La Madeleine

Eline Door Eline

La Madeleine is een grote kerk in het 8e arrondissement. De kerk is toegewijd aan de heilige Maria Magdalena. Zij vergezelde Jezus regelmatig tijdens zijn reizen. La Madeleine heeft een galerij met 53 Korinhische zuilen van 20 meter hoog. Dit maakt de kerk een erg opvallend bouwwerk. Het is een van de bekendere kerken in Parijs 😊


Tip: bezoek de openbare toiletten onder het plein van de Madeleine. Ook als je niet naar het toilet hoeft. Deze toiletten zijn namelijk heel bijzonder. Ze zijn volledig gerestaureerd in Art Nouveau stijl en lijken wel een museum 😍 (lees verderop in dit artikel verder).

madeleine parijs
© Michiel Stock
madeleine parijs
© Michiel Stock

Eerst een beetje geschiedenis…

In 1764 werd de eerste steen van La Madeleine gelegd, maar pas in 1842 werd de kerk volledig voltooid. Er was namelijk veel discussie over het bestemmingsplan van de kerk.

Pierre Contant d’Ivry maakte als eerste het ontwerp voor La Madeleine. Lodewijk XV legde toen in 1764 de eerste steen. De Dôme des Invalides van Jules Hardouin-Mansart was een inspiratie voor La Madeleine. In 1777 overleed Pierre Contant d’Ivry, maar de bouw was nog niet klaar. Zijn werk werd toen overgenomen door zijn leerling Guillaume-Martin Couture, maar hij hield zich niet aan het oorspronkelijke ontwerp. Hij maakte een nieuw ontwerp wat was gebaseerd op het Romeinse Pantheon.

Toen brak de Franse Revolutie uit in 1789. Er ontstond grote discussie over hoe de kerk eruit zou moeten komen te zien. De bouw werd stilgelegd. Slechts de fundamenten en het portiek waren toen klaar. Pas in 1806 werd het werk weer hervat. Maar ook van het tweede ontwerp werd afgeweken. Napoleon besloot namelijk dat er een overwinningstempel ontworpen moest worden gewijd aan militaire roem. Maar het uiteindelijke ontwerp staat op naam van Lodewijk XVIII. Hij vond dat het onvoltooide gebouw een kerk moest worden die gewijd was aan Maria Magdalena.

Het ontwerp van La Madeleine

Er zijn op- en in de Madeleine kenmerken van het Christendom te zien.
Op de voorgevel zie je bijvoorbeeld ‘Het laatste oordeel’ weergegeven door Lemaire. Op de enorme bronzen deuren die toegang tot de kerk geven zijn de Tien Geboden te zien.

Bij het betreden van de kerk worden we geconfronteerd met een verrassend weelderig schouwspel . Staande in de opening van de kerk, kijken we naar een verzonken tongewelf wat bedekt is met een laagje goud. Boven de deur bevindt zich de beroemde pijporgel waarop componisten als Camille Saint – Saëns en Gabriel Faure heben gespeeld. Het orgel van La Madeleine is gemaakt door de bekende orgelbouwer Aristide Cavaillé-Coll.

Elke koepel heeft een glazen oculus waardoor het licht binnekomt in de kerk. Dit zijn eigenschappen die duidelijk herinneren aan het Pantheon in Rome.

Aan de noordzijde van de kerk is een altaar te zien met daarachter een prachtig theatraal stanbeeld van Carlo Marochetti van Magdalena die omhoog wordt getild door engelen. Een mooi voorbeeld van Romantische beeldhouwkunst.

Daarboven, in de koepel van het koor, is een muurschildering te vinden van Ziegler. Het heet: ‘De geschiedenis van het Christendom’. Het toont zoals in de onderstaande sculptuur, Magdalena die door drie engelen omhoog wordt gedragen.

la_madeleine_kerk_parijs_bezienswaardigheden2

La Madeleine is iedere dag geopend van 09.30 uur tot 19.00 uur. De toegang is gratis. Je kunt ook diensten bijwonen. De kerk La Madeleine is goed te bereiken met het openbaar vervoer in Parijs.
Met de metro: Lijn 8, 12 en 14. Uitstappen bij halte ‘Madeleine’ + 2 minuten lopen.

📍 Pl. de la Madeleine, 8e arrondissement, Parijs

Openbare toiletten in Art Nouveau stijl bij de Madeleine

Wist je dat er hele bijzondere openbare toiletten te vinden zijn bij de Madeleine? Via een kleine, verborgen trap op het Place de la Madeleine daal je af naar het begin van de 20e eeuw. De muur is versierd met mozaïek. In het mozaïek kun je ‘construit par les Etablissements Porcher, 1905’ lezen. Dit is de naam van een oud Frans bedrijf in Sanitair. Vervolgens kom je in een toiletruimte zoals je nog nooit hebt gezien 😍

Met slechts één afdalende trap bevind je je in de Belle Époque en ben je omringd door gelakt mahonie, glas-in-loodramen met bloemen, sierlijke keramiek, mozaïeken, koperen kranen en aardewerk op de vloer en het plafond.

Even vergeet je dat je niet in een museum, maar in een toiletruimte bent. Er is zelfs de oude schoenpoetsstoel te zien die bewaard is gebleven en in een vitrine hangen wat affiches uit de Belle Époque.

madeleine-openbare-toilette-art-nouveau-stijl
De trap op het Place Madeleine die je naar de toiletten leidt © Michiel Stock
madeleine lavatory
De openbare toiletten in Art Nouveau stijl bij de Madeleine © Michiel Stock

De toiletten werden in 1908 geopend. Het begin van de 19e eeuw was de Belle Époque in Frankrijk en werd gekenmerkt door de Art Nouveau stijl waarin deze toiletten ook zijn gemaakt.
Echter, in 2011 werden de toiletten gesloten. Twaalf jaar lang werden de toiletten niet gebruikt en langzaam raakten ze een beetje vergeten. Maar na een transformerende renovatie van 2theloo zijn ze in 2023 weer in de oorspronkelijke grandeur hersteld en heropend!

De toiletten zijn geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Ze zijn niet gratis. Je betaalt €2, maar dan weet je wel dat je schone, goed onderhouden toiletten hebt 😊

madeleine openbare toiletten Parijs
© Michiel Stock
openbare toiletten madeleine
© Michiel Stock
openbare toiletten madeleine
© Michiel Stock

Wat is er nog meer te doen in de buurt van La Madeleine?

La Madeleine ligt vlakbij Jardin des Tuileries. Hier kun je even lekker relaxen. De tuinen staan vol met groene stoeltjes waar je vrij gebruik van kunt maken. Ga hier lekker heen om even te lunchen bijvoorbeeld. Het is 10 minuutjes lopen vanaf La Madeleine. Deze tuinen leiden vervolgens weer rechtstreek naar het bekende museum het Louvre.

Ook een bekende bezienswaardigheid in de buurt is de Opéra Garnier. Het is 9 minuten lopen vanaf La Madeleine. Vanaf daar is het vervolgens maar 4 minuutjes naar Galeries Lafayette waar je vanaf het dakterras super mooi uitzicht hebt over Parijs.