Feestdag Frankrijk: dag van de arbeid, 1 mei

Eline Door Eline

In Frankrijk is het op 1 mei dubbel feest: de Fransen vieren namelijk maar liefst twee ‘feestdagen’.
Ten eerste is het May Day. Dit is eigenlijk een soort feest om het begin van de lente te vieren. In het oude Rome werd het al gevierd als het feest van Flora. Zij was de godin van bloemen, planten en vruchtbaarheid.
Ook is 1 mei de internationale dag van de arbeid. Ook in Nederland vieren wij op 1 mei de Dag van de Arbeid. Het enige verschil is dat de Fransen op deze dag een nationale vrije dag hebben en wij in Nederland niet. Helaas! 😅

Tip: veel bezienswaardigheden en musea zijn gesloten op 1 mei. Niet allemaal (zie verderop in het artikel). Ook een vaartocht over de Seine kan wel gedaan worden op 1 mei en is een leuke aanrader 😊
–> Boek hier je tickets voor een boottocht over de Seine

1 mei in Parijs

Muguet de mai

Als je op 1 mei in Parijs bent is het je vast al opgevallen: overal op straat zijn bloemenverkopers. Dit is een traditie van May Day. Zij verkopen boeketjes van de zogeheten Muguet de mai. In het Nederlands is dat het Lelietje-van-Dalen. 

De traditie is dat je dit aan een goede vriend of vriendin geeft als teken van waardering en het staat symbool voor de lente. Het draagt het gezegde: treize fleurs portent bonheur! Hoewel 13 bloemetjes aan een steeltje zeer zeldzaam is. Een Lelietje-van-Dale draagt namelijk meestal 6 tot 12 bloemetjes aan een steeltje. Iedereen mag op 1 mei deze bloemen verkopen zonder hiervoor fiscaal te worden aangeslagen. Dit is een speciale regeling in de wet.

Tip: bezoek ook onze pagina over de meivakantie in Parijs. Hierin delen we leuke tips met activiteiten die je tijdens de meivakantie kunt doen 😊

1 mei, dag van de arbeid, Parijs, lelies van dalen
Lelietjes van dalen worden uitgedeeld of verkocht door vrijwilligers van het Rode Kruis in Parijs.

Dag van de Arbeid

Dag van de Arbeid in Frankrijk is altijd een actiedag. Vakbonden en andere organisaties nemen deze dag deel aan het organiseren van demonstraties en marsen om campagne te voeren voor arbeidsrechten en andere sociale kwesties. Soms kan dit een beetje de publieke orde verstoren, maar over het algemeen verloopt alles rustig 😊 Wil je liever niet in de buurt komen van demonstraties? Blijf dan een beetje in de buurt van toeristische gebieden.

Protesten op straat in Parijs op de Dag van de Arbeid, 1 mei
Protesten op straat in Parijs op de Dag van de Arbeid, 1 mei. Foto door: Jacques-BILLAUDEL

Openingstijden en openbaar vervoer

Elke instelling, restaurant en museum handelt eigen openingstijden op 1 mei. Als je plannen gaat maken op 1 mei kun je dus het beste even de officiële website opzoeken van het restaurant of museum waar je heen wilt en kijken wat de openingstijden zijn.

Het openbaar vervoer heeft een zondag dienstregeling.

Zijn winkels en bezienswaardigheden gesloten op 1 mei?

Bezienswaardigheden, musea en winkels zijn bijna allemaal gesloten op 1 mei, maar op toeristische plekken kunnen uiteraard uitzonderingen gemaakt worden. Om er zeker van te zijn dat de winkel of bezienswaardigheid waar jij heen wilt echt gesloten is kun je het beste even op de officiële website kijken 😉

Ondanks dat veel bezienswaardigheden en musea gesloten zijn, zijn er toch nog een paar open. Gelukkig maar! Genoeg te doen dus in Parijs 😊

De volgende bezienswaardigheden zijn wel geopend:

De volgende musea zijn ook geopend:

En de winkels op de Champs-Elysées zijn wel geopend.

Wat te doen als de winkels dicht zijn in Parijs?

Wat kun je dan wel doen in Parijs? Een leuk idee is om op deze dag een mooi park te bezoeken waar je ook nog eens leuke dingen kunt doen. Wat dacht je van het Jardin du Luxembourg?  Je kunt hier tennissen, jeu de boules spelen, schaken, bootjes met een afstandsbediening laten varen, bijenkorven bekijken en basketballen. Genoeg te doen dus! Je moet alleen wel je eigen tennisracket/bal/jeu de boules spel meenemen. Maar het is in ieder geval gratis en het park is niet gesloten op 1 mei.

Geschiedenis van de Dag van de Arbeid

Vroeger werd de Dag van de Arbeid gevierd als een lentefeest oftewel ‘viering van de meimaand’. Maar deze dag kreeg een andere betekenis in het jaar 1817. De Engelse ondernemer Robert Owen pleitte voor een achturige werkdag in fabrieken er werkplaatsen. De modernisatie zorgde er namelijk voor dat het niet meer nodig was om langere dagen te werken en een goede organisatie van arbeid zou iedereen uiteindelijk meer rijkdom opleveren. Dit idee waaide de rest van de wereld over. Na dagen strijden op straat door te protesteren en hun mening door te duwen is er uiteindelijk een overeenkomst gekomen waarbij werknemers vanaf toen een achturige werkdag tegemoet gingen.

In 1889 op de Tweede Internationale van Parijs werd 1 mei als officiële internationale Dag van de Arbeid uitgeroepen. Het doel was de strijd voor de achturige werkdag te versterken. Dit deden zij door vieringen en het op de been brengen van grote groepen arbeiders.

Reacties
  1. Vanmiddag be ik even in het oud centrum van Mulhouse geweest, en daar was het in feite opvallend stil, het lijkt wel of er in Frankrijk geen mens werkt, ik heb er geen openbaar vervoer gezien en ook bojna geen auto’s, het leek een beetje op de autoloze zondagen in de jaren 70. Verder waren ook bijne alle horeca ondernemingen gesloten.
    Het weer werkte ook niet echt mee, maar het was toch een vreemde gewaarwording, een stad zonder leven op straat.

    • Beste Sjaak, bijzonder hè dat een heel land zo zonder leven kan zijn. Leuk om te horen, bedankt voor het delen van je ervaring 🙂

      Eline – Wegwijs naar Parijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *