren met moderne kunst.

Impressie

Lange wachtrijen bij het Centre Pompidou voorkomen

Het Centre Pompidou is een populaire toeristische attractie. Vaak sta je lang in de wachtrij tot je aan de beurt bent om een kaartje te kopen. Daarom biedt Tiqets speciale ‘priority entrance’ tickets voor het Centre Pompidou! Bestel, betaal via onder andere iDeal en je ontvangt de tickets direct in je mailbox. De lange wachtrijen voor de kassa’s loop je voorbij en op vertoon van het ticket op je smartphone, loop je zo door! Ideaal! Ik raad het zeker aan om deze tickets te kopen voordat je naar Parijs gaat. Je kunt ze kopen via de ‘Bestel nu!’ button. 🙂

Bibliotheek in Centre Pompidou

Het Centre Pompidou beschikt niet alleen over een museum met moderne kunst, maar ook over een grote, openbare bibliotheek.
De bibliotheek draagt de naam Bibliothèque Publique d’Information (of BPI). Je kunt hier terecht voor boekencollecties, culturele activiteiten (zoals conferenties, debatten, film-gerelateerde evenementen, tijdelijke exhibities of documentaires). Er is ook genoeg ruimte om even lekker een boekje te lezen of te werken achter je laptop. Er is gratis WiFi beschikbaar.

Openingstijden bibliotheek
Van maandag tot en met vrijdag: van 12:00 tot 22:00 uur.
Zaterdag, zondag en feestdagen: van 11:00 tot 22:00 uur.
Op 1 mei gesloten.

Bibliothèque publique d'information

Bibliothèque publique d’information. Foto: © vinciane verguethen.

Ook kunst rondom het Centre Pompidou

centre_pompidou_space_invader_parijs_kunst

Foto door: Street art Paris

Niet alleen in, maar ook rondom het Centre Pompidou vind je kunst.
Heb je wel eens gehoord van ‘Space Invader’? Een voorbeeld van Space Invader zie je hier onder op de foto. Het is een soort kunstwerk gemaakt van mozaïek steentjes en je vindt ze door de hele stad! Echt super grappig. Je moet er eens op letten, maar als je niet weet waar ze zijn is het lastig om ze te vinden. Het jammere hiervan is dat ze worden weggehaald. Ik kan dus niet beloven dat je deze Space Invader zult vinden als je hem zoekt bij het Centre Pompidou. Maar wieweet vind jij hem wel ergens anders in Parijs. Laat je het weten als je er eentje hebt gevonden? 🙂

Wat is er te doen in de buurt van het Centre Pompidou?

Het Centre Pompidou vormt de scheiding tussen Les Halles en de gezellige wijk Le Marais.

Jardin Anne Frank
Op nog geen 2 minuten lopen vanaf het Centre Pompidou bevindt zich een vrij onbekend, maar heel rustgevend parkje. Het parkje draagt de naam ‘Jardin Anne Frank’. Ik hoor je denken: draagt dit park de naam van dé Anne Frank uit Nederland? Jazeker! Tijdens de opening van dit parkje op 20 juni 2007 werd er een stekje van de kastanjeboom gepland die beschreven werd door Anne in haar beroemde dagboek.
Het stekje werd geplant door burgemeester Bertrand Delanoë, Pierre Aidenbaum (burgemeester van het 3e arrondissement) en Hans Westra (directeur van het Anne Frank Huis). Het was een gift van het Anne Frank Huis. De oorspronkelijke kastanjeboom is in 2010 in Amsterdam overleden. Dit overgebleven stekje is dus best wel bijzonder en zeker een bezoekje waard. Daarnaast is dit parkje ook ideaal om de drukte van de stad even lekker te ontvluchten.
Adres: 14 Impasse Berthaud, 75003 Parijs

anne_frank_boom_parijs_marais centre_pompidou

De kastanjeboom van Anne Frank in Parijs. Foto van Guilhem Vellut.

De ontdeugende gay-bakkerij LeGay ChocBaguette_Magique_parijs_marais_bakkerij
Deze bakkerij is niet zoals vele andere bakkerijen. Het maakt zichzelf namelijk erg origineel door de penis-vormige broodjes, taarten en chocolaatjes. De bakkerij wordt gerund door 2 broers (eentje gay, eentje hetro) en hoe toevallig: hun achternaam is ook echt ‘Legay’.
De bakkerij valt niet te missen want ongetwijfeld tref je een lange rij aan met mensen die speciaal komen voor een “Baguette Magique” (het meest verkochte broodje in penis-vorm).
De bakkerij ligt in de wijk Le Marais en dat verklaart tegelijkertijd waarom de bakkerij het juist hier zo goed doet. Le Marais is een hele homo vriendelijke buurt. De penis-vormige broodjes zijn daarom dus enorm in trek ^^ Uiteraard geldt de regel ‘size does matter’, daarom betaal je voor een “Baguette Magique” een hogere prijs naarmate hij groter is.

Adres LeGay Choc
45 rue Sainte-Croix de la Bretonnerie, 75004
Geopend van maandag tot zondag van 7:30 uur tot 20:00 uur.
Telefoon: +33 01 48 87 56 88

Openingstijden Centre Pompidou

Alle dagen geopend van 11:00 tot 22:00 uur.
Op donderdagen zijn de tijdelijke exposities op de zesde verdieping geopend van 11:00 tot 23:00 uur.
Op 1 mei: gesloten.
De kassa sluit 1 uur voor sluitingstijd van het museum.

Bereikbaarheid met OV

Adres
Place Georges Pompidou
75004 Parijs
Telefoonnummer: +33 1 44 78 12 33

Met de metro: Lijn 11, uitstappen bij halte Rambuteau.
Met de metro: Lijn 1 en 11, uitstappen bij halte Hôtel de Ville.
Met de metro: Lijn 1, 4, 7, 11 of 14, uitstappenn bij halte Châtelet.
Met de RER: Lijn A, B of D, uitstappen bij halte Châtelet Les Halles.
Met de bus: Lijn 29, 38, 47 of 75.
Met de fiets, lekker gezond: Vélib‘ station nummer 4020 is het meest dichtbij. Adres is 27, Rue Quincampoix.
Andere opties voor de Vélib‘: station nummer 3014, face 34, rue Grenier Saint-Lazare, station nummer 3010, 46, rue Beaubourg.

Met de auto kan ook, maar ik zou altijd adviseren om met het openbaar vervoer in Parijs te reizen.

Meer informatie en actuele openingstijden

Voor meer informatie en actuele openingstijden of exhibities kun je het beste even de website van het Centre Pompidou opzoeken. Hier kun je naar de officiële website van het Centre Pompidou gaan. Heb je nog vragen? Laat het even weten door middel van een reactie hier onder 🙂  

Wil je op de hoogte blijven van de leukste weetjes en evenementen in Parijs?

Wil je op de hoogte blijven van de leukste weetjes en evenementen in Parijs? Volg Wegwijs naar Parijs dan op Facebook. Vind je ons leuk? Dat vinden wij leuk! 🙂

Locatie
Reacties
Heb je vragen, tips, ideeën of wil je iets delen? Laat het weten in een reactie hier onder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *